ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

11.11.2011 | 02:03 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:03 μμ 11.11.2011

«(...) Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.»

Λουκάς Παπαδήμος

Πρόσωπα-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι ο Ευάγγελος. Βενιζέλος, που παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι υπουργοί που δέχθηκαν ήδη τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες θέλουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο να αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και τον Σταύρο Δήμο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά ο κ. Αβραμόπουλος, σε περίπτωση που αναλάβει υπουργείο, θα παραιτηθεί από βουλευτής, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Τάσος Γιαννίτσης αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα. Οι διαδικασίες και η πράξη εκταμίευσης να έχουν συντελεστεί πριν από τις 15/12.

- Άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Η διαβούλευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του μνημoνίου.

- Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

- Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού 2011.

- Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του μνημονίου και προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

- Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI). Προηγούμενη (αρχές Ιανουαρίου 2012), εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον 30 δισ. για την εφαρμογή του PSI, νομικό πλαίσιο το αργότερο, αρχές Ιανουαρίου 2012, διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) στη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων και συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.

- Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Η κυβέρνηση συνεργασίας
της 11ης Νοεμβρίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Δείτε το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού ΕΔΩ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ορκίζεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώγης Πικραμένος
Ορκίστηκε η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Παν. Πικραμμένο17.05.2012
Ορκίστηκε στις 10 το πρωί η νέα υπηρεσιακή κυβερνηση που θα οδηγήσει τη χωρα σε νέες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνια διεξαγωγής τους την 17η Ιουνίου. Πρωθυπουργός ορίστηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Ορκίζεται σήμερα η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Παν. Πικραμμένο16.05.2012
Ορκίζεται στις 10 το πρωί η νέα υπηρεσιακή κυβερνηση που θα οδηγήσει τη χωρα σε νέες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνια διεξαγωγής τους την 17η Ιουνίου. Πρωθυπουργός ορίστηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας, τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος
Συνεχίζεται ο αγώνας σωτηρίας της Ελλάδας – 70 δράσεις και νέα μέτρα τον Ιούνιο 02.05.2012
Συνεχίζονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης παρά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας σε "CCC" από το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας, στην οποία προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's.
Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η Ελλάδα απέφυγε τον κίνδυνο χρεοκοπίας
Παπαδήμος: Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας 02.05.2012
«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας και όχι απλώς το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές» σημείωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην εισήγησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθες.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Μέχρι τέλος Ιουνίου η απόφαση για μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ 02.05.2012
Φορολογική μεταρρύθμιση και μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα κληθεί να υλοποιήσει μέχρι τον Ιούνιο η νέα κυβέρνηση. Στη μία και μισή μετά το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για τις εκκρεμότητες των υπουργείων και την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα λιγνίτη02.05.2012
Μεταξύ των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που θα εκλεγεί είναι να ανοίξει η ΔΕΗ ένα μέρος του λιγνιτικού πεδίου και για άλλους ενδιαφερόμενους, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο κατάλογος με τις καυτές εκκρεμότητες01.05.2012
Ακριβή κατάλογο των εκκρεμοτήτων, η διευθέτηση των οποίων μεταφέρεται για τις 7 Μαΐου, θα παραδώσει μαζί με τη σκυτάλη στην επόμενη κυβέρνηση ο Λουκάς Παπαδήμος.
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο κατάλογος με τις καυτές εκκρεμότητες30.04.2012
Ακριβή κατάλογο των εκκρεμοτήτων, η διευθέτηση των οποίων μεταφέρεται για τις 7 Μαΐου, θα παραδώσει μαζί με τη σκυτάλη στην επόμενη κυβέρνηση ο Λουκάς Παπαδήμος.
Φ. Σαχινίδης: Δε δώσαμε ως ελληνικό δημόσιο 200 δις στις ελληνικές τράπεζες στο χέρι30.04.2012
"Δε δώσαμε ως ελληνικό δημόσιο 200 δις στις ελληνικές τράπεζες στο χέρι" δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης ξεκαθαρίζοντας πως παρείχε μόνον εγγυήσεις για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Παπαδήμος σημειώνει ότι ο φόρος καταβάλλεται υποχρεωτικά και απευθείας την Ευρωπαϊκή Ένωση
Κανονικά όλοι οι φόροι μου ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, διευκρινίζει ο Λ. Παπαδήμος 29.04.2012
Διαψεύδει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι αποδοχές που απέκτησε ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ήταν αφορολόγητες.
Παπαδήμος: Μοχλός ανάπτυξης η εξωστρέφεια27.04.2012
«Η ενίσχυση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων και της οικονομίας πρέπει να είναι ο κύριος μοχλός για την ανάκαμψη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Χρυσοχοΐδης: Σε λίγες ώρες θα λειτουργήσει το κέντρο στην Αμυγδαλέζα 27.04.2012
Κατηγορηματικός ότι το κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών θα λειτουργήσει τα επόμενα 24ωρα στην Αμυγδαλέζα εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Είπε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα ανήκει στην αρμοδιότητά του και έχει λάβει την σχετική απόφαση.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Πόροι από Κομισιόν για την Αμυγδαλέζα26.04.2012
Τη διαβεβαίωση ότι το πρώτο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικήςθα λειτουργήσει εντός «τριών-τεσσάρων ημερών και πάντως πριν από τις εκλογές» έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Περιθώριο ενός επιπλέον χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας φέρεται να συζητά κυβέρνηση-τρόικα.
Μείωση του ελλείμματος έως το 2015 φέρεται να συζητούν κυβέρνηση & τρόικα 26.04.2012
Περιθώριο ενός επιπλέον χρόνου προκειμένου να προσαρμοστεί η ελληνική οικονομία στις απαιτήσεις του μνημονίου συζητούν η κυβέρνηση με την τρόικα.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης
Στο 96,9% η τελική συμμετοχή στο PSI25.04.2012
Στο 96,9% διαμορφώθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μετά τη ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας ανταλλαγής ομολόγων την Τετάρτη. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών25.04.2012
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο, με βασικό αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων της ανακεφαλαιοποησης των τραπεζών επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου οικονομικών.
O Mάκης Βορίδης
Διαμάχη Χρυσοχοΐδη – Βορίδη για την Αμυγδαλέζα25.04.2012
Εμπλοκή σημειώθηκε στο θέμα λειτουργίας του πρώτου κέντρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Τι δήλωσε ο Μ. Βορίδης και τι απαντά ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
6 βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης παραθέτει ο πρωθυπουργός στον Μπαρόζο.
Οι 6 βασικές προτεραιότητες της χώρας σύμφωνα με την επιστολή Παπαδήμου18.04.2012
Δημοσιεύτηκε το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, στο οποίο γίνεται λόγος για τις έξι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ζ. Μπαρόζο: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη18.04.2012
Οι Έλληνες δεν είναι μόνοι σε αυτή την προσπάθεια και η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνέχεια ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασε την έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα η οποία θα επισημαίνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων το 2013 – 2014.
Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης
Ηλεκτρονικό φακέλωμα για στεγαστικά, πιστωτικές & ΔΕΚΟ18.04.2012
Αναλυτικά στοιχεία για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, πληρωμές προς ΔΕΚO ασφαλιστικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια ζητά έως τις 20 Ιουνίου το υπουργείο Oικονομικών.

 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ