ΦΑΚΕΛΟΙ

Ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις: η ελληνική καινοτομία γεννιέται ...καλά διαβασμένη!

28.05.2012 | 02:30 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:28 μμ 28.09.2012

Η ποσότητα και η ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων μίας χώρας αποτελούν σημαντικό δείκτη τόσο για το επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού της, όσο και για τις προοπτικές που η χώρα αυτή έχει όσον αφορά την παραγωγή καινοτομίας. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο δείκτης αυτός αποτελεί συστατικό στοιχείο διεθνών κατατάξεων θέσης καινοτομίας, όπως για παράδειγμα του Δείκτη Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Innovation Union Scoreboard, IUS).

Στον τομέα αυτό, τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών, δείχνουν ότι η χώρα μας τα καταφέρνει αρκετά καλά: τόσο η τελευταία έκδοση του IUS όσο και τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά τουΕθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα σημαντικές αυξητικές τάσεις, μέχρι τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κρίση επιβράδυνε τις ερευνητικές δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΤ, για την περίοδο από το 1996 ως το 2009, η χώρα μας παρουσιάζει διαρκή και σημαντική αύξηση του αριθμού των δημοσιεύσεων, με ρυθμούς μάλιστα μεγαλύτερους από το μέσο όρο τόσο της Ε.Ε. όσο και των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. Το 2009 η αυξητική αυτή τάση μηδενίζεται, τόσο στη χώρα όσο και στους Μ.Ο. Ε.Ε. και Ο.Ο.Σ.Α., για να ακολουθήσει το 2010 μια μικρή πτώση. Παρόλα αυτά, στο διάστημα 1996 – 2010 η χώρα έχει σχεδόν διπλασιάσει το μερίδιο συμμετοχής της στο σύνολο δημοσιεύσεων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμμετέχει πλέον με 2,4%) και από χώρες του Ο.Ο.Σ.Α (συμμετέχει πλέον με 1,14%).

Στον τομέα των διεθνών συνδημοσιεύσεων, σημαντικό δείκτη της ποιότητας της επιστημονικής έρευνας, αλλά και του ανοιχτού περιβάλλοντος έρευνας που ενθαρρύνει την ανταλλαγή των ιδεών, η Ελλάδα βαθμολογείται από τον IUS με 185 (δείκτης αναφοράς Ε.Ε. 27 = 100). Η χώρα μας έχει ρυθμό αύξησης τέτοιων συνδημοσιεύσεων κοντά στο 6%, κάτι που αποτελεί σχετικό της πλεονέκτημα.

Οι διεθνείς αναφορές ελληνικών δημοσιεύσεων, άλλο ένα στοιχείο της ποιότητας της παραγόμενης έρευνας, τόσο σε επίπεδο απόλυτων αριθμών όσο και συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, έχουν επίσης σημαντικές αυξητικές τάσεις σε ολόκληρο το διάστημα που καλύπτει η έρευνα του ΕΚΤ: την πενταετία 2006-2010 οι ελληνικές δημοσιεύσεις έλαβαν 222.132 αναφορές, τέσσερις φορές περισσότερες από την πενταετία 1996-2000. Η συμμετοχή των ελληνικών αναφορών στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, αυξήθηκε από 0,90% την πενταετία 1996-2000 σε 2,06% την πενταετία 2006-2010. Αλλά και το ποσοστό δημοσιεύσεων που λαμβάνουν αναφορές αυξάνεται διαρκώς και το 2010 έφτασε το 65,5%, προσεγγίζοντας το ποσοστό της ΕΕ (66,3%) και του ΟΟΣΑ (66,5%).

Επίσης, σημαντικές είναι και οι επιδόσεις της χώρας όσον αφορά την απήχησή τους διεθνώς: την πενταετία 2006-2010, 509 ελληνικές δημοσιεύσεις (ή ποσοστό 1%, ίσο με τον παγκόσμιο Μ.Ο. της κατηγορίας αυτής)  κατατάχθηκαν παγκοσμίως στο 1% των δημοσιεύσεων με την υψηλότερη απήχηση. Παράλληλα, σύμφωνα με το IUS, ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών δημοσιεύσεων που τοποθετούνται στο 10% των δημοσιεύσεων με τη μεγαλύτερη απήχηση αγγίζει το 6%.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικά ικανό και παραγωγικό επιστημονικό δυναμικό, το οποίο κερδίζει χρόνο με το χρόνο την αναγνώριση και το σεβασμό της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ποιότητα, την πρωτοτυπία και την ουσία του έργου του. Και, εάν για τη μετατροπή της καινοτομίας σε στοιχείο ανάπτυξης χρειάζεται και η συμβολή πολλών άλλων παραγόντων, τουλάχιστον η χώρα μας αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν υπολείπεται, αλλά μπορεί και να ανταγωνιστεί ευθέως ηγέτιδες χώρες στη βάση της δημιουργίας καινοτομίας, στην παραγωγή δηλαδή επιστημονικής γνώσης.

http://www.kainotomeis.gr/article.aspx?id=1062ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις: η ελληνική καινοτομία γεννιέται ...καλά διαβασμένη!28.05.2012

Ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις: η ελληνική καινοτομία γεννιέται ...καλά διαβασμένη!28.09.2012
Η ποσότητα και η ποιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων μίας χώρας αποτελούν σημαντικό δείκτη τόσο για το επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού της, όσο και για τις προοπτικές που η χώρα αυτή έχει όσον αφορά την παραγωγή καινοτομίας.
Το σχολείο του μέλλοντος26.09.2012
«Γιατί τα παιδιά του νηπιαγωγείου γυρνούν στο σπίτι χαρούμενα και τα παιδιά του λυκείου μουτρωμένα;» Αυτό ήταν το ερώτημα που έθεσε η ερευνητική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, μελετώντας πιθανές αλλαγές στο παραδοσιακό μοντέλο της σχολικής τάξης όπως το ξέρουμε όλοι.
Τ.Ε.Π.Α. «Λεύκιππος»: πόλος επιχειρηματικής αξιοποίησης της καινοτομίας24.09.2012
Μόλις τριών χρονών σήμερα, το Τ.Ε.Π.Α. «Λεύκιππος» αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης συνύπαρξης και όσμωσης της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας.
Σύσταση «Ταμείου Καινοτομίας»21.09.2012
Με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φρόσως Κιάου και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννη Στουρνάρα, συστήνεται Ταμείο Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ», ως χωριστή χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ ΑΕ).
Ελληνική πρωτιά στην έρευνα στην Ευρώπη 19.09.2012
Για έκτη συνεχή χρονιά φέτος, η χώρα μας «πλασαρίστηκε» στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα στις περιφέρειες σύγκλισης, εξασφαλίζοντας από τις Βρυξέλλες σημαντική χρηματοδότηση για επενδύσεις σε ερευνητικό εξοπλισμό, προσλήψεις ερευνητών και συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης. Μόνο για το 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να χρηματοδοτήσει 21 έργα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ελληνικά.
Ευρεσιτεχνίες: Ελλάδα και Ευρώπη [infographic]17.09.2012
Έλληνες επιστήμονες επικεφαλής σε 20 εργαστήρια νανοτεχνολογίας των ΗΠΑ13.09.2012
Έλληνες επιστήμονες έχουν ως επικεφαλής τουλάχιστον 20 εργαστήρια νανοτεχνολογίας στις ΗΠΑ!
Νερό χωρίς αρσενικό12.09.2012
Η πρώτη πιλοτική μονάδα παραγωγής AquAsZero, ενός υλικού που συγκρατεί το αρσενικό που υπάρχει στο πόσιμο νερό, λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ και η μαζική παραγωγή είναι θέμα χρόνου.
Oι επενδύσεις στην καινοτομία και τεχνολογία μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα10.09.2012
Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σταδιακή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, παρότι οι τρεις χώρες έχουν διαφορετική αφετηρία.
Εθνική πολιτική Έρευνας και Ανάπτυξης: τι σημασία έχει;07.09.2012
Η Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί προνομιακό πεδίο των επιχειρήσεων που θέλουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης για τα οικονομικά τους μεγέθη. Όμως είναι οι εθνικές πολιτικές για την Ε&Α αυτές που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να επιδιώξουν τη μεγέθυνση μέσω καινοτομίας, αλλά και τη διάχυση της παραγόμενης και της εισαγόμενης καινοτομίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας ανάπτυξη για ολόκληρη την κοινωνία.

Ανοιχτή καινοτομία: καλύτερα, γρηγορότερα, φθηνότερα05.09.2012
Ο όρος «ανοιχτή καινοτομία» περιγράφει μία νέα αντίληψη για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της καινοτομίας από μια επιχείρηση: υπό το νέο αυτό πρίσμα, οι ιδέες, οι γνώσεις, τα συστήματα οργάνωσης και διανομής, αλλά και αυτή ακόμη η εφαρμοσμένη έρευνα μπορεί να προέρχονται από εξωτερικές πηγές ή / και η επιχείρηση να διαθέτει τα δικά της κεφάλαια γνώσης προς άλλους οργανισμούς.Βιολογικό φίλτρο για καθαρό νερό03.09.2012
«Θα πρέπει κάποια στιγμή ο ερευνητής να αφήσει το εργαστήριό του και να βγει προς τα έξω. Να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας και να προσπαθήσει να δώσει λύση και στα προβλήματα της καθημερινότητας».


Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ιδρυτών νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης στην Ευρώπη 30.07.2012
Τα ευρήματα που παρουσιάζουμε στο σημείωμα αυτό προέκυψαν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ευρείας διευρωπαϊκής έρευνας για τη νέα επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης (knowledge-based entrepreneurship) που εκδηλώθηκε στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.Στροφή στην Καινοτομία & την Επιχειρηματικότητα 439 νέες καινοτόμες επιχειρήσεις εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»25.07.2012
Στη χρηματοδοτική ενίσχυση 439 επενδυτικών σχεδίων νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προχωρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διά της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, του ΕΦΕΠΑΕ, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης υλοποίησης του Προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»Horizon 2020: ορίζοντας καινοτομίας, ορίζοντας ανάπτυξης23.07.2012
Καθώς η παγκοσμιοποίηση ασκεί όλο και περισσότερες πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθώς ο πληθυσμός της γερνάει, η οικονομική ανάπτυξη αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από την καινοτομία στα προϊόντα, τις υπηρεσίες, αλλά και τα επιχειρηματικά μοντέλα που παράγονται, χρησιμοποιούνται και εξάγονται από την ΕΕΝτίζελ από τηγανόλαδο!20.07.2012
Υψηλής ποιότητας καύσιμο, με χαμηλό κόστος παραγωγής και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση: το βιοκαύσιμο που παράγει η ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής τη Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη, είναι πραγματικά καινοτόμο – γι’ αυτό άλλωστε και βραβεύτηκε με το β' βραβείο στην κατηγορία «Καινοτομία» στον περσινό διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!».Η Ελλάδα επενδύει 500 εκ. ευρώ στην τεχνολογική καινοτομία18.07.2012
Έχοντας αναγνωρίσει την τεχνολογική καινοτομία ως κύριο μοχλό ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας για τη χώρα μας, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, το Υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με σκοπό την προώθηση επενδύσεων στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.Οι κεφαλαιαγορές επιβραβεύουν τις καινοτόμες επιχειρήσεις16.07.2012
Οι επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη έχουν θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και στη χρηματιστηριακή τους αξία: το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει μια σειρά ερευνών που εξετάζουν την αξία των μετοχών εισηγμένων επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, με βάση τις επενδύσεις τους στην Ε&Α

Θεραπευτικό εμβόλιο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Ένας σημαντικός στόχος11.07.2012
«Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, η ανάδειξη της καινοτομίας στην Ελλάδα μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του διαγωνισμού “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” είναι μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη στην εθνική οικονομία».
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ