ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο υπουργός Εργασίας, έκανε λόγο για πέντε μεγάλες αλλαγές
ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στηρίζουν τον εφαρμοστικό νόμο 22.02.2012
Με τη στήριξη των δύο κομμάτων της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων επί του εφαρμοστικού νόμου, που προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της υγείας και συγχώνευση των επικουρικών ταμείων. Κατηγορηματικά αντίθετοι με το νομοσχέδιο εμφανίστηκαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη
ΕΤΕπ: Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα22.02.2012
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα "Σχέδιο Μάρσαλ", που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, υποστηρίζει σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόιερ.
«Πράσινο φως» στο υπουργικό για εφαρμοστικό - PSI21.02.2012
«Πράσινο φως» στο υπουργικό για εφαρμοστικό – PSI. Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, με στόχο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση στο Eurogroup βρέθηκε στο επίκεντρο στην Ολομέλεια της Βουλής.
O Λουκάς Παπαδήμος
Λ. Παπαδήμος: Ανάπτυξη από το 2013 αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα21.02.2012
«Εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα ξεπεράσουμε την κρίση και από το 2013 θα αρχίσει η ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup.
Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας ημέρα για την Ελλάδα21.02.2012
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε με σταθερότητα, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες. Βενιζέλος: Από σήμερα αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας και ανακτούμε τον ενθουσιασμό μας.
Η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
ΔΝΤ: Την 2η εβδομάδα του Μαρτίου η απόφαση για την ελληνική βοήθεια21.02.2012
Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου θα αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας θα γίνει επίσημη αναγγελία του PSI
Το χρονοδιάγραμμα του PSI και ο ειδικός λογαριασμός21.02.2012
Το χρονοδιάγραμμα του PSI και οι διευκρινίσεις για τον ειδικό λογαριασμό για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας θα γίνει επίσημη αναγγελία του PSI.
"Η απόφαση αποτελεί σαφή και επίσημη δέσμευση των εταίρων για στήριξη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος"
Ευ. Βενιζέλος: Αφαιρέθηκαν από τις πλάτες των Ελλήνων 107 δισ. ευρώ21.02.2012
"Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σαφή και επίσημη δέσμευση των εταίρων για στήριξη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Τι είπε για την απομείωση του χρέους.
"Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος στάσης πληρωμών"
Μπαρόζο: Η Ελλάδα απέφυγε τη στάση πληρωμών21.02.2012
Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος στάσης πληρωμών με όλες τις επακόλουθες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
O Όλι Ρεν
Ρεν: PSI μόνο για την Ελλάδα 21.02.2012
O Όλι Ρεν κατέστησε εκ νέους σαφές ότι η διαδικασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) δεν θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως ως το τέλος του μήνα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δρομολογήσει μια σειρά από νόμους
Σόιμπλε: Ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα21.02.2012
Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα εμφανίστηκε μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup ο γερμανός υπoυργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
"Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο"
Γ. Παπανδρέου: H χώρα αποφεύγει τη χρεοκοπία21.02.2012
Για ιστορικής σημασίας απόφαση κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε σημερινή του δήλωση.
Τσ. Νταλάρα: Βέβαιος για τον εθελοντικό χαρακτήρα του ελληνικού PSI21.02.2012
Πεπεισμένος για την επιτυχία της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους σε εθελουσία βάση, χωρίς να χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εξαναγκασμό, δηλώνει ο εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, Τσαρλς Νταλάρα.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε καθοριστική τη στάση της ΝΔ
Αν. Σαμαράς: Μετά τη σημαντική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για εκλογές 21.02.2012
Σημαντική και θετική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η απόφαση απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της παρουσία και ανοίγει τον δρόμο για εκλογές.
Γερμανικός Τύπος: Συμφωνία – ανάσα για Ελλάδα 21.02.2012
«Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild. Για «απόφαση που περίμεναν όλοι εδώ και εβδομάδες» κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το Spiegel, ενώ η Handelsblatt αναφέρει ότι «χάρη στη διεθνή βοήθεια η χώρα αποφεύγει για δεύτερη φορά τη χρεοκοπία».
Φώτης Κουβέλης
Φ. Κουβέλης: Φοβάμαι νέα μέτρα 21.02.2012
Τον προβληματισμό του για το αποτελεσματικότητα της νέας δεσμευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι στο δεσμευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε υπάρχει παντελής έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής και εξέφρασε το φόβο του ότι δε θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα.
«Αυτός που είπε ‘όχι’ δε δικαιούται να συμμετέχει στην αίσθηση ανακούφισης», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος
Αν. Λοβέρδος: Όσοι καταψήφισαν δε δικαιούνται να νιώθουν ανακουφισμένοι 21.02.2012
Ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα εμφανίστηκε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας. «Αυτός που είπε ‘όχι’ δε δικαιούται να συμμετέχει στην αίσθηση ανακούφισης», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην πολιτική που μπορούν να σηκώσουν το φορτίο της πατρίδας στα χέρια τους».
Παντελής Καψής
Π. Καψής: Η συμφωνία δεν ήταν δεδομένη 21.02.2012
«Μετά από πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, πετύχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. Όπως είπε ο κ. Καψής, «η συμφωνία δεν ήταν δεδομένη, καθώς είχαμε πολλές αντιρρήσεις από πολλές πλευρές πολλά ανοιχτά θέματα.
Ρεν και Γιουνκέρ
Χρήματα και χρόνος στην Ελλάδα – Και τώρα ανάπτυξη 21.02.2012
Συμφωνία στο Eurogroup για το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρω, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020.  Γιουνκέρ, Ρεν και Λαγκάρντ έκαναν λόγο για σημαντική συμφωνία, και προανήγγειλαν ενίσχυση της Task Force και της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.
Οι κ. Παπαδήμος Βενιζέλος και Σόιμπλε
Eurogroup: Κοντά σε συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση21.02.2012
Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών για τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι φέρονται να έχουν αποδεχθεί μεγαλύτερες απώλειες.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ