ΦΑΚΕΛΟΙ

Ολική ανατροπή σκηνικού στο τραπεζικό σύστημα

03.10.2012 | 11:47 πμΤελευταία Ενημέρωση 03:50 μμ 19.10.2012

Διετία που θα αλλάξει για πάντα ο εγχώριος τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα θα είναι το 2012 – 2013, καθώς η οικονομική κρίση υποχρεώνει ξένες τράπεζες να αποχωρήσουν από τη χώρα μας, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επιδιώξουν συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και τη βέλτιστη δυνατή ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Αποτέλεσμα της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι η δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων που θα αναλάβουν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της οικονομίας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το πρώτο μεγάλο deal ήταν η απόκτηση της ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς που ανακοινώθηκε στις 26 Ιουλίου 2012, ενώ στις 2 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώθηκε ουσιαστικά και η συμφωνία της Credit Agricole με την Αlpha Bank για τη μεταβίβαση της Emporiki Bank.

Eξάλλου, στις 5 Οκτωβρίου 2012 ανακοινώθηκε επίσημα από την Εθνική Τράπεζα η προαιρετική πρόταση εξαγοράς της Eurobank. Στο νέο σχήμα, οι μέτοχοι της Eurobank θα κατέχουν το 25% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Εθνικής θα ελέγχουν το υπόλοιπο 75%.

Παράλληλα, στις 19 Οκτωβρίου υπεγράφη η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη γαλλική τράπεζα Société Générale για την απόκτηση της Geniki Bank από τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, και στις 14 Δεκεμβρίου 2012 την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τη διάσπαση
του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με μεταφορά των καταθέσεων και τους υγιούς χαρτοφυλακίου δανείων σε νέα τράπεζα υπό τον τίτλο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποδέχθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τη διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου 2013 το υπουργείο Οικονομικών λόγω της κυπριακής κρίσης.Την απορρόφηση των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε την ίδια ημέρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Εξάλλου, στις 7 Απριλίου 2013 αποφασίστηκε να υλοποιηθεί χωριστά η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, έπειτα από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την τρόικα, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασίας Σακελλαρίου. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών «πάγωσε» μετά τις ενστάσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ενεργητικού της νέας τράπεζας και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.

Σύμφωνα
με την ΤτΕ, το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις συστημικές  τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) τα αναγκαία κεφάλαια.

Στις 19 Απριλίου 2013 εγκρίθηκε από το ΤΧΣ η εξαγορά της Millennium Bank από την Τράπεζα Πειραιώς.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ολοκλήρωση της διαγωνιστικης διαδικασίας για την Proton Bank κατέληξε με προτιμητέο υποψήφιο αγοραστή τη Eurobank.

Στη Eurobank καταλήγει και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για λόγους συστημικής ευστάθειας, όπως ανακοινώνει στις 13 Ιουλίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις 26 Ιουλίου 2013 με απόφαση της ΤτΕ, η Εθνική Τράπεζα απορροφά το υγιές τμήμα της τράπεζας Probank, καθώς δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει εντός της προθεσμίας τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η άδεια της Pro Bank ανακλήθηκε και το κακό κομμάτι τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Στην Alpha Bank η λιανική τραπεζική της Citi13.06.2014
Μέχρι η συμφωνία αυτή να ολοκληρωθεί, οι πελάτες της Λιανικής Τραπεζικής της Citi θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους των συμβάσεών τους και μέσω όλων των σημείων εξυπηρέτησης πελατών της Citi.
Η Τράπεζα Πειραιώς μεγαλομέτοχος στην MIG 14.05.2014
Με την συμφωνία αυτή η Πειραιώς καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG, ξεπερνώντας το Dubai Investment Group.
Στρατηγικός επενδυτής στη Eurobank η Fairfax15.04.2014
Συνολικά η ομάδα των επενδυτών θα συμμετάσχει στην αύξηση με 1,3 δισεκ. ευρώ, στην τιμή των 30 λεπτών ανά μετοχή.
Την ολοκλήρωση της νομικής της συγχώνευσης με το Νέο ΤΤ ανακοίνωσε η Eurobank 27.12.2013
Η Eurobank διατηρεί το δίκτυο καταστημάτων του ΤΤ ως διακριτό δίκτυο υπό το εμπορικό σήμα Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για δυο χιλιάδες εργαζομένους19.12.2013
Τίθεται σε εφαρμογή από την Παρασκευή.
Ανακαλείται η άδεια τριών συνεταιριστικών τραπεζών 08.12.2013
Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, Δυτικής. Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι καταθέτες των τραπεζών είναι πλήρως εξασφαλισμένες, καθώς το σύνολο των καταθέσεων -οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ- μεταφέρεται στην Alpha Bank.
Τοποθέτηση - μαμούθ στην Πειραιώς για τις μετοχές της BCP 30.10.2013
Το ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως απο το εξωτερικό, ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.
Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας, οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας είναι πλήρως διασφαλισμένες
Σε «καλή» και «κακή» τράπεζα η Pro Bank – Στην Εθνική το υγιές κομμάτι 26.07.2013
Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας μεταβιβάσθηκαν στην Εθνική Τράπεζα στοιχεία ενεργητικού που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και στοιχεία παθητικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
ΤΧΣ: Στη Eurobank το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (upd)13.07.2013
Στη Eurobank καταλήγει και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για λόγους συστημικής ευστάθειας, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΤΧΣ: Στη Eurobank η Proton Bank 12.07.2013
To Σάββατο θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του Ταμείου για να εξετάσει τις πρόσφορες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Εθνική και Γενική υπέβαλαν προσφορές για το Ταμιευτήριο 10.07.2013
Σημειώνεται ότι την Τρίτη είχαν προηγηθεί οι ανάλογες ανακοινώσεις από την Alpha Bank και τη Eurobank.
Απόλυτα επιτυχημένη η ΑΜΚ της Πειραιώς25.06.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζας Πειραιώς προσέλκυσε κεφάλαια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, σαφώς πάνω από το 10% των αναγκών της, που έπρεπε να καλυφθούν από την ίδια προκειμένου να μη τεθεί υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της ΤτΕ
Προβόπουλος: Με τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης διασφαλίσαμε την τραπεζική σταθερότητα10.06.2013
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΤτΕ εξήρε την ανεξαρτησία της Τράπεζας, σημειώνοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο εγγυάται η εποπτεία της τραπεζικής και ασφαλιστικής αγοράς δίχως πολιτικές παρεμβάσεις.
O Νικόλαος Νανόπουλος
Αποχωρεί από διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ο Νανόπουλος10.06.2013
Σε επιστολή του ο Νικόλαος Νανόπουλος γνωστοποιεί την επιθυμία του να μην είναι υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου, που θα εκλέξει νέο διοικητικό συμβούλιο λόγω λήξης θητείας του σημερινού.
Επιτυχής η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank31.05.2013
Τα ζητούμενα κεφάλαια υπερκαλύφθηκαν κατά μιάμιση φορά και η τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει 550 εκατομμύρια ευρώ.
Έως 15 Ιουλίου η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank 17.05.2013
Όλες οι υπόλοιπες μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, θα πρέπει με την συνεργασία ΤΧΣ και Τραπέζης της Ελλάδος να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ή να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Διορισμός επιτρόπου στην Pro Bank – διασφαλισμένες οι καταθέσεις11.05.2013
Η ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας είναι διασφαλισμένες και πως οι εργασίες της Τράπεζας συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Στην Εθνική Τράπεζα το «καλό» κομμάτι της FBB (upd)11.05.2013
Το «καλό» κομμάτι της FBB -δηλαδή καταθέσεις και εξυπηρετούμενα δάνεια - μεταβιβάζοντα στην Εθνική Τράπεζα μετά από σχετική πρόταση της ΕΤΕ που έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
CNN: Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει 11.05.2013
Στο δημοσίευμά του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου φιλοξενούνται δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμου Θωμόπουλου.
ΑΤΕ Bank: Εγκριση από την Κομισιόν για εκκαθάριση03.05.2013
Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση εκκαθάρισης που χορηγήθηκε από την Ελλάδα προς όφελος της Αγροτικής Τράπεζας ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, περί κρατικών ενισχύσεων.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ