ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση τρόικας και Ευ. Βενιζέλου για την εξεύρεση 600 εκ. ευρώ07.02.2012
Με βασικό θέμα την εξεύρεση 600 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό πακέτο 3,3 δισ. ευρώ για το 2012 συναντήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Τέλος χρόνου» για τους πολιτικούς αρχηγούς07.02.2012
Αν οι ευοδωθούν τελικά οι διαπραγματεύσεις με την τριμερή, όπως διαφαίνεται, η νέα συνθήκη θα εγκριθεί την Κυριακή από την Βουλή σε ειδική συνεδρίαση. «Λερναία Ύδρα» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τις διαπραγματεύσεις.
Τάσος Γιαννίτσης
Τ. Γιαννίτσης: Δύο χρόνια παθητικότητα και μοιρολατρία 06.02.2012
«Δύο χρόνια κάναμε αμυντική πολιτική και το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν το πώς θα πάρουμε τα λεφτά... Πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν δεν προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, θα είμαστε στην ίδια μιζέρια, είτε παραμείνουμε στην Ευρώπη, είτε βγούμε απ΄αυτήν», δήλωσε στους «Νέους Φακέλους» ο υπουργός Εσωτερικών.
Επιμένει το ΔΝΤ στη μείωση των μισθών06.02.2012
«Η Ελλάδα είναι αναγκαίο να προσπαθήσει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αν θέλει να ανακάμψει η οικονομία της» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα 06.02.2012
Νέα συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ Βενιζέλου - τρόικας. Σύσκεψη στο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο και τους επικεφαλής των δανειστών, με σκοπό να οριστικοποιηθεί το πακέτο των πρόσθετων μέτρων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που απαιτεί για το 2012 η τρόικα. Αύριο πιθανότατα το νέο συμβούλιο των αρχηγών.
Αλυσιδωτές μειώσεις στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα 06.02.2012
Δραματικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις φέρνει η διαφαινόμενη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%, ενώ διατηρούνται – όπως όλα δείχνουν – ο 13ος και 14ος μισθός. Δεδομένη θεωρείται και η μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ καταργείται η μετενέργεια στις κλαδικές συμβάσεις.
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος
Σήμερα η συνάντηση με την τρόικα - αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς06.02.2012
Νέα συνάντηση απόψε του πρωθυπουργού με την τρόικα ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι διεργασίες και αλλεπάλληλες οι συσκέψεις στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ενόψει της αυριανής συνάντησης.
Α. Αλταφάζ: Η Ελλάδα είναι ήδη εκτός προθεσμίας 06.02.2012
Εκτός προθεσμίας βρίσκονται οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της για την αποφυγή μίας στάσης πληρωμών το Μάρτιο στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ. Είπε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σημασία στη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Σημείωμα με τις επιπτώσεις ενδεχόμενης χρεοκοπίας ζήτησε ο πρωθυπουργός06.02.2012
Σημείωμα από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιπτώσεις που θα έχει για την χώρα ενδεχόμενη χρεοκοπία ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ο Λουκάς Παπαδήμος. Θα το παρουσιάσει στην νέα συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
Νέες διαβουλεύσεις για τη συμφωνία τη Δευτέρα
Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για να «κλειδώσει» η συμφωνία06.02.2012
Νέα συνάντηση έχουν το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον πρωθυπουργό, ενώ την Κυριακή μετά από πολύωρη σύσκεψη υπήρξε συμφωνία σε βασικά ζητήματα. Το πρωί της Δευτέρας συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
O Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Διατηρούνται 13ος και 14ος μισθός - χάνεται ο κατώτατος06.02.2012
Διατηρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 13ος και ο 14ος μισθός. Στο θέμα των επικουρικών σύμφωνα με τις ίδιεες πληροφορίες φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για μεσοσταθμική μείωση κατά 15%, αλλά η τρόικα ζητά οι μειώσεις να γίνουν άμεσα και να φτάνουν μέχρι 25%.
Λ. Παπαδήμος - αρχηγοί: Συμφωνία σε βασικά θέματα 05.02.2012
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού οι αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα όπως τη λήψη μέτρων μέσα στο 2012 για τον περιορισμό των δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, αντιμετώπιση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας. Έντονες δηλώσεις από Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των αρχηγών με τον πρωθυπουργό05.02.2012
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει» είπε ο Α. Σαμαράς. «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη μίας επανάστασης από την εξαθλίωση, που εν συνεχεία θα κάψει όλη την Ευρώπη. Αύριο θα υπάρξει συνέχεια», είπε ο κ. Καρατζαφέρης. Διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο στο ΠΑΣΟΚ.
Κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου05.02.2012
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν πριν από λίγο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους εκπρόσωπους της τρόικας. Ο Γ. Καρατζαφερης δήλωσε ότι έρχεται στη σύσκεψη με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβει τα όσα έχει δηλώσει ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ.
Κρίσιμες συναντήσεις Παπαδήμου με Τρόικα και πολιτικούς αρχηγούς05.02.2012
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Πρωθυπουργού και μελών της τρόικας, παρόντων των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Αυτή την ώρα άρχισαν να καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
Εργασιακά και δημοσιονομικά στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδήμου – τρόικας 04.02.2012
Με αιχμή τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν εντός του 2012 οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό. Φάνηκε να επιμένουν στο θέμα του κατώτατου μισθού και στη μετενέργεια και εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού.
Ευ. Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή – Είναι η ώρα των δεσμεύσεων 04.02.2012
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. «Διεξάγεται μία σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση» είπε ο υπουργός. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας.
Απώτερος στόχος είναι να μπορεί η χώρα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τα δικά της έσοδα από τους φόρους
Υπό όρους το δεύτερο πακέτο βοήθειας04.02.2012
Υπό όρους θα χορηγηθεί το δεύτερο πακέτο βοηθείας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα κεφάλαια του λογαριασμού δεν θα έχει δικαίωμα να τα πειράξει κανείς από τη στιγμή που θα έχουν δοθεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά ούτε και η χώρα μας θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν όπως γίνεται με τα δάνεια από τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης.
Επιμένει στις θέσεις της η τρόικα04.02.2012
Ανυποχώρητο παραμένει το κλιμάκιο της τρόικας στην απαίτηση για ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια).
Αναβλήθηκε η συνάντηση Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς04.02.2012
Αναβλήθηκε για τη Κυριακή στις 13.00 η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν τη κυβέρνηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 14.00.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ