ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης
Μ. Βορίδης: Αλλάζει την επίμαχη διάταξη για τις έδρες των ταξί03.04.2012
Σε αλλαγή της διάταξης για τις έδρες των ταξί προχώρησε νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης μετά τις διαφωνίες ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ και υπό την απειλή καταψήφισης του νομοσχεδίου.
O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αποσύρθηκε η τροπολογία Χρυσοχοΐδη για λαθρομετανάστες03.04.2012
Μετά από το διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θοδωρή Δρίτσα που έκαναν λόγο για αυθαίρετη, πραξικοπηματική και εκπρόθεσμη κατάθεση της Τροπολογίας αλλά και μετά τις αντιδράσεις και του ΚΚΕ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέσυρε την τροπολογία και θα την επανακαταθέσει στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα ψηφιστεί στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
O υπουργός Μεταφορών Mάκης Βορίδης
Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη για τις έδρες των ταξί03.04.2012
Σε αλλαγή της διάταξης για τις έδρες των ταξί προχώρησε ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης μετά τις διαφωνίες ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ και υπό την απειλή καταψήφισης του νομοσχεδίου.
Ο έλληνας υπουργός ανέφερε ότι είχε μια εγκάρδια και φιλική συζήτηση με τον αμερικανό ομόλογο του Λήον Πανέτα
Ικανοποιημένος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις συνομιλίες του στην Ουάσιγκτον 04.04.2012
Ο έλληνας υπουργός ανέφερε ότι είχε μια εγκάρδια και φιλική συζήτηση με τον αμερικανό ομόλογο του Λήον Πανέτα κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ευρεία γκάμα θεμάτων από τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, το Κυπριακό, το θέμα των Σκοπίων, αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να μην κατατεθούν άλλες τροπολογίες από βουλευτές
Μπλόκο Μ. Μαξίμου σε 92 τροπολογίες βουλευτών04.04.2012
Ενενήντα δυο τροπολογίες βουλευτών οι οποίες στην πλειονότητα τους εξυπηρετούσαν την εκλογική τους πελατεία μπλόκαρε το γραφείο του πρωθυπουργού. Το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, να παρέμβει στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ώστε να μην κατατεθούν άλλες τροπολογίες από βουλευτές. Πως σχολιάζουν οι Χ. Πρωτόπαπας, Θ. Νάκος, Θ. Πλεύρης.
Παύλος Γερουλάνος
Π. Γερουλάνος: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για να μην επανέλθει ο κίνδυνος χρεοκοπίας 04.04.2012
Θα πρέπει να γίνουν όλα όσα έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Πρόσθεσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δείξει ότι είναι έτοιμος να πάρει δύσκολες αποφάσεις.
Παντελής Καψής
Π. Καψής: Εντός της επόμενης εβδομάδας η ημερομηνία των εκλογών04.04.2012
«Δεν ισχύουν τα σενάρια και οι φήμες για αναβολή των εκλογών, εντός της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η ημερομηνία» δήλωσε στην ενημέρωση τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά του ν/σ του ΥΠΑΝ04.04.2012
Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές κατά τη συζήτηση του ν/σ για την επιχειρηματικότητα, ο Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης για τον πολίτη, ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ δεν θα ακολουθήσει τη λογική του «λεφτά υπάρχουν» ή την προέκταση αυτής της λογικής που ακολουθείται από δεξιά και αριστερά, από μικρά κόμματα.
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης
Αποσύρθηκε τροπολογία του υπουργείου Παιδείας05.04.2012
Αποσύρθηκαν από τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ρυθμίσεις που αφορούσαν σε απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Tι δήλωσε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης για το θέμα.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Γ. Παπακωνσταντίνου: Mε δημόσια έγγραφα & αεροφωτογραφίες η νομιμοποίηση αυθαιρέτων05.04.2012
«Προφανώς και θα προσαρμοστούμε με την απόφαση του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται δεκτά ιδιωτικά έγγραφα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων», δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Ένα βήμα μπροστά το ν/σ για την επιχειρηματικότητα.
A. Διαμαντοπούλου: Ένα βήμα μπροστά με το ν/σ για την επιχειρηματικότητα 05.04.2012
Με το νομοσχέδιο για την επιχειρηματικότητα «τα πράγματα πήγανε ένα βήμα μπροστά», τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου υπερασπιζόμενη τις ρυθμίσεις του στη Βουλή.
Υπερψηφίστηκε η διάταξη κύρωσης συμβιβασμού Siemens με το ελληνικό δημόσιο05.04.2012
Με 164 ψήφους «ναι» έναντι 75 «όχι» και 1 «παρών», ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπεψήφισαν τη διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα, που κυρώνει την απόφαση συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική εταιρία Siemens. Καταψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, Κοινωνική Συμφωνία και Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Ο υπουργός Εσωτερικών
Γρίφος Γιαννίτση για την ημερομηνία εκλογών06.04.2012
«Για τις 6 Μαΐου πιθανότατα θα προκηρυχθούν εκλογές και αν δεν είναι στις 6, θα είναι λίγο αργότερα. Και αν είναι λίγο αργότερα, εν πάση περιπτώσει Σάββατο κοντή γιορτή» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από την Πέμπτη σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Παπαδήμος: Εξομάλυνση ελληνοτουρκικών σχέσεων με την επίλυση και του Κυπριακού06.04.2012
«Ελλάδα και Κύπρος δεν αποδέχονται την διχοτόμηση του νησιού», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενώπιον της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.
Το δίλημμα των εκλογών είναι οι συνέταιροι του Μνημονίου να μην έχουν πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας
Κατά της εξόδου της χώρας από το ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας 18.03.2012
Κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τάχθηκε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε κοινό μέτωπο όλων κομμάτων της Αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές, λέγοντας ότι «το κρίσιμο δίλημμα είναι οι συνέταιροι του Μνημονίου να μην έχουν πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς
Η αβεβαιότητα ενόψει εκλογών ανησυχεί ΕΕ και ΔΝΤ 17.03.2012
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, παρουσιάζοντας την έκθεση για το νέο Μνημόνιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ένας από τους κινδύνους για το νέο πρόγραμμα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και εάν η νέα κυβέρνηση θα το υιοθετήσει.

«Tην Κυριακή αρχίζουμε ανανεωμένοι συναισθηματικά και πολιτικά», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
«Πυρετός» στα κομματικά επιτελεία 15.03.2012
Σε προεκλογική τροχιά μπαίνουν τα κόμματα μετά το χρονοδιάγραμμα του υπουργικού συμβουλίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες από την παρούσα Βουλή έως τις 8 Απριλίου. «Tην Κυριακή αρχίζουμε ανανεωμένοι συναισθηματικά και πολιτικά», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στους «Ανεξάρτητος Έλληνες» ο Μαρκόπουλος, επιμένει ανεξάρτητος ο Σπ. Κουβέλης. Καστανίδης στον ΣΚΑΪ: Όχι σε ένα κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό Σαμαρά.
Γκίκας Χαρδούβελης
Γκ. Χαρδούβελης: Πρέπει οι πολιτικοί να γίνουν τεχνοκράτες και μάνατζερ 15.03.2012
«Παίζουμε άμυνα και προσπαθούμε να βάλουμε τάξη, ώστε η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει να μην παραλάβει ‘καμένη γη’» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβέλης, τονίζοντας ότι το PSI «δεν είναι κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος».
Πλησιάζουμε στο τέλος της μεγάλης προσπάθειας, τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση15.03.2012
«Πλησιάζουμε στο τέλος μίας μεγάλης προσπάθειας», ανέφερε στο υπουργικό ο Λουκάς Παπαδήμος. Χρονοδιάγραμμα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση. Σήμερα οι υπογραφές από Βενιζέλο – Προβόπουλο.
Πρόσθετα μέτρα 11,8δις.€ για τη διετία 2013-2014 πρέπει να λάβει τον Ιούνιο η κυβέρνηση
Νέα μέτρα προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν14.03.2012
Πρόσθετα μέτρα 11,8δις.€ για τη διετία 2013-2014 πρέπει να λάβει τον Ιούνιο η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ