ΦΑΚΕΛΟΙ

Εκλογές 2012: Οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης

02.04.2012 | 01:44 μμΤελευταία Ενημέρωση 12:22 μμ 18.06.2012

Στο «ελληνικό ζήτημα» συνεχίζει να εστιάζει η διεθνής κοινή γνώμη και μετά τη διεξαγωγή των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Με τη χώρα να ταλανίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα το πολιτικό αδιέξοδο εντείνει τις ανησυχίες των δανειστών μας που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις μετεκλογικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν.

Η νέα Βουλή που θα προέκυπτε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί στις 17 Μαΐου. Όμως, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών, δε στάθηκε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, και κηρύχθηκαν επαναληπτικές εκλογές για τις 17 Ιουνίου στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο κόμμα η ΝΔ. Κατόπιν αυτού, άρχισε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, η ΝΔ καταλαμβάνει 29,66% και 129 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 12,28% και 33 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% και 20 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,92% και 18 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά 6,26% και 17 έδρες και ΚΚΕ 4,50% και 12 έδρες.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι την 28η Ιουνίου στις 11 το πρωί για την ορκωμοσία της. Δεν αποκλείεται εντούτοις η εθνική αντιπροσωπία να συγκληθεί και νωρίτερα και να επιταχυνθεί η τελετή της ορκωμοσίας εφόσον πριν την παρέλευση των 11 ημερών έχει επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Δείτε μόνο από το SKAI.gr, όλες τις συνεντεύξεις και δηλώσεις για τις Εκλογές του 2012

Στον φάκελο φιλοξενούνται όλες οι δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων και οργανισμών που αφορούν τις εκλογές, καθώς και όλες οι εξελίξεις έως και την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις
Τζέρι Ράις: Οι εκλογές δημιουργούν αβεβαιότητα για την Ελλάδα 05.04.2012
«Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πηγή αβεβαιότητας για την εφαρμογή του προγράμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice απαντώντας σε ερωτήσεις του ΣΚΑΪ.
Ο νέος Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς
Σαμαράς: Kυβέρνηση ευθύνης πρωτίστως21.06.2012
Πριν την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, ο νέος Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για κυβέρνηση ευθύνης, η οποία είναι και θα παραμείνει ενιαία, παρά τη διακομματική της σύνθεση, υπογράμμισε.
Τι δηλώνουν τα υπόλοιπα κόμματα για τη νέα κυβέρνηση
Τι δηλώνουν τα υπόλοιπα κόμματα για τη νέα κυβέρνηση21.06.2012

Για κυβέρνηση με σαφές δεξιό περιεχόμενο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για νέα μνημονιακή κυβέρνηση μιλούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για κυβέρνηση δέσμια της Ε.Ε. και της πλουτοκρατίας κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο γαλλικό περιοδικό Paris Match
Σαμαράς στο Paris Match: Ο ελληνικός λαός επέλεξε την Ευρώπη 21.06.2012
Για ιστορική εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία ο ελληνικός λαός έδειξε ότι επιλέγει την Ευρώπη και δέχεται τις προσπάθειες για να παραμείνουμε στο ευρώ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο γαλλικό περιοδικό Paris Match.
Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση21.06.2012
Σκληρή κριτική στη νεοσύστατη κυβέρνηση άσκησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ένα σχήμα με «δεξιό περιεχόμενο και προσανατολισμό» που στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε δυνάμεις στενά συνδεδεμένες με τις πολιτικές των τελευταίων ετών.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Μπαρόζο: Η νέα κυβέρνηση είναι μήνυμα της αποφασιστικότητας της χώρας21.06.2012
Την πεποίθηση ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στέλνει σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης
Η διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης21.06.2012
Στόχος της νέας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης είναι η αντιμετώπιση της κρίσης, η ανάπτυξη και η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, σημειώνει στη διακήρυξή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Διαβάστε τα ονόματα της νέας κυβέρνησης
Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση21.06.2012
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί, πλην του κ. Ράπανου, στις 19.00 το απόγευμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Διαβάστε τα ονόματα που στελεχώνουν τα υπουργεία της κυβέρνησης.
Τα επικρατέστερα ονόματα της νέας κυβέρνησης
Τα επικρατέστερα ονόματα της νέας κυβέρνησης21.06.2012
Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. Εν αναμονή της ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης δείτε ποια είναι τα επικρατέστερα ονόματα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης.
Η αναδιαπραγμάτευση μέρος της προγραμματικής συμφωνίας
Reuters: Η Αθήνα θα ζητήσει παράταση δύο ετών για τους στόχους του Μνημονίου21.06.2012
Η νέα ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει προθεσμία δύο επιπλέον ετών προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που επιτάσσει το Μνημόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στην προγραμματική συμφωνία Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο Βασίλης Ράπανος - ως ο νέος υπουργός Οικονομικών - δε θα ορκιστεί σήμερα
Οι τελευταίες πινελιές στην προγραμματική – Συμφωνία για μείωση δημοσίου χωρίς απολύσεις21.06.2012
Νέα συνάντηση στη μία μετά το μεσημέρι θα έχουν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προκειμένου να οριστικοποιηθεί το προγραμματικό πλαίσιο, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Συνάντηση Σαμαρά με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Βασίλη Ράπανο.
Μέρκελ σε Σαμαρά: Προσβλέπω με χαρά σε συνεργασία21.06.2012
Συγχαρητήρια επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως προσβλέπει στην ενίσχυση της βαθιάς φιλίας των δύο λαών.
Ο Βασίλης Ράπανος - ως ο νέος υπουργός Οικονομικών - δε θα ορκιστεί σήμερα
Νέα σύσκεψη το μεσημέρι για την προγραμματική συμφωνία – Tα πρώτα τηλέφωνα στους νέους υπουργούς21.06.2012
Νέα συνάντηση στη μία μετά το μεσημέρι θα έχουν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προκειμένου να οριστικοποιηθεί το προγραμματικό πλαίσιο, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Συνάντηση Σαμαρά με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Βασίλη Ράπανο.
Βρετανία: Ζητούμενο η σταθερότητα της κυβέρνησης και η γερμανική στάση21.06.2012
Ανακούφιση σε ένα μεγάλο βαθμό εκτιμούν οι Βρετανοί ότι προκαλεί η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία όμως σκιάζεται από την ανησυχία για το πόσο εύκολη θα είναι η εφαρμογή δύσκολων μέτρων την ώρα που ένα ποσοστό περίπου 60% ψήφισε αντιμνημονιακά κόμματα.
H Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τηλεφωνικά το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας
Η Άγκελα Μέρκελ ελπίζει σε καλή συνεργασία21.06.2012
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και του ευχήθηκε τύχη και επιτυχία για το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του.
Από την ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά
Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης20.06.2012
Ολιγομελές και με αρκετούς τεχνοκράτες θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- το νέο κυβερνητικό σχήμα. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να περιλαμβάνει 16 υπουργούς και 12 υφυπουργούς. Aναλυτικά όλα τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Βενιζέλος: Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η πρώτη μάχη αναδιαπραγμάτευσης20.06.2012
Την κρισιμότητα των ερχόμενων εβδομάδων τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση και τη στελέχωση της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η πρώτη μάχη αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου θα δοθεί στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη Ιουνίου.
Α. Σαμαράς: Σκληρή δουλειά για να δοθεί ελπίδα στο λαό 20.06.2012
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του νέου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους κκ. Βενιζέλο, Κουβέλη, Ράπανο και Ζανιά. Μετά την ορκομωσία, ο κ. Σαμαράς μίλησε για σκληρή δουλειά, ώστε να δοθεί χειροπιαστή ελπίδα στο λαό. Οι προτροπές του Παναγιώτη Πικραμμένου προς το νέο πρωθυπουργό.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης
Π. Σκουρλέτης: Οι συσχετισμοί της κυβέρνησης δεν πείθουν 20.06.2012
«Οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Βερολίνο και Κομισιόν χαιρετίζουν το σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης
Βερολίνο και Κομισιόν χαιρετίζουν το σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης 20.06.2012
Το νέο πρωθυπουργό συνεχάρη η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ