ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τον Ιούνιο θα πρέπει να προσδιοριστούν νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 - 2015
Σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση12.02.2012
Σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής, που θα περιλαμβάνονται σε νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2012 από τον περιορισμό των δαπανών για φάρμακα, για επιδοτήσεις κατοικιών απομακρυσμένων περιοχών, αμυντικές δαπάνες, δημόσιες επενδύσεις, αμοιβές αντιδημάρχων αλλά και περικοπή 550 θέσεων αντιδημάρχων.
Σύμφωνα με επιτελικό στέλεχος της τράπεζας «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη»
PSI: Ανατροπές12.02.2012
Λίγες μέρες αργότερα και όχι στις 13 Φεβρουαρίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί θα αρχίσει η δημόσια προσφορά για το PSI, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής. Το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει πως για να ανάψει το πράσινο φως, πρέπει να ψηφιστούν τα νέα μέτρα από τη Βουλή και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις για την εφαρμογή τους.


"Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες"
Λ. Παπαδήμος: Θυσίες βραχυπρόθεσμα, ή παρατεταμένη εξαθλίωση11.02.2012
"Η νέα δανειακή συμφωνία θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αντιπαράθεση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
Βουλή: Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για τη σύμβαση11.02.2012
Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την έγκριση Σχεδίων Συμβάσεων και Μνημονίου για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Δραματικοί τόνοι από Παπανδρέου – Σαμαρά. Ζητούν κομματική πειθαρχία11.02.2012
Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «καταστροφική» τη χρεοκοπία, λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, ενώ ο Αν. Σαμαράς είπε ότι το πακέτο δανειοδότησης είναι η αρχή για να βάλουμε τάξη στο χάος. Τσίπρας: Χρέος μας να αποτρέψουμε τη λεηλασία».
Βάσω Παπανδρέου
Β. Παπανδρέου: Σκληρή κριτική χωρίς να αποσαφηνίζει τη στάση της 11.02.2012
Η κα Παπανδρέου εκτίμησε ότι ακόμη και αν δεν αποδεχτεί η χώρα το νέο μνημόνιο, η Ευρώπη δεν μπορεί να μας βγάλει από την ευρωζώνη και το ευρώ καθώς θα υπάρξει μετάδοση του προβλήματος.
Μήνυμα στον ελληνικό λαό θα απευθύνει απόψε ο Λ. Παπαδήμος 11.02.2012
Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό πρόκειται να απευθύνει απόψε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νόμου για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «κατεπείγον» είναι λόγοι «εθνικά υπαρξιακοί
Εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή για το κατεπείγον 11.02.2012
Μετωπική Βενιζέλου - Λαφαζάνη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πραξικόπημα κατά του Συντάγματος. ΝΔ: Να μη γίνουμε δεύτερη Αργεντινή. Παραίτηση της κυβέρνησης ζητά το ΚΚΕ. Ντόρα: Ψηφίζω με πόνο ψυχής.
"Η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει συνθήκες για περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης"
Φ. Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τη δανειακή σύμβαση11.02.2012
«Η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση διαμορφώνει συνθήκες για περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης της οικονομίας. Δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες περαιτέρω τεμαχισμού και ρευστότητας της κοινωνίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Βουλή: Προς επεξεργασία το νομοσχέδιο – Την Κυριακή η κατεπείγουσα ψηφοφορία 11.02.2012
Για επεξεργασία και σε μία μόνο συνεδρίαση εισήχθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα ψηφιστεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Φανερή ονομαστική ψηφοφορία έχει ζητήσει το ΚΚΕ
Την Κυριακή θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή11.02.2012
Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δανειακή σύμβαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Την Κυριακή θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.Την παροχή επιπλέον 15 δισ. ευρώ, πλέον των 130 δισ. ευρώ  πρότεινε η τρόικα στην Ελλάδα
Ευ. Βενιζέλος: Η τρόικα πρότεινε επιπλέον 15 δισ. ευρώ11.02.2012
Την παροχή επιπλέον 15 δισ. ευρώ, πλέον των 130 δισ. ευρώ που προβλέπει η εκκρεμής συμφωνία, πρότεινε η τρόικα στην Ελλάδα σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Σειρά τελών και εισφορών που επιβαρύνουν την επιχειρηματικότητα καταργεί η νέα δανειακή σύμβαση
Δανειακή σύμβαση: Κατάργηση τελών και εισφορών επιχειρηματικότητας11.02.2012
Σειρά τελών και εισφορών που επιβαρύνουν την επιχειρηματικότητα καταργεί η νέα δανειακή σύμβαση. Μεταξύ άλλων προβλέπει την άμεση κατάργηση υποχρεωτικής εγγραφής στο μητρώο εξαγωγέων του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τα φαρμακεία κάτω από 15%
Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τα φαρμακεία προβλέπει η δανειακή σύμβαση11.02.2012
Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τα φαρμακεία κάτω από 15% και κατάργηση 550 θέσεων αντιδημάρχων στην τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα δανειακή σύμβαση. Επίσης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει άμεσα προς ψήφιση συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Την "ανάγκη" για ολοκλήρωση του PSI τόνισαν στις ομιλίες τους οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
ΠΑΣΟΚ & ΝΔ: "Ανάγκη" για ολοκλήρωση του PSI11.02.2012
Την "ανάγκη" για ολοκλήρωση του PSI τόνισαν στις ομιλίες τους νωρίτερα οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. «Μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων θα ζητήσουμε άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.  «Μας έτυχε να αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας για τις επόμενες γενιές» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου «Ένα βάρος που δεν έχει σηκώσει καμία πολιτική δύναμη τις τελευταίες δεκαετίες» πρόσθεσε.
Γ. Παπανδρέου: Το πρόγραμμα είναι δύσκολος αλλά εφικτός δρόμος11.02.2012
Πρέπει να ψηφίσουμε τη δανειακή όχι γιατί είναι ευχάριστη αλλά, επειδή θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
«Είμαστε σε θέση να ζητήσουμε εκλογές και θα το κάνουμε» δήλωσε ο Α. Σαμαράς
Α. Σαμαράς: Εκλογές μετά το PSI 11.02.2012
«Μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων θα ζητήσουμε άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.  «Είμαστε σε θέση να ζητήσουμε εκλογές και θα το κάνουμε» δήλωσε.
O Αμερικανός οικονομολόγος του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών "American Enterprice Institute", Adam Lerrick
Α. Lerrick: Οι Έλληνες να συμβιβαστούν με την ιδέα μίας φτωχότερης Ελλάδας11.02.2012
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών "American Enterprice Institute", Adam Lerrick εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση για τα επόμενα τουλάχιστον 5-7 χρόνια".

Οι κ. Παπαδήμος, Βενιζέλος και Πάγκαλος
«Ναι» για τη δανειακή σύμβαση από υπουργικό - ερωτηματικό ο Παπουτσής11.02.2012
Το "πράσινο φως" από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησε και έλαβε ο πρωθυπουργός. Σοβαρές ενστάσεις για τα εργασιακά κατά τη διάρκεια του υπουργικού ήγειρε ο Χρήστος Παπουτσής που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την παραμονή του στην κυβέρνηση.
O Ευάγγελος Βενιζέλος
Ε. Βενιζέλος: Το Σάββατο στη Βουλή το ν/σ για τη δανειακή σύμβαση10.02.2012
Ο Ε. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι το ν/σ για τη δανειακή σύμβαση θα περιλαμβάνει τρία άρθρα το PSI την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Oικονομικών και τον πρωθυπουργό να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ