ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O Mάριο Ντράγκι
Μ. Ντράγκι: Άτοπες οι συζητήσεις για συμμετοχή της ΕΚΤ στο κούρεμα09.02.2012
«Οι συζητήσεις που γίνονται ότι η ΕΚT θα μπορούσε να μοιραστεί τις απώλειες στην απομείωση του ελληνικού χρέους είναι άτοπες» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Επετεύχθη συνολική συμφωνία για τα νέα μέτρα 09.02.2012
Eπετεύχθη συνολική συμφωνία στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του bloomberg το οποίο επικαλείται πηγή από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το πρακτορείο ο κ. Λουκάς Παπαδήμος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ντράγκι του ανακοίνωσε την συμφωνία των αρχηγών. 
Πράξεις ζητά ο Γ. Βεστερβέλε09.02.2012
Να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή του προγράμματος περικοπών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε - δριμεία επίθεση στους "Μερκοζί" από Όσκαρ Λαφοντέν
Ο Μάριο Ντράγκι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Επιβεβαιώνει τη συμφωνία ο Μάριο Ντράγκι09.02.2012
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τη συμφωνία Αθήνας – τρόικας. «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία με την Ελλάδα» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον Λουκά Παπαδήμο.
Βερολίνο: Καμία απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup09.02.2012
«Το σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις ούτε για το νέο δανειακό πρόγραμμα ούτε για το PSI καθώς δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος» διαμήνυσε γερμανός αξιωματούχος. Κομισιόν: «Δεν γνωρίζουμε τίποτε για παράταση». Ενδεχόμενο να μην γίνει καν το Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες της DW.
Ν. Αλευράς: Ο χρόνος τρέχει ανάποδα09.02.2012
«Με ανησυχεί ότι χθες δεν υπήρξε συμφωνία. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος τρέχει ανάποδα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς.
Διορία 15 ημερών από τρόικα για την εξεύρεση 300 εκ. ευρώ 09.02.2012
Χωρίς απόλυτη συμφωνία αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών. Η τρόικα ζητά άλλα περίπου 625 εκ. ευρώ. Τα μισά θα βρεθούν από τις συντάξεις, ενώ για τα υπόλοιπα η τρόικα δίνει προθεσμία 15 ημερών προκειμένου να παρουσιαστούν ισοδύναμα μέτρα.
FT: Νέες ελληνικές απαιτήσεις απειλούν τη συμφωνία στο Eurogroup09.02.2012
Σε εσπευσμένη αναθεώρηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχουν επιδοθεί σήμερα το πρωί οι επιθεωρητές της τρόικα μετά από την επιμονή του Λουκά Παπαδήμου τα ξημερώματα να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2014, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικαλούμενοι πηγές από τις Βρυξέλες που έχουν ενημερωθεί για τις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.
Η Ελλάδα ένα κενό09.02.2012
Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που επισημαίνει ότι «ο βαθμός της ανευθυνότητας των ελλήνων πολιτικών έναντι των Ελλήνων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί πλεον να εκφραστεί με λόγια».
Θάνος Πλεύρης
Θ. Πλεύρης: Δε θα πούμε ‘ΝΑΙ’ με κάθε τίμημα 09.02.2012
«Ο προσανατολισμός μας είναι να στηριχθεί η χώρα, αλλά αυτό δε θα γίνει με κάθε τίμημα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματός του από την κυβέρνηση, σε περίπτωση όπου – όπως είπε – «διαπιστώσουμε θέματα που προσβάλλουν τον σκληρό πυρήνα της εθνική μας κυριαρχία».
Διεθνή Μέσα: Οι Έλληνες απέτυχαν να συμφωνήσουν 09.02.2012
«Οι Έλληνες ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν» αναφέρουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, όπως BBC, Bloomberg και Reuters.
Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Βενιζέλος: Ώρα ευθύνης για όλους 09.02.2012
«Φεύγω για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα το Eurogroup να λάβει μία θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα, από το οποίο εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος λίγο πριν από τις 6 το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου. Αρχηγοί: Συμφωνούν στα βασικά. Ανοικτό το μέτωπο των συντάξεων.
Tο Μαξίμου επιβεβαίωσε τη διαφωνία Καρατζαφέρη για συμφωνία το συντομότερο δυνατόν
“Aγκάθι” οι συντάξεις για τη συμφωνία με την τρόικα09.02.2012
Μεγάλο "αγκάθι" για να επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα η περικοπή των συντάξεων στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό. Nέα συνάντηση Παπαδήμου - τρόικας. Γ. Καρατζαφέρης: "Δεν προτίθεμαι να υπογράψω μία σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωρίζω".
Τα επιτελεία των κομμάτων μελετούσαν το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος από το πρωί της Τετάρτης
Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών08.02.2012
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, επί του κειμένου του νέου οικονομικού προγράμματος. Προσερχόμενος ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας, με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Zαν Κλοντ Γιουνκέρ
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει τελικά το Eurogroup 08.02.2012
Κανονικά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη τελικά, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, το Eurogroup όπως δήλωσε ο επικεφαλής του, Zαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Μ. Παπαϊωάννου: Πλέον η χώρα διαπραγματεύεται συνολικά 08.02.2012
«Οι ώρες είναι ιστορικές και τα διλήμματα μεγάλα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και εμφανίστηκε σίγουρος πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμφωνήσουν, επισημαίνοντας πως «η χώρα πλέον διαπραγματεύεται συνολικά κάτι που έπρεπε να είχε κάνει από την αρχή».
Εντός της ημέρας η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό
Ημέρα αποφάσεων για τη δανειακή σύμβαση08.02.2012
Στα επιτελεία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος στο οποίο θα κληθούν να συμφωνήσουν αργότερα σήμερα στη συνάντησή τους υπό τον πρωθυπουργό, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Θρίλερ διαρκείας με την έγκριση των νέων μέτρων07.02.2012
Μετά από διαδοχικές αναβολές στη διάρκεια της μέρας, τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, καθώς ακόμη οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια δεν έχει συνταχθεί το κείμενο της τρόικας επί του οποίου θα συζητούσαν οι αρχηγοί. 
Καρατζαφέρης: Συναίνεση μόνο σε σύννομα μέτρα07.02.2012
Τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα είναι σύννομα θέτει ως προϋπόθεση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για να συναινέσει στη σύμβαση.
Πυρετός συσκέψεων στο παρά πέντε της συμφωνίας 07.02.2012
Συνάντηση τρόικας – Βενιζέλου – Κουτρουμάνη για την εξεύρεση επιπλέον μέτρων ύψους 600 εκ. ευρώ. Συνάντηση Παπαδήμου – Νταλάρα για το «κούρεμα» και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με σκοπό να εγκριθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη νέα δανειακή.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ