ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Όποιος διαφωνεί δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση»
Λ. Παπαδήμος: Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή10.02.2012
«Πρέπει να εγκριθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση κάθε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική» δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο
Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο10.02.2012
Σε εξέλιξη βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Για το Σάββατο μετατέθηκε, εντωμεταξύ, η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSΙ καθώς επίσης και η ΚΟ της ΝΔ.
Δεν δόθηκε εξ αρχής καμία ευκαιρία στον Λουκά Παπαδήμο10.02.2012
H Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι στον Λουκά Παπαδήμο δεν δόθηκε εξ αρχής καμία ευκαιρία, ούτε η δυνατότητα να την εκμεταλλευθεί. Εκείνοι που θα μπορούσαν να πληρώσουν φόρους έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Απομένουν οι φτωχότεροι να πληρώσουν το λογαριασμό και είτε δεν θέλουν πλέον να το πράξουν, είτε δεν μπορούν».
Ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης
Παραιτήθηκαν Βορίδης και Γεωργιάδης αλλά ψηφίζουν τα μέτρα10.02.2012
Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας,  Άδωνις Γεωργιαδης αλλά θα ψηφίζουν τα μέτρα.H αντίδραση συνεργατών του Γιώργου Καρατζαφέρη. Νωρίτερα παραιτήθηκε από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αστέριος Ροντούλης.
Παραιτήθηκε επισήμως κι ο τελευταίος υπουργός του ΛΑ.Ο.Σ., Γεώργιος Γεωργίου
Παραιτήθηκε επισήμως κι ο τελευταίος υπουργός του ΛΑ.Ο.Σ. Γεώργιος Γεωργίου10.02.2012
Παραιτήθηκε επισήμως και ο τελευταίος υπουργος του ΛΑ.Ο.Σ. στην κυβέρνηση, Γεώργιος Γεωργίου. Την παραίτησή τους από τα Υπουργικά τους αξιώματα υπέβαλαν πριν από λίγο δύο ακόμη στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνης Γεωργιάδης.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ
Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεσμευμένου λογαριασμού για την Ελλάδα10.02.2012
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε ότι ώς την Τετάρτη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,15% του ΑΕΠ, που προκύπτει για το τρέχον έτος.
Δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση
Γ. Καρατζαφέρης: Στηρίζω Παπαδήμο, δεν ψηφίζω τη σύμβαση10.02.2012
Σκληρή επίθεση κατά της Γερμανίας πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επέκρινε τη στάση του Βερολίνου και της ίδιας της κ. Μέρκελ απέναντι στην Ε.Ε. και τις χώρες του Νότου.
Βρετανικά ΜΜΕ: Πέντε ημέρες για αποφυγή χρεοκοπίας10.02.2012
Τα ρεπορτάζ του BBC για το χθεσινό Eurogroup αναφέρουν ότι η Ελλάδα έφυγε με σκληρούς όρους για τη διάσωσή της. Ο ανταποκριτής του δικτύου στις Βρυξέλλες σχολιάζει ότι λόγω της χειρότερης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπάρχει σοβαρή ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών ότι το συνολικό σχέδιο για τη χώρα δεν αρκεί για να βάλει την Ελλάδα σε βιώσιμη οδό.
«Βροχή» διατάξεων και νόμων για την έγκριση του νέου δανείου10.02.2012
Πολυάριθμες είναι οι κρίσιμες διατάξεις που πρέπει να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή, προκειμένου να εγκριθεί το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Με βάση τη λίστα που καιρό τώρα έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα, η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει μέσω της Βουλής ή να υπογράψει σε κυβερνητικό επίπεδο συνολικά 10 συμφωνίες.

Fitch: Προ των πυλών η άτακτη χρεοκοπία 10.02.2012
Την προειδοποίηση ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι προ των πυλών αν δεν υπάρξει άμεσα μια συμφωνία, απηύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ψυχρολουσία για Ελλάδα το Eurogroup - Πείτε μας που θα βρείτε τα 325 εκ.10.02.2012
Χωρίς οριστική απόφαση για την Ελλάδα η συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Accosiated Press, οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πού θα βρει τα 325 εκ. ευρώ, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν τα νέα μέτρα αρκούν για την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ.
«Πυρετός» στα κομματικά επιτελεία10.02.2012
Συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής υπό τον Γιώργο Παπανδρέου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, ενώ στις 8 το απόγευμα θα συγκληθεί και η ΚΟ της ΝΔ. Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Δυσπιστία στην Ευρώπη για Ελλάδα – Τρεις σκληροί όροι για τα χρήματα10.02.2012
Χωρίς οριστική απόφαση για την Ελλάδα η συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γιουνκέρ ζήτησε πρώτα να ψηφιστεί η νέα δανειακή από τη Βουλή, να βρεθούν τα 325 εκ. ευρώ και να δεσμευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Νέοι δραματικοί τόνοι από Βενιζέλο.
«Πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος
Ευ. Βενιζέλος: Ως την άλλη Τετάρτη θα πρέπει να έχει καθοριστεί οριστικά η στάση μας10.02.2012
Το Eurogroup δεν έλαβε την τελική απόφαση, καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες βασισμένες στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την τρόικα, τον κατάλογο των δημοσιονομικών μέτρων για το 2012. δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Μας λείπουν ακόμα 325 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθούν τα μέτρα πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος
Παραίτηση του Γ. Κουτσούκου 09.02.2012
Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν είναι απλά σκληρά, αλλά οδυνηρά για τους εργαζόμενους και ως υφυπουργός εργασίας δεν μπορεί να τα υλοποιήσει.
«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα από όλους» σχολίασε ο Π. Καψής
Π. Καψής: Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας10.02.2012
«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα – και μόνο υπευθυνότητα – από όλους. Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

(Από αριστέρα προς τα δεξιά) Ο Επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ
Τρεις προϋποθέσεις για την έγκριση του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα10.02.2012
Δεν έχουμε ακόμα όλα τα αναγκαία στοιχεία στο τραπέζι για να αποφασίσουμε για την Ελλάδα δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Για να ληφθεί η απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις πρόσθεσε. Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών της δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιφυλάξεις για τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εκφράζει η Γερμανία
Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup09.02.2012
Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Γιουνκέρ, και Σόιμπλε το συμβούλιο θα ολοκληρωθεί απόψε χωρίς τελικές αποφάσεις για τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, επιφυλάξεις για τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εκφράζει η Γερμανία. Η χώρα φέρεται να ζητά οριστικές δεσμεύσεις, όπως είναι η υπογραφή του κ. Σαμαρά και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Ζ. Γιουνκέρ: Δε θα είναι καταστροφικό αν δε ληφθεί οριστική απόφαση για την Ελλάδα09.02.2012
"Καταλήξαμε σε συμφωνία με την τρόικα με ένα καινούργιο ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα" δήλωσε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στο Eurogroup.Γιουνκέρ: "Δε θα είναι καταστροφικό αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία απόψε".
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Λ. Παπαδήμος: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις09.02.2012
«Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε επίσημη ανακοίνωσή του.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ