ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Αμαντέου Αλταφάζ
Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεσμευμένου λογαριασμού για την Ελλάδα10.02.2012
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε ότι ώς την Τετάρτη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,15% του ΑΕΠ, που προκύπτει για το τρέχον έτος.
Τσάρλς Νταλάρα
IIF: Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στην Ελλάδα επί του συνολικού πακέτου 10.02.2012
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) χαιρέτισε τις προόδους που έγιναν για το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα και προέβλεψε την οριστικοποίηση του συνολικού πακέτου , περιλαμβανομένου του PSI, κατά την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες επιφυλάξεις για τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εκφράζει η Γερμανία
Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup09.02.2012
Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Γιουνκέρ, και Σόιμπλε το συμβούλιο θα ολοκληρωθεί απόψε χωρίς τελικές αποφάσεις για τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, επιφυλάξεις για τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εκφράζει η Γερμανία. Η χώρα φέρεται να ζητά οριστικές δεσμεύσεις, όπως είναι η υπογραφή του κ. Σαμαρά και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

O Όλι Ρεν
Ρεν: Η συμφωνία δεν είναι αρκετή για δεύτερο πακέτο βοήθειας09.02.2012
«Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της ότι είναι έτοιμη για δράση» διαμήνυσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ζ. Γιουνκέρ: Δε θα είναι καταστροφικό αν δε ληφθεί οριστική απόφαση για την Ελλάδα09.02.2012
"Καταλήξαμε σε συμφωνία με την τρόικα με ένα καινούργιο ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα" δήλωσε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στο Eurogroup.Γιουνκέρ: "Δε θα είναι καταστροφικό αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία απόψε".
Ο Λουκάς Παπαδήμος
Λ. Παπαδήμος: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις09.02.2012
«Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε επίσημη ανακοίνωσή του.
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Λαγκάρντ: Ενθαρρυντικά νέα από την Αθήνα09.02.2012
«Υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα από την Αθήνα μετά τη δουλεία που έχει γίνει και αυτό είναι θετικό» δήλωσε από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Μάριο Ντράγκι
ΕΚΤ: Εν αναμονή σχολίων Ντράγκι για το ελληνικό PSI09.02.2012
Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δε θα ανακοινωθεί νέα μείωση επιτοκίων. Ωστόσο οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρουν την συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι και τα σχολία του τους έως προς την συμμετοχή της ευρωτράπεζας στο ελληνικό PSI.
Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα
Σύσκεψη της επιτροπής ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας την Πέμπτη στο Παρίσι08.02.2012
Σύνοδο στο Παρίσι θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, για να εξετάσει το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών με τους θεσμικούς επενδυτές του δημοσίου, και να συζητήσει για τα επόμενα βήματα σχετικά με το κούρεμα χρέους της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως η S&P διατηρεί αξιολόγηση CC για την Ελλάδα με αρνητικό outlook
S&P: Θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από selective default μετά το PSI08.02.2012
Στην προσωρινή υποβάθμιση της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default) θα προχωρήσει πιθανότατα η Standard & Poor΄s κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων.

Ενδεχόμενο νέας αναβολής του Eurogroup της Πέμπτης08.02.2012
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και ξεκαθάρισε πως μόνο όταν αυτές ολοκληρωθούν, θα μπορέσουν να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στα χέρια των αρχηγών το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.
«Πράσινο φως» από ΕΚΤ για συμβολή στη μείωση του ελληνικού χρέους 08.02.2012
Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά, σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών (PSI).

ΔΝΤ: "Η Ελλάδα δίνει μάχη με τις ώρες"
Πώς βλέπει το ΔΝΤ το ελληνικό πρόβλημα 08.02.2012
"Αν η Ελλάδα αποδεχθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει έναντι της τρόικα, δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς την χρηματοδότησή της" τονίζουν στο ΔΝΤ, ωστόσο σημειώνεται ότι "η Ελλάδα δεν δίνει πλέον μία μάχη με τις βδομάδες ή τις ημέρες. Αλλά μία μάχη με τις ώρες".
Θρίλερ διαρκείας με την έγκριση των νέων μέτρων07.02.2012
Μετά από διαδοχικές αναβολές στη διάρκεια της μέρας, τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, καθώς ακόμη οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια δεν έχει συνταχθεί το κείμενο της τρόικας επί του οποίου θα συζητούσαν οι αρχηγοί. 
Πυρετός συσκέψεων στο παρά πέντε της συμφωνίας 07.02.2012
Συνάντηση τρόικας – Βενιζέλου – Κουτρουμάνη για την εξεύρεση επιπλέον μέτρων ύψους 600 εκ. ευρώ. Συνάντηση Παπαδήμου – Νταλάρα για το «κούρεμα» και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με σκοπό να εγκριθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη νέα δανειακή.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα
Ως τις 15 Φεβρουαρίου η συμφωνία για το κούρεμα 06.02.2012
Έως τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση για το θέμα είχε χθες ο Λουκάς Παπαδήμος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.
Στην Αθήνα ο Άκερμαν για το «κούρεμα» 04.02.2012
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν θα μεταβεί στην Αθήνα, στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι υπερβολικά γενναιόδωρος προσφέροντας τώρα μια απώλεια άνω του 70%. Μάλιστα κάλεσε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο, χωρίς να εξηγεί σε ποιους αναφέρεται.
Ιστορικές ευθύνες των πολιτικών αρχηγών για το μέλλον της χώρας03.02.2012
Αναβρασμός σε κυβέρνηση και κομματικά επιτελεία ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα το Σάββατο. Εντείνονται οι πιέσεις της τρόικας, με τους επικεφαλής να θέτουν – σύμφωνα με πληροφορίες- πρόσθετους όρους για τις απολύσεις στο δημόσιο. Διάψευση Καψή περί παραίτησης Παπαδήμου.
Μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup 03.02.2012
Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνέλθει – σύμφωνα με πληροφορίες- το Σάββατο το Eurogroup, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και τελικώς αναβλήθηκε, με ανακοίνωση του επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Φ. Ρέσλερ: Αποκλείει τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα» 03.02.2012
Tο ενδεχόμενο συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αποκλείει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Wall Street Journal» της Γερμανίας.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ