ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αναστάτωση στην κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση Μπαμπινιώτη29.03.2012
Τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση του υπουργού παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη να παρακάμψει για φέτος την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, που προβλέπει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τους την εκλογή συμβουλίων διοίκησης.
Αυλαία σήμερα της εξεταστικής για το έλλειμμα30.03.2012
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εν όψει της κατάθεσης του πορίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν ετέθη θέμα ποινικών ευθυνών, αλλά υπάρχουν σαφέστατα πολιτικές ευθύνες οι οποίες θα αποδοθούν.
«Μάχη» για το νόμο - πλαίσιο στην εκπνοή της λήξης θητείας της κυβέρνησης30.03.2012
Απειλή παραίτησης από Μπαμπινιώτη, ο οποίος τόνισε ότι στόχος του είναι η εφαρμογή του νόμου, αλλά με διαφορετική τακτική. Χριστοφιλίδου στο ΣΚΑΪ: Δεν ήρθαν ξαφνικά Μεσσίες να λύσουν όλα τα προβλήματα στην Παιδεία. Βερέμης: Εφαρμογή από φέτος του νόμου στα πανεπιστήμια.
O Λουκάς Παπαδήμος
Λ. Παπαδήμος: Ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων30.03.2012
Σε συνέντευξή του σε Ιταλική εφημερίδα ο πρωθυπουργός τονίζει ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015».
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Λ. Παπαδήμος: Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση ανάκαμψης30.03.2012
Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή. Τι δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί
Ειδική ομάδα εργασίας αναλαμβάνει την εφαρμογή του νόμου για τα πανεπιστήμια30.03.2012
Τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, μετά από πρόταση του Γιώργου Μπαμπινιώτη, που θα εξετάσει γιατί ο νόμος για την Παιδεία δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως ο νόμος - πλαίσιο θα εφαρμοστεί. Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά Διαμαντοπούλου.
Ενότητα και αλληλεγγύη ζήτησε ο πρωθυπουργός
Παπαδήμος: Μετά τα μέσα του 2013 η ανάκαμψη της οικονομίας 30.03.2012
Στην πρόβλεψη ότι μετά τα μέσα του 2013 αναμένεται να αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο το οικονομικό πρόγραμμα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Καταψηφίστηκε και αποσύρθηκε το άρθρο 148 του ν/σ για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό30.03.2012
Καταψηφίστηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων και αποσύρθηκε τελικά το άρθρο 148 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών που αφορά το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.
Αντιδράσεις για την τροπολογία χρηματοδότησης των κομμάτων06.04.2012
Προ των ευθυνών τους θα επιχειρήσει να θέσει ο ΛΑΟΣ τους βουλευτές όλων των κομμάτων, με την ονομαστική ψηφοφορία που ζητά για την τροπολογία που αποδεσμεύει την 4η δόση του 2011 και την 1η και 2η δόση του 2012 για την τακτική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί
Λ. Παπαδήμος: Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί30.03.2012
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ενώ, όπως είπε, στην ειδική ομάδα εργασίας που θα συγκροτήσει ο υπουργός Παιδείας θα υπάρχει και πρόσωπο από το πρωθυπουργικό γραφείο.


Παντελής Καψής
Π. Καψής: Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί 30.03.2012
Ο υπουργός Παιδείας θα ακολουθήσει τις οδηγίες του πρωθυπουργού, κάτι που άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κ. Μπαμπινιώτης, είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Αναφερόμενος στο άρθρο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απέσυρε ο κ. Κουτρουμάνης, ο κ. Καψής είπε ότι πρόκειται για «τεχνικό ζήτημα».
Ο πρωθυπουργός είχε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπαμπινιώτη κατά την οποία επισήμανε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί
Να ρίξει τους τόνους επιχειρεί το Μαξίμου στο θέμα του νόμου για τα ΑΕΙ30.03.2012
Διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί πλήρως έδωσε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήρια που θα καθορίζονται με βάση τον χαρακτήρα της κάθε υπηρεσίας.
Ρέππας: Προς το συμφέρον του υπαλλήλου η αξιολόγηση στο Δημόσιο 31.03.2012
«Το Δημόσιο υπάρχει και λειτουργεί όχι για τον υπάλληλο αλλά για τον πολίτη και είναι προς το συμφέρον του υπαλλήλου να αξιολογείται και να ξεχωρίζει», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, προαναγγέλλοντας τέλος στη βαθμολογική προαγωγή, η οποία -όπως είπε – θα γίνεται πλέον βάσει απόδοσης.
Έντονα αντιδρά η Α. Διαμαντοπούλου στο ενδεχόμενο τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων
Αναζητείται λύση για την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ 31.03.2012
Αλλαγές στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του, προανήγγειλε ο κ. Λ. Παπαδήμος ώστε να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα. Ομάδα εργασίας θα εξετάσει μέχρι το Μάιο τους λόγους για τη μη εφαρμογή του νόμου.
Καψής: Τη Μ. Εβδομάδα η ακριβής ημερομηνία των εκλογών02.04.2012
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στο ΣΚΑΪ ο ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για χαλάρωση, αλλά ούτε και για υπερβολή και ξεκαθάρισε ότι καμία τροπολογία δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή εάν προηγουμένως δεν εγκριθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο. Δηλώσεις για νόμο πλαίσιο και μετανάστευση.
Αποδεσμεύονται δύο δόσεις της χρηματοδότησης των κομμάτων 02.04.2012
Αποδεσμεύουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών την τέταρτη δόση του 2011 και την πρώτη και δεύτερη δόση του 2012, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Τα συγκεκριμένα ποσά καταβάλλονται υποχρεωτικά στα δικαιούχα κόμματα και στους συνασπισμούς κομμάτων, απαγορεύοντας την κατάσχεση ή εκχώρησή τους.
Η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου.
Διαμαντοπούλου: Η Αριστερά μετέτρεψε κάθε ρουσφέτι σε αγωνιστική διεκδίκηση03.04.2012
Η περίοδος των τελευταίων ετών ήταν η πιο δύσκολη καθώς ήταν δραματικό να παίρνεις αποφάσεις για τους πολίτες, δήλωσε στο ΣΚΑΪ η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου.
Λουκάς Παπαδήμος
Παπαδήμος: Μπορούμε να γίνουμε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καθαρής ενέργειας 03.04.2012
Βιώσιμη ανάπτυξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην ΕΕ χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το πρόγραμμα «Ήλιος». Αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είπε πως καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ δεν μείωσε το έλλειμμά της τόσο πολύ και τόσο γρήγορα.
Ο πρωθυπουργός με τον Μάκη Βορίδη
«Φρένο» Μαξίμου στον Μ. Βορίδη 03.04.2012
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου υποχρέωσε τον υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Μ. Βορίδη να αποσύρει την τροπολογία με την οποία κατηγορήθηκε ότι αντί απελευθέρωσης «έκλεινε» τις μεταφορές στα υγρά καύσιμα για μια οκταετία. Η τροπολογία για τα φορτηγά υγρών καυσίμων αποτελεί την κλιμάκωση μιας καταιγίδας προεκλογικών τροπολογιών με τις οποίες υπηρετούνται σκοπιμότητες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόππαπας
Εμπλοκή με το θέμα των εδρών των ταξί στη Βουλή03.04.2012
Εμπλοκή με το θέμα των εδρών των ταξί προέκυψε στη Βουλή μετά τη διαφωνία ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ με τη ρύθμιση του σχετικού νομοσχεδίου.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ