ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία διαφαίνεται από την κυβέρνηση για την έκβαση του Eurogroup τη Δευτέρα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για Eurogroup - PSI16.02.2012
Συγκρατημένη αισιοδοξία διαφαίνεται από την κυβέρνηση για την έκβαση του Eurogroup τη Δευτέρα, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη και βρίσκεται σε λεπτό σημείο.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά
Κύκλος επαφών με τους αρχηγούς για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης 16.02.2012
Με Παπανδρέου - Σαμαρά συναντάται σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη. Εν συνεχεία θα δει τον Γιώργο Καρατζαφέρη και αύριο τον Φώτη Κουβέλη.
O πρωθυπουργός επικαλέστηκε για την αναβολή τις διαπραγματεύσεις
Αναβλήθηκε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για μνημόνιο – PSI16.02.2012
Το αίτημα για αναβολή της συζήτησης υπέβαλλε στον Πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός λόγω των διαπραγματεύσεων και το επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας. Σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, στο ρ/σ του ΣΚΑΪ
Μ. Βορίδης: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη ισχυρή πολιτική παράταξη 16.02.2012
Σε συνέντευξή του στο ρ/σ του ΣΚΑΪ, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη ισχυρή πολιτική παράταξη που θα συνομιλεί με το εξωτερικό και θα μπορεί να υλοποιεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.
«Λάθος» χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης, την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση Παπαδήμου
Βορίδης: «Λάθος» η αποχώρηση Καρατζαφέρη 16.02.2012
«Λάθος» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση Παπαδήμου, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος θα στηρίξει τις προσπάθειες που ευνοούν τη χώρα.
Μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις συντάξεις για την κάλυψη των 325 εκ. ευρώ 16.02.2012
Κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το «πακέτο» αυτό και όπως όλα δείχνουν η απαίτηση της τρόικας για παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα έγινε δεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των 325 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την εφαρμογή της μείωσης στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων από την 1/7/2012 και από τις συντάξεις.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης
Κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό Παπαδήμο και δάνειο με δόσεις16.02.2012
Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μία κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έθεσε ανοικτά θέμα δυσπιστίας των πολιτικών κομμάτων. Μιλούν στο ΣΚΑΪ Γραμματίδης (πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου), Μπαρτζόγλου (δημοσιογράφος Spiegel), Χατζημαρκάκης (Ευρωβουλευτής Φιλελευθέρων).
Τα 3 σενάρια των πολιτικών εγγυήσεων: επικρατέστερο η παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου 16.02.2012
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είναι αμφίβολο αν η Τρόϊκα, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα αρκεστούν απλά στις έγγραφες πολιτικές διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών.
Γιώργος Χατζημαρκάκης
Κυβέρνηση αλά Ιταλικά και δάνειο με δόσεις 16.02.2012
Υπέρ μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα, όπως ακριβώς στην Ιταλία, τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Γιώργος Χατζημαρκάκης, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν πρόβλημα με τον ελληνικό λαό, αλλά με τους έλληνες πολιτικούς». Ο κ. Χατζημαρκάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα αποφασίσει ένα δάνειο με δόσεις.
«Πορτοκαλί φως» για τελικές αποφάσεις την ερχόμενη Δευτέρα16.02.2012
Αισιοδοξία Βενιζέλου – Γιουνκέρ μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιουνκέρ διαπιστώνει «ουσιαστική πρόοδο» από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τονίζει ότι είναι απαραίτητη μία ενισχυμένη εποπτεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος στη χώρα.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Καρατζαφέρης
Συνάντηση Βενιζέλου – Καρατζαφέρη για το Eurogroup15.02.2012
Με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα συναντηθεί την Πέμπτη στις 11.45 το πρωί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
O Zαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Γιούνκερ - Βενιζέλος: Τη Δευτέρα oι αποφάσεις για τη δανειακή σύμβαση15.02.2012
Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα θα δοθεί οριστική λύση στην εκκρεμότητα. Ευ. Βενιζέλος: "Οι Ευρωπαίοι εταίροι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη σύμπνοιας όλων των πολιτικών δυνάμεων".
Λουκάς Παπαδήμος και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ
Στο Eurogroup της Δευτέρας το «ελληνικό ζήτημα»15.02.2012
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Στα χέρια των εταίρων η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την τρόικα. Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το "ελληνικό ζήτημα". Γιουνκέρ: "Έχουμε ουσιαστική πρόοδο".
Ο Γιώργος Παπανδρέου
Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ προσηλωμένο στο πρόγραμμα σταθεροποίησης 15.02.2012
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη θεωρούνται ύψιστης σημασίας για την μείωση του χρέους ενώ τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Έλενα Παναρίτη
Επιστολή 14 βουλευτών ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό 15.02.2012
Τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ένα εθνικό σχέδιο διεξόδου, ανάπτυξης και ανάτασης ζητούν 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους στον πρωθυπουργό.
Σαμαράς: Γιατί υπερψήφισα τη νέα δανειακή σύμβαση 15.02.2012
Σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι η δεύτερη συμφωνία «είχε κάτι που δεν είχε η πρώτη: άμεση περιστολή του χρέους». Παράλληλα επανέλαβε το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση με λαϊκή, ισχυρή λαϊκή εντολή.
O εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Κότχαους
Σόιμπλε: Ουδέν σχόλιον για καθυστέρηση της β' σύμβασης15.02.2012
Η καγκελαρία αντέκρουσε κατηγορηματικά τις εικοτολογίες που τη θέλουν να θεωρεί αναπότρεπτη και αποδεκτή ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του γερμανού ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την καθυστέρηση έγκρισης του β' προγράμματος.
Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα – Βερολίνο: Ανυπόστατες οι φήμες περί χρεοκοπίας 15.02.2012
Μία εφικτή διαδικασία που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση αναζητούν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης, στην τηλεδιάσκεψη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα περί επιθυμίας του Βερολίνου να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ.
Σκεπτικισμός ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους 15.02.2012
Σκεπτικισμός και επιφυλάξεις εκφράζονται- χαμηλόφωνα μέχρι στιγμής- από κύκλους του ΔΝΤ για το αν τελικά ο στόχος του 120% δημόσιο χρέος για την Ελλάδα έως το 2020 είναι ρεαλιστικός και για το κατά πόσον το ποσοστό αυτό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του.
Αλ. Παπαρήγα: Υπηρετούν τη συμμαχία τους στην ΕΕ15.02.2012
«Καμία έκπληξη. Κάνουν το αντιλαϊκό τους καθήκον απέναντι στην αστική τάξη που υπηρετούν και τη συμμαχία τους την ΕΕ», σχολίασε το ΚΚΕ, αναφορικά με τις επιστολές των κυρίων Σαμαρά και Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ