ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Οι κ. Παπαδήμος Βενιζέλος και Σόιμπλε
Eurogroup: Διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερη απομείωση του χρέους20.02.2012
Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος.
O Γιώργος Ζανιάς
Παράλληλες διαπραγματεύσεις Βενιζέλου με IIF για το PSI20.02.2012
Στις συζητήσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Ζανιά συμμετέχουν οι επικεφαλής του IIF, οι εκπρόσωποι της τρόικας καθώς και ο αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου.
Στόχος, η ολοκλήρωση της διαδικασίας σήμερα20.02.2012
«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης προς τη Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup
Μειώνονται τα «αγκάθια» στη συνεδρίαση του Eurogroup20.02.2012
Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη διεφάνη ότι έχει διαμορφωθεί υπέρ της Ελλάδα κλίμα για επίτευξη συμφωνίας. Η Αθήνα φαίνεται ότι κατάφερε να περάσει στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup τη θέση της για τη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού.
Zαν Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ
Πιέσεις για απόφαση στο Eurogroup από Γιούνκερ και Λαγκάρντ20.02.2012
«Πρέπει να λάβουμε σήμερα απόφαση για την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup. Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες».
O Ευάγγελος Βενιζέλος με τον γάλλο ομόλογό του
Συναντήσεις Βενιζέλου με Σόιμπλε, Μπαρουέν, Λαγκάρντ και Ντράγκι20.02.2012
Συναντήσεις με το γερμανό και το γάλλο ομόλογό του, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όλα δείχνουν ότι το Eurogroup θα δώσει σήμερα το πράσινο φως
Ευ. Βενιζέλος: Σήμερα θα κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας20.02.2012
Με βάσιμες ελπίδες για συνολική συμφωνία ξεκινά η συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες. Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία παραπέμπουν και σε ανοιχτά ζητήματα. Θεωρώ «προφανές» ότι σήμερα θα κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας, πρόκειται για ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιούτα Ουρπιλάινεν
Συνάντηση Βενιζέλου με Ουρπιλάινεν και Ρέγκλινγκ20.02.2012
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επίσημη συνάντηση με τη φινλανδή ομόλογό του Γιούτα Ουρπιλάινεν για το χρηματοοικονομικό πλαίσιο του νέου προγράμματος.
«Η αλληλεγγύη δεν είναι δωρεάν. Η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει αυτήν τη βοήθεια»
Β. Ρέντινγκ: Η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει τη νέα βοήθεια20.02.2012
«Εύχομαι οι Έλληνες να επικεντρωθούν στο να ξαναχτίσουν το κράτος τους από το να κατηγορούν αποδιοπομπαίους τράγους εκτός Ελλάδος για τη δεινή τους κατάσταση», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βιβιάν Ρέντινγκ.

Ο προέδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Λουκάς Παπαδήμος (από αριστέρα προς τα δεξιά)
Αισιοδοξία για την έκβαση του Eurogroup 20.02.2012
Για συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης αλλά και για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει του απογευματινού Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Ευρώπη να πάρει καθαρές αποφάσεις
Ευ. Βενιζέλος: Ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας να κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας 20.02.2012
Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, θεωρώντας «προφανές» - όπως χαρακτηριστικά είπε – ότι σήμερα θα κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας.
Νότης Μηταράκης
Ν. Μηταράκης: Μόνη λύση μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ 20.02.2012
«Η μόνη λύση για τη χώρα είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αν. υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας ΝΔ, Νότης Μηταράκης και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Επεσήμανε ότι η νέα δανειακή έπρεπε να υπογραφεί και τόνισε ότι έχουμε περιθώριο δύο χρόνια για να πετύχουμε ανάπτυξη και να βάλουμε "σε τάξη το μαγαζί".
Η πρόταση την οποία θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα, περιλαμβάνει το σύνολο των υπουργείων
Απολύσεις 3% από κάθε υπουργείο 20.02.2012
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 15.000 απολύσεις εντός του έτους περιλαμβάνει την «οριζόντια περικοπή» του 3% -κατά μέσον όρο- των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο. Εξαιρούνται τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
Η παρουσία του κ. Παπαδήμου θεωρήθηκε αναγκαία λόγω των κρίσιμων διαβουλεύσεων
Προσωπική «μάχη» Παπαδήμου στις Βρυξέλλες19.02.2012
Επαφές με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ενόψει του σημερινού Eurogroup. Η παρουσία του κ. Παπαδήμου θεωρήθηκε αναγκαία λόγω των κρίσιμων διαβουλεύσεων, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της αυξημένης εποπτείας και του ειδικού λογαριασμού.
O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος το 2020
«Μεγάλες προσδοκίες» για το Eurogroup – Ικανοποίηση για τις συνομιλίες17.02.2012
«Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις συμμετέχοντες (Eλλάδα, Ιταλία, Γερμανία) προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα», αναφέρεται  στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Θετικό κλίμα "βλέπει" να διαμορφώνεται το πρακτορείο στην Ε.Ε.
Reuters: Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει Eurogroup17.02.2012
Σημάδια καλυτέρευσης του κλίματος στην Ευρώπη «βλέπει» το Reuters, προκειμένου να εξασφαλίσει η χώρα το νέο πακέτο των 130 δισ. στο Eurogroup της Δευτέρας.
Μάριο Μόντι και Λουκάς Παπαδήμος
Αισιόδοξοι για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup Μέρκελ και Μόντι 17.02.2012
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ιταλού πρωθυπουργού, η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Μόντι και Παπαδήμου διεξήχθη σε εποικοδομητικό πνεύμα, ενώ και οι τρεις συμμετέχοντες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι τη Δευτέρα το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα.
Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζητά το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων φοροφυγάδων
Η ΕΕ να “παγώσει” τους λογαριασμούς των φοροφυγάδων 17.02.2012
Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζητά το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό μέχρι αυτοί να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο ένας στους δύο Γερμανούς υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση.


Ακόμα και αν η συμφωνία κλείσει τη Δευτέρα στο Eurogroup η Ελλάδα θα κληθεί να εφαρμόσει 24 «πρότερες δράσεις»
Οι «πρωτοφανείς έλεγχοι» που επιβάλλει το νέο πακέτο διάσωσης 17.02.2012
Ακόμα και αν η συμφωνία κλείσει τη Δευτέρα στο Eurogroup, η Ελλάδα θα κληθεί να εφαρμόσει 24 «πρότερες δράσεις» έως το τέλος του μήνα, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση της δανειακής βοήθειας. Επιπρόσθετα, οι όροι της διάσωσης θα προβλέπουν τη μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία διεθνών επιθεωρητών στην Αθήνα.
Τηλεφωνική επικοινωνία πρωθυπουργού με Α. Μέρκελ και Μ. Μόντι
Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με Α. Μέρκελ και Μ. Μόντι17.02.2012
Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ