ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με το δείκτ του Εκόνομιστ, το οικονομικό ρολόι της Ελλάδας έχει γυρίσει 12 χρόνια πίσω
Economist: Οπισθοδρόμηση 12 ετών για την Ελλάδα 24.02.2012
Σύμφωνα με το "δείκτη Proust" που μετρά το χαμένο οικονομικό χρόνο για κάθε χώρα, το οικονομικό ρολόι της Ελλάδας έχει γυρίσει 12 χρόνια πίσω. Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν χάσει από επτά χρόνια και πάνω, η Βρετανία οχτώ και οι ΗΠΑ δέκα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποκλείει συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα και μετά το 2014
Δεν αποκλείει τρίτο πακέτο βοήθειας ο Σόιμπλε 24.02.2012
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα και μετά το δεύτερο πακέτο στήριξης αφήνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, σε σχετική επιστολή του προς τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, τους ζητά να υπερψηφίσουν την ερχόμενη Δευτέρα το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η γερμανική βουλή ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσει μελλοντική χρηματοοικονομική βοήθεια για την Ελλάδα
Επιστολή Σόιμπλε και διάγγελμα Μέρκελ για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας 24.02.2012
Ενόψει της ψηφοφορίας την ερχόμενη Δευτέρα στην Κάτω Βουλή, η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν με την ψήφο τους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και στο μέλλον βοήθεια.
Ντράγκι: «Ναι» στον ειδικό λογαριασμό για την Ελλάδα24.02.2012
Διπλό καμπανάκι από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με δύο συνεντεύξεις του σε Wall Street Journal και Frankfurter Allgemeine.
«Γίνεται τιτάνια προσπάθειαώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδοτική στήριξη της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το PSI 24.02.2012
Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η δημόσια προσφορά που θα δοθεί σήμερα προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων. «Γίνεται τιτάνια προσπάθεια για τις προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδοτική στήριξη της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Λουκάς Παπαδήμος με τους κ. Βενιζέλο και Πάγκαλο
Συνεχίζεται η συνεδρίαση του υπουργικού για το PSI24.02.2012
Υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο, με κύριο αντικείμενο την έκδοση απόφασης για την διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή τη δημόσια πρόταση για το PSI.
FT: 38 προαπαιτούμενες δράσεις των πιστωτών για το νέο δάνειο
Προαπαιτούμενες δράσεις πιστωτών για το νέο δάνειο24.02.2012
38 είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς πιστωτές από την Ελλάδα ώστε να εκταμιευθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Το υπουργικό θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο
Υπουργικό για PSI και νέο οικονομικό πρόγραμμα 23.02.2012
Η έκδοση της απόφασης για τη διαδικασία ανταλλαγής ομόλόγων (PSI) καθώς και θέματα του νέου οικονομικού προγράμματος, συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει την Παρασκευή το πρωί στις 11.30 , υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Την Πέμπτη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν»
Ψηφίστηκε το πρόγραμμα για την ανταλλαγή των ομολόγων23.02.2012
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τυχόν άρνηση συνεπάγεται ασύντακτη χρεοκοπία και επιστροφή σε επίπεδα Αλβανίας του '50, ενώ διαβεβαίωσε τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευ. Βενιζέλος: Καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS23.02.2012
Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο πιθανής ενεργοποίησης των CDS εμφανίσθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή. Τόνισε ότι η Eυρωζώνη ασκεί μεγάλες πιέσεις προς την Ελλάδα ώστε να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης για την καθολική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI.

Το “ελληνικό ζήτημα” θα συζητηθεί και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη του Μεξικού.
DW: Άγνωστος 'Χ' η συνεισφορά του ΔΝΤ 23.02.2012
Η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η συνεισφορά του Ταμείου στο νέο δάνειο.
Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης του ΔΝΤ θα διατηρηθεί πιθανότατα στο ύψος των 30 δισ. ευρώ
Bloomberg & Reuters: Όχι πάνω από 30 δισ. η συνεισφορά του ΔΝΤ 23.02.2012
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters και του Bloomberg, το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα διατηρηθεί πιθανότατα στο ύψος των 30 δισ. ευρώ που είχε καθορισθεί από το 2010, καθώς υπάρχουν πιέσεις από χώρες- μέλη του Ταμείου για να περιορισθεί η έκθεσή του στην Ευρώπη.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Λουκάς Παπαδήμος
Σε εξέλιξη η συζήτηση για το PSI στη Βουλή23.02.2012
Στην Ολομέλεια της Βουλής, και με τη διαδιασία του κατεπείγοντος, συζητείται το νομοσχέδιο για την απομείωση του ελληνικού χρέους (PSI) που αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων
Αγώνας δρόμου για το PSI – Αντιδράσεις στη Βουλή για το κατεπείγον 22.02.2012
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Βενιζέλος: Δε θα προλάβουμε τις ημερομηνίες. ΚΚΕ: Κρίκος στην αλυσίδα της χρεοκοπίας το PSI. ΣΥΡΙΖΑ: Κατάχρηση από Βενιζέλο.
Ζαν Λεμιέρ - σύμβουλος του προέδρου της BNP Paribas
Ζαν Λεμιέρ: Δεν είναι στο συμφέρον κανενός να χρεοκοπήσει η Ελλάδα 22.02.2012
Είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από τους ιδιώτες πιστωτές στην ανταλλαγή των ομολόγων, δηλώνει το στέλεχος της BNP Paribas.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη
ΕΤΕπ: Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα22.02.2012
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα "Σχέδιο Μάρσαλ", που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, υποστηρίζει σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόιερ.
"Το κλίμα αβεβαιότητας θα παραμείνει έως το 2020"
Ν. Κωσταντόπουλος: Το κλίμα αβεβαιότητας θα παραμείνει έως το 2020 21.02.2012
Δε μπορεί να περιφέρονται σήμερα ως υποψήφιοι παράγοντες που θα λυτρώσουν τη χώρα όσοι μεθόδευσαν δάνεια με πολύ υψηλά επιτόκια, τόνισε στο ΣΚΑΪ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας ημέρα για την Ελλάδα21.02.2012
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε με σταθερότητα, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες. Βενιζέλος: Από σήμερα αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας και ανακτούμε τον ενθουσιασμό μας.
"Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος στάσης πληρωμών"
Μπαρόζο: Η Ελλάδα απέφυγε τη στάση πληρωμών21.02.2012
Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος στάσης πληρωμών με όλες τις επακόλουθες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.
Τι προβλέπει η νέα συμφωνία για την Ελλάδα 21.02.2012
Δανειακή σύμβαση 130 δισ., μείωση δημοσίου χρέους κατά 107 δισ.από το PSI, «κούρεμα» 53,5%, υποχώρηση του χρέους στο 120,5% το 2020, αλλά και μόνιμο μηχανισμό, κατοχυρωμένο με διάταξη από το ελληνικό Σύνταγμα, προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα συμφωνία για την Ελλάδα. Δημιουργείται γγ Φορολογικών Υποθέσεων.(video)
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ