ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης
Κ. Σκανδαλίδης: Η απόσυρση του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγχώνευση των οργανισμών27.03.2012
Δε θα έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στη συγχώνευση των Οργανισμών του υπουργείου η χθεσινή απόσυρση του νομοσχεδίου από τη Βουλή τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο Παντελής Καψής
Π. Καψής: Μεγάλα περιθώρια μείωσης του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ27.03.2012
Ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής κατέθεσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη θεσμική ανεξαρτησία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΝΔ από το διάλογο για τα νέο φορολογικό ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για δυσάρεστη εξέλιξη
«Παγώνει» η ρύθμιση για πατάρια, σοφίτες και υπόγεια 27.03.2012
Για μετά τις εκλογές μεταφέρεται η ρύθμιση για τα πατάρια, τις σοφίτες, και τα υπόγεια, δήλωσε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΝΔ από το διάλογο για τα νέο φορολογικό ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά παράλληλα παραδέχθηκε ότι η διάταξη δεν είχε συζητηθεί στο Υπουργικό.
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ταξί 27.03.2012
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί, ενώ αύριο Τετάρτη θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των άρθρων. Βουλευτές ζήτησαν ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές ενώ ο υπουργός Υποδομών εμφανίστηκε διαλλακτικός, επαναλαμβάνοντας ότι το πώς θα ανοίξει το επάγγελμα είναι θέμα εθνικού διαλόγου.
Ο Δημήτρης Ρέππας
Δ. Ρέππας: 150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι ως το 2015 27.03.2012
Η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου
Α. Διαμαντοπούλου: Σημάδια ανάκαμψης το 2013 28.03.2012
Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης επιστρέφουν χρήματα στην Ελλάδα που είχαν φύγει στο εξωτερικό λόγω της κρίσης, δηλώνει η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην «Frankfurter Allgemeinen Zeitung» και εκτιμά ότι το 2013 θα μπορούσαν να υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης.
Μάκης Βορίδης
Βορίδης: Μετά τις εκλογές ο διαγωνισμός στα ΕΛΤΑ28.03.2012
«Ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, αναγνωρίζοντας ότι ορθά παρενέβη η ΝΔ στο θέμα.
Οι εταίροι παρατηρούν καθυστερήσεις στο νέο πρόγραμμα για τη χώρα.
Καθυστερήσεις στο νέο πρόγραμμα παρατηρούν τρόικα και ευρωπαίοι εταίροι 28.03.2012
Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και η ανάγκη για πλήρη εφαρμογή του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, κυριάρχησαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Β. Βενιζέλος: "Η Ευρώπη είναι μονόδρομος για τη χώρα"
Πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά του ESM28.03.2012
Άρχισε στην Oλομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θέσπιση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕSM). ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν.
Β. Βενιζέλος: "Η Ευρώπη είναι μονόδρομος για τη χώρα"
Κυρώθηκε η απόφαση για τον ESM28.03.2012
Κατά την πρώτη του επίσημη τοποθέτηση στη Βουλή, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε προεκλογικούς τόνους και υπερασπιζόμενος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι μονόδρομος για τη χώρα.
Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Όλι Ρεν
Σε κλοιό πιέσεων για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων η Αθήνα28.03.2012
Έντονη ανησυχία όχι μόνον για το προεκλογικό, αλλά και το μετεκλογικό τοπίο στην Αθήνα, εκφράζουν οι δανειστές ασκώντας πιέσεις για επιτάχυνση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και την ανάταξη της οικονομίας.
Δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού για το δημόσιο χρέος28.03.2012
Την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους έναντι άλλων υποχρεώσεων του δημοσίου προβλέπει διάταξη σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης
Κυβέρνηση: Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά...28.03.2012
«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.
Μ. Βορίδης: Βελτιώσεις στο ν/σ για τα ταξί 28.03.2012
Μικρές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα ταξί, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μάκης Βοριδης, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Πάντως, οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν ουσιαστικά το περιεχόμενο του.
Προς παράταση η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών29.03.2012
To ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης από τον Γ. Μπαμπινιώτη29.03.2012
«Η αναστολή του νόμου πλαισίου στην Παιδεία που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, είναι τραγικό λάθος και γυρίζει πίσω την Παιδεία», αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Με δήλωσή του, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης.
O υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης
Παπαδήμος - Μπαμπινιώτης: (Δεν) θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ29.03.2012
Προβλήματα χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστήμιων επικαλείται η κυβέρνηση προκείμενου να παρακάμψει την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. Τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου - Μπαμπινιώτη.
Δεν φαίνεται να βρίσκει ποινικές ευθύνες η εξεταστική για το έλλειμμα του 200929.03.2012
Αυλαία, χωρίς ποινικές ευθύνες, φαίνεται να ρίχνει αύριο, Παρασκευή, η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009.Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του οποίου συστάθηκε η εξεταστική για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες- απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τα δικά του στελέχη ενώ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες και όχι ποινικές- στη ΝΔ, σε κεντρικό επίπεδο ως κυβέρνηση την επίμαχη περίοδο αλλά και στον τελευταίο προ των εκλογών του 2009 Υπουργό Οικονομικών της ΝΔ Γιάννη Παπαθανασίου.
Φρένο στην ανεξέλεγκτη, κατά την προεκλογική περίοδο, κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή
Φρένο στην κατάθεση τροπολογιών κατά την προεκλογική περίοδο29.03.2012
Φρένο στην ανεξέλεγκτη, κατά την προεκλογική περίοδο, κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου - Βενιζέλου29.03.2012
Το θέμα του υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη, και άλλα της τρέχουσας επικαιρότητας απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ