ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το υπουργικό έθεσε χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 8 Απριλίου
Το υπουργικό συμβούλιο άνοιξε το δρόμο των εκλογών 14.03.2012
Το δρόμο για τις εκλογές άνοιξε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, καθώς τέθηκε χρονοδιάγραμμα έως την Κυριακή των Βαΐων (8 Απριλίου) προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες από την παρούσα Βουλή.
Γκίκας Χαρδούβελης
Γ. Χαρδούβελης: Δεν ήταν πρώτη μου επιλογή το PSI και η αναδιάρθρωση του χρέους13.03.2012
«Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν η δεύτερη λύση για μένα», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, εξηγώντας ότι όταν βρίσκεσαι με το χέρι απλωμένο για δανεικά δεν έχεις και πολλές επιλογές.
Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις
Το οριστικό «πράσινο» φως στη νέα δανειακή σύμβαση - Πρόβλεψη για 117% του ΑΕΠ13.03.2012
Η τελευταία πράξη του θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις και ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης βοήθειας, ενώ ο Γιουνκέρ προέβλεψε ότι η επιτυχής ανταλλαγή των ομολόγων θα μειώσει το χρέος έως το 2020 στο 117% του ΑΕΠ από 120,5% που ήταν ο αρχικός στόχος.
Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις
Το οριστικό «πράσινο» φως στη νέα δανειακή σύμβαση 12.03.2012
Η τελευταία πράξη του θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις και ενέκρινε την εκταμίευση των πρώτων 5δις€ που θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ομολόγου των 4,7δις€ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
Λ. Παπαδήμος: Έχουμε μία νέα ευκαιρία. Ας μη τη χάσουμε 09.03.2012
«Για πρώτη φορά πατάμε σε στέρεο έδαφος και αντί να προσθέτουμε χρέος, αφαιρούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση ως «έμπρακτη αναγνώριση των προοπτικών της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στο PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία
Λ. Παπαδήμος: Όχι στη θριαμβολογία 09.03.2012
Να αποφύγουν τις θριαμβολογίες προέτρεψε τους υπουργούς ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το οποίο αποφάσισε την ενεργοποίηση των CACs. Αναφερόμενος στο PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και σημείωσε ότι εκτός από στιγμή ικανοποίησης, είναι και στιγμή περισυλλογής.
Αντιδράσεις κομμάτων για το «κούρεμα» 09.03.2012
Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες, ενώ η ΝΔ έκανε λόγο για θετική εξέλιξη που δικαιώνει το κόμμα. «Πρόκληση» οι πανηγυρισμοί, σχολίασε το ΚΚΕ, ενώ ο ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για 10-20 χρόνια.
Απαιτείται, άμεσα, η λήψη μέτρων για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Γ. Μιχελάκης: Η θετική εξέλιξη της ανταλλαγής δικαιώνει τη στάση της ΝΔ 09.03.2012
«Η θετική εξέλιξη της ανταλλαγής των ομολόγων δικαιώνει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και τη στήριξη στη συγκεκριμένη αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στήριξη, χωρίς την οποία, το σημερινό αποτέλεσμα θα ήταν αδύνατo», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης.
Ισχυρό θεωρείται το ενδεχόμενο να επανέλθει στην Κατεχάκη ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Σήμερα υπουργός στην Κατεχάκη06.03.2012
Σήμερα αναμένεται να λήξει η εκκρεμότητα της αντικατάστασης του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 27 Φεβρουαρίου. Ισχυρό θεωρείται το ενδεχόμενο να επανέλθει στην Κατεχάκη ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει ανάγκη ανασχηματισμού.
Τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα
«Κλείδωσαν» οι εκλογές για τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου 03.03.2012
Τη θετική, για πρώτη φορά, ανταπόκριση στον ελληνικό σχεδιασμό για προκήρυξη εθνικών εκλογών στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου, απέσπασε ο κ. Λ. Παπαδήμος στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο.
Οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να συμφώνησαν για εκλογές στις 29/4 ή 6/5
Ύπαρξη συμφωνίας για εκλογές στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου03.03.2012
Για ύπαρξη συμφωνίας διεξαγωγής των εκλογών στις 29 Απριλίου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λουκάς Παπαδήμος.
Λ. Παπαδήμος: Ανάπτυξη η κορυφαία προτεραιότητα02.03.2012
«H ανάπτυξη αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης» δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής το μεσημέρι της Παρασκευής. Πρόσθεσε ότι γυρίζει στην Ελλάδα περισσότερο αισιόδοξος σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Β. Σόιμπλε: Πιθανώς σήμερα η απόφαση για την Ελλάδα01.03.2012
«Μπορεί να αποφασίσουμε σήμερα εάν μπορούμε να απελευθερώσουμε αυτά που χρειάζονται, ώστε η ανταλλαγή χρέους μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών, να μπει σε μια τροχιά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.


Η Ελλαδα πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για την λήψη του νέου πακέτου δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ
Eurogroup: Συμφωνία για τη χρηματοδότηση του PSI ύψους 30 δισ. ευρώ01.03.2012
Σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ελληνικού PSI μέσω ομολόγων από το EFSF συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ κατέληξε το Eurogroup. Η τελική απόφαση για το υπόλοιπο σκέλος της δανειακής σύμβασης αναμένεται να ληφθεί στο επόμένο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 12 Μαρτίου.


Ο κ. Παπαδήμος θα τονίσει στους υπουργούς την κρισιμότητα των ψηφοφοριών στην Βουλή
Υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη λίγο πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες27.02.2012
Ο κ. Παπαδήμος θα τονίσει στους υπουργούς την κρισιμότητα των ψηφοφοριών στην Βουλή αλλά και την ανάγκη κάθε υπουργείο να προχωρήσει απαρέγκλιτα τον προγραμματισμό που απορρέει από το νέο πρόγραμμα.
Ο Μάρτιν Σουλτς
Σουλτς: Ολοκαύτωμα από τη διάλυση της Ευρωζώνης 27.02.2012
«Η διάλυση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκαύτωμα, για αυτό είναι σκόπιμο να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, προκειμένου επιπλέον να σταματήσουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ», αναφέρει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του.
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη27.02.2012
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. Επί τάπητος θα τεθούν θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος, αλλά και το ν/σ «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός».
Ζοζέ Μπαρόζο και Λουκάς Παπαδήμος
Συνάντηση Παπαδήμου - Μπαρόζο την Τετάρτη27.02.2012
Συνάντηση για την εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης δανειακής σύμβασης θα έχουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την περικοπή του εκλογικού επιδόματος
Βουλή: Την Τρίτη το ν/σ για το «κούρεμα» στις συντάξεις27.02.2012
Το νομοσχέδιο για τις περικοπές στις συντάξεις προβλέπει περικοπές δαπανών 3,2 δισ. ευρώ, και αναθεωρεί το στόχο του ελλείμματος για το 2012 στο 6,7% του ΑΕΠ έναντι στόχου 5,4% που προβλέπονταν αρχικά.
Αναφερόμενος στη νέα δανειακή σύμβαση ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι κερδίζουμε χρόνο και ανάσα
Αν. Σαμαράς: Το ΠΑΣΟΚ θέλει συγκυβέρνηση για να μας κάνει και εμάς ζημιά 26.02.2012
Απαντώντας σε δημοσιογράφο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση κερδίζουμε χρόνο και ανάσα και απηύθυνε προσκλητήριο για ενότητα στην εθνική προσπάθεια
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ