ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Λ. Παπαδήμος: Ανώδυνα κανείς δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση12.04.2012
Από την επιλογή των πολιτών θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία είπε ο Λουκάς Παπαδήμος στο διάγγελμά του. Ζήτησε συστηματική και πειθαρχημένη προσπάθεια για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι επιτυχίες του προηγούμενου έτους.
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Λ. Παπαδήμος: Από τις επιλογές μας θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας11.04.2012
«Φέραμε σε πέρας ένα δύσκολο έργο. Από τις επιλογές που θα κάνουμε θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας της επόμενης δεκαετίας» δήλωσε στο διάγγελμά τους προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός.
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Λ. Παπαδήμος: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις11.04.2012
«Για να ολοκληρωθεί, όμως, και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας, απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις» δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Λουκάς Παπαδήμος. Σε λίγο το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει και διάλυση της κυβέρνησης.
Λ. Παπαδήμος: Μέχρι τις 6 Μαΐου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων11.04.2012
Στο διάστημα έως τις 6 Μαΐου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν και οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών η 6η Μαΐου.
Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών11.04.2012

Στις 17.00 αναμένεται να ζητήσει ο Λουκάς Παπαδήμος από τον Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την άμεση προκήρυξη εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους την 6η Μαΐου.

Την Μεγάλη Τετάρη στις 17.00 ο Παπαδήμος στον Παπούλια.
Την Τετάρτη ο Παπαδήμος στον Παπούλια - προηγείται υπουργικό συμβούλιο10.04.2012
Την Τετάρτη στις 17.00 ο Λουκάς Παπαδήμος θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρώτο να εκτιμάται πως θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.
Τροποποίηση των Υπουργών Εργασίας και Υγείας δίνει δυνατότητα μετατροπής ταμείου ΕΟΠΠΥ σε ΝΠΙΔ.
Όσα ταμεία εξαιρεθούν από τον ΕΟΠΥΥ μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ 10.04.2012
Τη δυνατότητα κάθε ταμείου ή κλάδου ασφάλισης να εξαιρείται από την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ και να μετατρέπεται σε Ν.Π.Ι.Δ. δίνει τροποποίηση των Υπουργών Εργασίας και Υγείας.
Απογραφή: 636.188 οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι (upd)10.04.2012
Σε 636.188 ανέρχεται το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που παρουσίασε ο Δημήτρης Ρέππας.  
ΥΠΟΙΚ: Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ10.04.2012
Σε ό,τι αφορά μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ποσό που δεν θα κατάσχεται ξεκινάει από τα 1.000 ευρώ. Αναλυτικά ο οδηγός που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ.
«Να κριθώ από τους πολίτες»
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν μετάνιωσα που μπήκαμε στο μνημόνιο10.04.2012
«Δεν μετάνιωσα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να συνεχίσει η χώρα να συνεχίσει να στέκεται όρθια στα πόδια της» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Δημήτρης Ρέππας
Δ. Ρέππας: Δεν αποκλείεται πολιτική επιστράτευση της ΠΝΟ09.04.2012
«Η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη και η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη, αν χρειαστεί να λάβει μέτρα θα το κάνει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δ. Ρέππας για τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ. Δεν απέκλεισε πολιτική επιστράτευση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να την κάνει.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης
Γιαννίτσης: Βολές στο πολιτικό σύστημα για την χρηματοδότηση των κομμάτων 09.04.2012
Με βολές κατά του πολιτικού συστήματος που ψήφισε και δεν φρόντισε να αλλάξει το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων τοποθετήθηκε επί της επίμαχης τροπολογίας για την χρηματοδότηση των κομμάτων, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.
Εθελοντικός επαναπατρισμός από 17 κοινότητες μεταναστών09.04.2012
Στην πρόταση για εθελοντικό επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών συμφώνησαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι 17 κοινοτήτων μεταναστών που συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Π. Οικονόμου: Θα ξεπαγώσουν οι οφειλές ΦΠΑ του δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις09.04.2012
Το άμεσο ξεπάγωμα των εκκαθαρισμένων οφειλών ΦΠΑ του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Γ. Παπακωνσταντίνου: Απολογιστική συνέντευξη τύπου για το έργο του ΥΠΕΚΑ09.04.2012
 Σε εφ' όλης της ύλης απολογιστική συνέντευξη τύπου για το έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
"Προτεραιότητα η μείωση του ελλείμματος και ο εξορθολογισμός του συστήματος".
T. Γιαννίτσης: Προέχει η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους 08.04.2012
Ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει απρόθυμος να συνεχίσει και μετά τις εκλογές την πολιτική, ενώ εκτιμά, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι υπάρχει χώρος για ένα νέο κόμμα.
Ο Γιάννης Ραγκούσης
Tην παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού ο Γ. Ραγκούσης09.04.2012
Tην παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης. Διαφωνεί με τη ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ρέππας είχε καλέσει εμμέσως τον κ. Ραγκούση να παραιτηθεί εφόσον διαφωνούσε.
"Κλειδώνουν" οι εκλογές στις 6 Μαΐου.
Όλα «δείχνουν» εκλογές στις 6 Μαΐου07.04.2012
Στις 6 Μαΐου φαίνεται ότι κλειδώνει η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, σύμφωνα με όσα φέρεται να ανέφερε ο πρωθυπουργός σε υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο.
Συνεχίζουν την επιστροφή τους διαγραφέντες βουλευτές σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Συνεχίζονται οι επιστροφές διαγραφέντων βουλευτών06.04.2012
Στο ΠΑΣΟΚ προχωρούν Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Χρ. Μαγκούφης, στη ΝΔ επιστρέφους η Βάσω Κόλλιακαι ο Δημήτριος Μπαταλογιάννης.
Τη Μ. Εβδομάδα η ημερομηνία των εκλογών, δηλώνει ο πρωθυπουργός από την Κύπρο.
Παπαδήμος: Τη Μ. Εβδομάδα θα προσδιοριστεί η ημερομηνία των εκλογών06.04.2012
Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα προσδιορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ο πρωθυπουργός. Αυτό απάντησε ο ίδιος σε ερώτηση του ΑΠΕ, μετά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ