ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Από αναβολή σε αναβολή το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας 15.02.2012
Επικαλούμενο πηγές της ΕΕ το Reuters επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι, καθώς οι Έλληνες δεν έχουν δεσμευτεί επαρκώς για τη συμφωνία, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν το 2020 το χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ.
Εστάλησαν οι γραπτές δεσμεύσεις Σαμαρά15.02.2012
Εστάλη στους επικεφαλής της τρόικας η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με την οποία δεσμεύεται για τη στήριξη των πολιτικών του νέου μνημονίου και μετά από ενδεχόμενη εκλογή του στην ηγεσία της χώρας. Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή.
Καρατζαφέρης: Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει το 2012 λόγω των εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ 15.02.2012
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει το 2012 λόγω των εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ προχώρησε στη Βουλή ο Γιώργος Καρατζαφέρης ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση και για την ψήφιση του νέου μνημονίου αλλά και για το χειρισμό των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.
Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό η εκταμίευση της βοήθειας14.02.2012
Με την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού συνδέει το Εurogroup την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το κείμενο της δήλωσης προθέσεων η Αθήνα υποχρεώνεται να προχωρήσει σε
βοήθεια συμπληρωματικού προϋπολογισμού ή νέων μέτρων σε περικοπές ύψους 1,1 δισ. ευρώ στον τομέα της Υγείας, 300 εκ. στις αμυντικές δαπάνες και 400 εκ. σε άλλους τομείς.
Η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα
Συνάντηση Δρέττα & τρόικας: Την Τετάρτη οριστικοποίηση των μέτρων 14.02.2012
Συνάντηση είχε την Τρίτη η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, στο υπουργείο Εργασίας για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν προκειμένου να εξοικονομηθούν από το ασφαλιστικό σύστημα τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ο. Ρεν: Πολύ σύντομα θα υπάρξει απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα 14.02.2012
Πολύ σύντομα εκτιμά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ότι θα υπάρξει απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Εξετάζονται δυο σενάρια και η τελική απόφαση θα ληφθεί έως το πρωί της Τετάρτης, μετά την έγκριση των πολιτικών αρχηγών
Υπουργικό συμβούλιο: Δύο σενάρια για τις περικοπές14.02.2012
Την επιτάχυνση κατά δυο μήνες της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, των δικαστικών και των γιατρών του ΕΣΥ, συζήτησε το υπουργικό συμβούλιο κατά την πολύωρη συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ζ. Γιούνκερ: Με τηλεδιάσκεψη αντί συνεδρίασης το Eurogroup14.02.2012
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αντί συνεδρίασης την Τετάρτη για να συζητήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς ορισμένα ζητήματα τεχνικής φύσεως, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τον  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο του Eurogroup.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος
Σύγκλιση Διυπουργικών επιτροπών για το θέμα της βίας14.02.2012
Δύο διυπουργικές επιτροπές θα συγκληθούν την Τετάρτη για το θέμα της βίας. Η μία το πρωί υπό το Θεόδωρο Πάγκαλο και η άλλη το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό.
Φ. Ολάντ: Κατηγορηματικά "όχι" σε πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη14.02.2012
Εξαιρετικά σοβαρή, ίσως και τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.
Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο – η εισηγητική δήλωση του πρωθυπουργού 14.02.2012
«Η υπερψήφιση του οικονομικού προγράμματος ήταν καθοριστικής σημασίας», δήλωσε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εισήγησης
Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου
Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο14.02.2012
Συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η υλοποίηση των μέτρων της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τους φρουρούς στα εμπορικά πλοία και τις ιατρικές ειδικότητες.
Παραμένει στην κυβέρνηση ο Μ. Βορίδης σύμφωνα με πληροφορίες14.02.2012
Παραμένει στην κυβέρνηση ο Μάκης Βορίδης σύμφωνα με πληροφορίες. Άγνωστο παραμένει εάν θα παραμείνει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αναμένεται να καλυφθεί η θέση της αναπληρώτριας υπουργού εξωτερικών.
Μέρκελ: Προχωρήστε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 13.02.2012
«Πολύ σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, την έγκριση από την ελληνική Βουλή των μέτρων λιτότητας και κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές των δαπανών.
Φ. Ρέσλερ: Σε αναμονή της νέας έκθεσης προόδου από την τρόικα 13.02.2012
Η υιοθέτηση των μέτρων από την ελληνική Βουλή ήταν προϋπόθεση, ωστόσο σημασία έχει η υλοποίηση των μέτρων και η νέα έκθεση προόδου από την τρόικα, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
ΛΑ.Ο.Σ.: Να παραδώσει την έδρα ο Αδ. Γεωργιάδης 13.02.2012
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως έχει να χειριστεί εκκρεμείς υποθέσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας πριν παραδώσει την βουλευτική του έδρα» και καταλήγει τονίζοντας: «Δεν περιμέναμε υπεκφυγές που δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα του».
Μπαρόζο: Η μη υιοθέτηση των μέτρων θα έφερνε χάος στην Ελλάδα13.02.2012
Εάν η ελληνική βουλή δεν ψήφιζε τα νέα μέτρα, θα σήμαινε ταυτόχρονα έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση, δήλωσε σήμερα (Δευτέρα) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την Κίνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Θετικό μήνυμα στέλνει ο επίτροπος Ρεν13.02.2012
«Μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα θα είχει πολύ χειρότερες επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παντελής Καψής
Π. Καψής: Εκλογές τον Απρίλιο 13.02.2012
«Το έργο της κυβέρνησης τελειώνει το Μάρτιο και οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι περιορισμένες, με αναπλήρωση όσων έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους ενώ οι όποιες κενές θέσεις θα αντικατασταθούν με πολιτικά πρόσωπα.
Χ. Μαγκούφης: Oι βουλευτές μπήκαν σε μια διαδικασία πολιτικής ομηρίας13.02.2012
Ψήφισα "όχι" γιατί θεωρώ απαράδεκτη τη διαδικασία στη Βουλή, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατία δήλωσε στο ρ/σ ΣΚΑΪ ο Χρήστος Μαγκούφης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ