ΦΑΚΕΛΟΙ

Η κρίση στην ευρωζώνη

08.12.2011 | 02:05 μμΤελευταία Ενημέρωση 12:25 μμ 10.12.2011

Ορατός είναι ο κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση χρέους που σοβεί στην Ευρωζώνη, με τις συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αποκτούν παγκόσμιο χαρακτήρα.

Με τις εκτιμήσεις ηγετών και αναλυτών να αποκλίνουν σημαντικά ως προς τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης της ευρωκρίσης και τις αγορές να πιέζουν ασφυκτικά για λήψη μέτρων, η κακοφωνία στην Ευρώπη -που έχει χωριστεί πλέον σε δύο στρατόπεδα- συνεχίζεται.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου 2012, οι "27" κατέληξαν στην απόφαση για δημοσιονομική ένωση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Βερολίνου και δευτερευόντος του Παρισιού, με το Λονδίνο να μένει εκτός της συμφωνίας.

Ο παρών φάκελος περιλαμβάνει τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους τιςδηλώσεις αξιωματούχων, αναλυτών καθώς και την ελληνική συμμετοχή στις ραγδαίες εξελίξεις.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου 2012
ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αποκλειστική συνέντευξη Μόντι στον ΣΚΑΪ: Οι αγορές έθεσαν το θέμα Grexit08.02.2014
Μιλώντας αποκλειστικά στη Σία Κοσιώνη, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε ότι δεν υπήρχε επιθυμία να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά υπήρχε η ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Χαρακτήρισε παράλληλα επιβεβλημένη την παρέμβαση της τριμερούς στην Ελλάδα, λόγω των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, των μεγάλων αλλαγών που έπρεπε να γίνουν.
Κάλεσμα Κομισιόν προς Ιταλία και Ισπανία για νέα μέτρα16.11.2013
Οι συστάσεις της Κομισιόν έγιναν στο πλαίσιο των νέων κανόνων που προβλέπουν πως τα κράτη μέλη της ΟΝΕ πρέπει από εφέτος να υποβάλλουν στην Επιτροπή τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους.
«Ναι» από Ευρωκοινοβούλιο, η ΕΚΤ επόπτης 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης12.09.2013
Η εποπτεία των τραπεζών, που νομοθετήθηκε σήμερα, αποτελεί το πρώτο από τα τρία βήματα προς την τραπεζική ενοποίηση της ΟΝΕ.
Περισσότεροι από 9 εκατ. Ιταλοί είναι άνεργοι ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εργασία τους28.08.2013
Ξεπέρασαν τα 9 εκατομμύρια οι άνθρωποι στην Ιταλία που πλήττονται από την ανεργία ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την εργασία τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το συνδικάτο CGIL.
Ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια
ΕΕ: Ριζικές και αυστηρές αλλαγές στους όρους για κρατική βοήθεια σε τράπεζες10.07.2013
Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν πως το βάρος για τη χρηματοδότηση της εκάστοτε αναδιάρθρωσης θα «πέφτει» σε μετόχους και ομολογιούχους, ενώ παράλληλα οι τράπεζες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια θα πρέπει να επιβάλουν ένα πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών τους.
Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ
Κομισιόν: Μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών αλλά χωρίς... χρήματα10.07.2013
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο μηχανισμός θα έχει «δύναμη πυρός» 55 έως 70 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρωθούν σε βάθος δεκαετίας από τραπεζικές εισφορές, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στον μηχανισμό ESM.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
Ντράγκι: Έγιναν λάθη για Ελλάδα – αλλά λόγω των ελλιπών στοιχείων της Αθήνας08.07.2013
«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήταν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες, ή παραπλανητικές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη κριτική του ΔΝΤ αναφορικά με τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης.
«Ναι» στην τμηματική και υπό όρους εκταμίευση 6,8 δισ. από Eurogroup08.07.2013
«Πράσινο φως» για την τμηματική και υπό προϋποθέσεις αποδέσμευση 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup.
Πρόοδο για Ελλάδα αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις βλέπει ο Σόιμπλε – Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποδόσεων08.07.2013
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί στη χώρα μας τμηματικά, άφησαν με δηλώσεις τους τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Σάιμον Ο’ Κόνορ.
Ελπίδα...
Ντάισελμπλουμ: «Υποθέτω» πως η κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί – «ταξιδεύει» το επιτόκιο03.07.2013
Αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο του βαρυσήμαντου 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο δυσθεώρητο 8,02%, από 6,35% που ήταν στις αρχές της εβδομάδας. Αποδώσεις άνω του 7% θεωρούνται ότι καθιστούν μη βιώσιμη την αναχρηματοδότηση δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού.
Νεανική ανεργία και τραπεζική ενοποίηση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής27.06.2013
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει ευρεία συμφωνία εντός των κόλπων της Ε.Ε. για ταχύτερη εκταμίευση των 6 δισεκατομμυρίων που έχουν ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Γιουνκέρ στην ΚτΚ: Απέτρεψα ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα16.06.2013
Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μιλά στην «Κ» για το ΔΝΤ, την Ε.Ε., την ΕΚΤ, τα κράτη-μέλη και την αυτοκριτική τους
Λαγκάρντ: Πιθανή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 201405.06.2013
Η επικεφαλής του ΔΝΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες τάσεις και συνθήκες.
Η οργή των νέων θα καθορίσει τις επόμενες Ευρωεκλογές03.06.2013
Οι επόμενες Ευρωεκλογές είναι του χρόνου τον Μάιο. Ωστόσο οι κύριες πολιτικές ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία και εγείρουν διάφορα ζητήματα. Ακόμη, η τελευταία έρευνα έδειξε ότι η ψηφοφορία θα αποτελέσει «καυτό» και αμφίβολο ζήτημα.
ΕΕ: Δραστικό «κούρεμα» στο φόρο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές 30.05.2013
Βάσει των νέων σχεδίων, το τέλος για τις συναλλαγές σε αξιόγραφα και μετοχές θα μειωθεί σε μόλις 0,01% της αξίας τους, από 0,1% που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο των Βρυξελλών. Αυτό θα σημάνει πως θα συγκεντρώνονται μόλις περίπου 3,5 δισεκατ. ευρώ, από 35 που προβλέπονταν αρχικά.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Κομισιόν: «Χαλάρωση» της λιτότητας για Γαλλία, Ισπανία, στροφή στις μεταρρυθμίσεις29.05.2013
Γαλλία και Ισπανία, η δεύτερη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, έλαβαν παράταση δύο ετών για την μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Μέσω επίσημης ανακοίνωσής της, η Κομισιόν κάλεσε τα μέλη της Ε.Ε. να αξιοποιήσουν με μεταρρυθμιστικό ζήλο τον επιπλέον χρόνο που τους δόθηκε.
ΕΚΤ: Μειωμένος κατά 18 δισ. ευρώ ο δανεισμός σε επιχειρήσεις τον Απρίλιο29.05.2013
Τις μεγαλύτερες πιστοληπτικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις «χώρες της κρίσης», όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: «Ανοιχτοί» σε παραχώρηση περισσότερου χρόνου για Πορτογαλία27.05.2013
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, εάν στο πλαίσιο των προσπαθειών προσαρμογής και επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων χρειασθεί περισσότερος χρόνος, τότε μπορούμε «κάλλιστα να το εξετάσουμε».
Σύνοδος Κορυφής: Ένα βήμα πιο κοντά σε άρση τραπεζικού απορρήτου, επέκταση ανταλλαγής δεδομένων22.05.2013
Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του τραπεζικού απορρήτου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, με την Αυστρία να εγκαταλείπει τις έως τώρα ενστάσεις της για ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν μη αυστριακούς καταθέτες.
Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών κατά τη Σύνοδο Κορυφής22.05.2013
Πέραν της φοροδιαφυγής, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στην Ε.Ε. ανά έτος, ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις «προσπάθειες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο Ε.Ε. και παγκοσμίως».
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ