ΦΑΚΕΛΟΙ

Κυβερνητικό σχήμα αυξημένης ευθύνης

01.11.2011 | 01:15 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:34 μμ 07.11.2011

Κυβέρνηση μεταβατικού χαρακτήρα, αλλά παρά ταύτα αυξημένης ευθύνης, αναμένεται να σχηματιστεί μετά την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά στις 6 Νοεμβρίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Όσον αφορά το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης είναι ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.

Η υπό σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο αείμνηστοςΞενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική»κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), ΚωνσταντίνουΜητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχεκαταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε έως τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότεπροκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

DW: Συνεχίζεται η «Σύνοδος της αρμονίας»02.03.2012
Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι, οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να αρχίσουν νωρίτερα τον κεφαλαιακό εξοπλισμό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν στο ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν σε αυτόν και μεταθέτοντας τη σχετική απόφαση στο τέλος του μήνα.
O προέδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο
Λιγότερο δραματική αυτή η Σύνοδος Κορυφής01.03.2012
Αυτή η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αναμένεται να είναι λιγότερο δραματική. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται μετά από καιρό και μια σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.
Βρυξέλλες: Σε ειδική τελετή υπογράφεται η νέα δανειακή σύμβαση01.03.2012
Σε ειδική τελετή υπογράφεται στις 5 το απόγευμα στις Βρυξέλλες η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.
Κώστας Μαρκόπουλος
Κ. Μαρκόπουλος: Η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα «όχι» στη δανειακή σύμβαση 22.02.2012
Εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, στην οποία επιμένω, τόνισε στην Πρώτη Γραμμή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος βουλευτής, διαγραφείς από τη ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. Αναφερόμενος στην άρνηση των βουλευτών να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, ευχήθηκε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την άρνηση κάποιων βουλευτών για μία πιο σκληρή διαπραγμάτευση.
Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας ημέρα για την Ελλάδα21.02.2012
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε με σταθερότητα, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες. Βενιζέλος: Από σήμερα αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας και ανακτούμε τον ενθουσιασμό μας.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.
Τι προβλέπει η νέα συμφωνία για την Ελλάδα 21.02.2012
Δανειακή σύμβαση 130 δισ., μείωση δημοσίου χρέους κατά 107 δισ.από το PSI, «κούρεμα» 53,5%, υποχώρηση του χρέους στο 120,5% το 2020, αλλά και μόνιμο μηχανισμό, κατοχυρωμένο με διάταξη από το ελληνικό Σύνταγμα, προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα συμφωνία για την Ελλάδα. Δημιουργείται γγ Φορολογικών Υποθέσεων.(video)
O Tσαρλς Νταλάρα
Νταλάρα: Υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI21.02.2012
Ο Τσαρλς Νταλάρα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με τη συμφωνία για το PSI απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.
Εγκρίθηκε το δάνειο των 130 δισ. ευρώ - Απομείωση χρέους κατά 53,5%21.02.2012
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρω, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020. Όσο για το «κούρεμα» του χρέους, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έκλεισε στο 53,5%.
Γερμανικός Τύπος: Συμφωνία – ανάσα για Ελλάδα 21.02.2012
«Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild. Για «απόφαση που περίμεναν όλοι εδώ και εβδομάδες» κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το Spiegel, ενώ η Handelsblatt αναφέρει ότι «χάρη στη διεθνή βοήθεια η χώρα αποφεύγει για δεύτερη φορά τη χρεοκοπία».
Φώτης Κουβέλης
Φ. Κουβέλης: Φοβάμαι νέα μέτρα 21.02.2012
Τον προβληματισμό του για το αποτελεσματικότητα της νέας δεσμευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι στο δεσμευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε υπάρχει παντελής έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής και εξέφρασε το φόβο του ότι δε θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα.
Ρεν και Γιουνκέρ
Χρήματα και χρόνος στην Ελλάδα – Και τώρα ανάπτυξη 21.02.2012
Συμφωνία στο Eurogroup για το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρω, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020.  Γιουνκέρ, Ρεν και Λαγκάρντ έκαναν λόγο για σημαντική συμφωνία, και προανήγγειλαν ενίσχυση της Task Force και της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.
Reuters: Μία ανάσα πριν τη συμφωνία στο Eurogroup21.02.2012
Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν για το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρω, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020.
Οι κ. Παπαδήμος Βενιζέλος και Σόιμπλε
Eurogroup: Κοντά σε συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση21.02.2012
Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών για τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι φέρονται να έχουν αποδεχθεί μεγαλύτερες απώλειες.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης
Νέοι Φάκελοι: Πώς καταλήξαμε στο μνημόνιο21.02.2012
Για τομείς εκτός ελέγχου του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο στους Νέους Φακέλους ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Για δυσλειτουργία της κυβέρνησης Καραμανλή μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Το κομματικό κράτος δεν αγγίζεται» τονίζει η Μιράντα Ξαφά.
Οι κ. Παπαδήμος Βενιζέλος και Σόιμπλε
Eurogroup: Διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερη απομείωση του χρέους20.02.2012
Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος.
O Γιώργος Ζανιάς
Παράλληλες διαπραγματεύσεις Βενιζέλου με IIF για το PSI20.02.2012
Στις συζητήσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Ζανιά συμμετέχουν οι επικεφαλής του IIF, οι εκπρόσωποι της τρόικας καθώς και ο αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου.
Στόχος, η ολοκλήρωση της διαδικασίας σήμερα20.02.2012
«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης προς τη Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup
Μειώνονται τα «αγκάθια» στη συνεδρίαση του Eurogroup20.02.2012
Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη διεφάνη ότι έχει διαμορφωθεί υπέρ της Ελλάδα κλίμα για επίτευξη συμφωνίας. Η Αθήνα φαίνεται ότι κατάφερε να περάσει στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup τη θέση της για τη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού.
Ο Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ
Ντε Γιάγκερ: Μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα 20.02.2012
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας υποστηρίζει τη δημιουργία του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέος από την Ελλάδα, ενώ ζήτησε και μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα της τρόικας για τον καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος.
Zαν Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ
Πιέσεις για απόφαση στο Eurogroup από Γιούνκερ και Λαγκάρντ20.02.2012
«Πρέπει να λάβουμε σήμερα απόφαση για την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup. Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες».
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ