ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πάνος Μπεγλίτης
ΠΑΣΟΚ: Δηλώσεις Μπεγλίτη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 13.02.2012
Θετικό μήνυμα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης. Παράλληλα, καταδίκασε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς υλοποίησαν τις προειδοποιήσεις τους
Η νύχτα των μεγάλων διαγραφών – 44 διαγραφέντες 13.02.2012
Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υλοποίησαν τις προειδοποιήσεις τους και προέβησαν στις διαγραφές εκτός των ΚΟ των κομμάτων τους 44 βουλευτών που καταψήφισαν τη σύμβαση, ψήφισαν «παρών» ή ήταν απόντες. Διαγραφές Βορίδη και Γεωργιάδη και από τον κ. Καρατζαφέρη.
Ψηφίστηκε το μνημόνιο με απώλειες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ13.02.2012
Ψηφίστηκε τελικά το μνημόνιο, αλλά με μεγάλες απώλειες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.17 «όχι» από ΠΑΣΟΚ και 19 από τη ΝΔ. Ψήφισαν τη σύμβαση Βορίδης και Γεωργιάδης στο ΛΑΟΣ, διαφοροποίηση και από τον Λευτέρη Αυγενάκη στη ΔΗΣΥ.
Οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης
«Ναι» στη σύμβαση από Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη13.02.2012
«Ναι» στη δανειακή σύμβαση ψήφισαν στην ψηφοφορία οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.
Λ. Παπαδήμος: Υπάρχει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση12.02.2012
Το μέγιστο και τελικό διακύβευμα η παραμονή μας στο ευρώ και τον πυρήνα της Ευρώπης. Υπάρχει πρόγραμμα εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση της χώρας και αποτρέπει μια καταστροφική χρεοκοπία δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το μνημόνιο.
Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα μας αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα επιβίωσης13.02.2012
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα επιβίωσης» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ηττηθήκαμε σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης» πρόσθεσε. Ο υπουργός παρουσίασε στους βουλευτές τι σημαίνει το «ναι» και το «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση.
O Aντώνης Σαμαράς
Μία έκκληση και μία προειδοποίηση από τον Α. Σαμαρά 12.02.2012
«Δεν σας ζητώ να υπερψηφίσετε την λάθος συνταγή αλλά να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στους βουλευτές του.
Ο Χάρης Καστανίδης
Οι «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ 12.02.2012
Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι Χάρης Καστανίδη, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος με σημερινή δήλωσή τους αρνούνται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία στη Βουλή.
Εθελοντική έξοδο Ελλάδας από Ευρωζώνη προτείνει ο Α. Ντόμπριντ12.02.2012
Την εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με την παροχή ενός πακέτου βοήθειας έκτακτης ανάγκης, προτείνει ο γγ. των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, εάν τα μέτρα που απαιτεί η ΕΕ δεν ψηφιστούν από την Βουλή των Ελλήνων.
Στον αέρα το PSI, εξαιτίας των αναβολών για τη νέα δανειακή σύμβαση12.02.2012
Ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) προκαλούν οι συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του PSI.
O Γιώργος Κουτρουμάνης
Γ. Κουτρουμάνης: Τέσσερις προτεραιότητες για την ανάκαμψη12.02.2012
Τέσσερις προτεραιότητες που, σε συνδυασμό με την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη έθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της καταψήφισης της δανειακής σύμβασης.
Λ. Κατσέλη: Τα νέα μέτρα βαθαίνουν την ύφεση 12.02.2012
Σε δήλωσή της η Λούκα Κατσέλη άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι δε θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς όπως είπε, «τα νέα μέτρα αντιστρατεύονται το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, βαθαίνουν την ύφεση και διογκώνουν το χρέος». Η δήλωση Κατσέλη αναλυτικά.
Δύο ονομαστικές ψηφοφορίες απόψε στη Βουλή12.02.2012
Δύο ονομαστικές ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στη Βουλή, μία επί της αρχής μετά το τέλος της ομιλίας των πολιτικών αρχηγών και μία επί των άρθρων, με την ολοκλήρωση της συζήτησης μετά τα μεσάνυχτα. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απαράδεκτο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό».
Χάρης Καστανίδης
Χ. Καστανίδης και άλλοι πέντε αρνούνται να ψηφίσουν12.02.2012
Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα οι Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, με δήλωσή τους αρνούνται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία στη Βουλή. Όχι θα ψηφίσει η Άννα Βαγενά.
Ο Γιώργος Μαυρίκος την ώρα που εκφενδονίζει τον τόμο του μνημονίου
Εκτός ελέγχου η συζήτηση στη Βουλή – Πέταξαν στον Ευ. Βενιζέλο τον τόμο του νέου μνημονίου 12.02.2012
Όταν ο Υπουργός Οικονομικών επεχείρησε να αναλύσει τις συνέπειες της ενδεχόμενης μη ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, η ΚΟ του ΚΚΕ εξεγέρθη ενώ ο βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος εκτόξευσε εναντίον του κ. Βενιζέλου τον τόμο του νέου μνημονίου.
Συγκρουσιακό κλίμα στην Ολομέλεια για τη νέα δανειακή 12.02.2012
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι το κατεπείγον «έγκειται στο εάν θα προλάβουμε τις ημερομηνίες ή η χώρα θα πτωχεύσει» και κατηγόρησε το ΚΚΕ για τραμπουκισμό και άσκηση βίας. Παπαρήγα: Είμαστε ευγενείς αλλά όχι ηλίθιοι. Ονομαστική ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για ονομαστική επί της αρχής και επί των άρθρων 12.02.2012
Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απαράδεκτο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό».
Το κλίμα στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι εκρηκτικό
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή 12.02.2012
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, με το κλίμα στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να είναι εκρηκτικό. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς ζητούν κομματική πειθαρχία, ωστόσο αρκετοί είναι οι βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη νέα σύμβαση, ή αφήνουν να εννοηθεί ότι θα το πράξουν σήμερα.
Ο Βασίλης Έξαρχος
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψηφίζουν τα μέτρα11.02.2012
"Καλούμαστε να ψηφίσουμε επώδυνες αποφάσεις με τα βλέμμα στραμμένο στη χώρα και όχι στις επόμενες εκλογές", τόνισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Β. Έξαρχος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του οργάνου.
Ο Χρήστος Ζώης
Οι βουλευτές της ΝΔ που καταψηφίζoυν τα μέτρα11.02.2012
Αποφασισμένοι να αψηφίσουν την κομματική πειθαρχία και να μην ψηφίσουν τα μέτρα που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση είναι οι βουλευτές της ΝΔ Τζίμας, Ζώης, Μαρκόπουλος και Σταμάτης.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ