ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις
Το οριστικό «πράσινο» φως στη νέα δανειακή σύμβαση - Πρόβλεψη για 117% του ΑΕΠ13.03.2012
Η τελευταία πράξη του θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις και ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης βοήθειας, ενώ ο Γιουνκέρ προέβλεψε ότι η επιτυχής ανταλλαγή των ομολόγων θα μειώσει το χρέος έως το 2020 στο 117% του ΑΕΠ από 120,5% που ήταν ο αρχικός στόχος.
Ο Γιουνκέρ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα
Γιουνκέρ στο ΣΚΑΪ: Ανόητος διάλογος και σπέκουλα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ 12.03.2012
Για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στη χώρα μας, αλλά και για το ευρωομόλογο μιλά ο πρόεδρος του Eurogroup, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά και τους «Νέους Φακέλους», λίγο πριν το οριστικό πράσινο φως στη νέα δανειακή σύμβαση.
Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις
Το οριστικό «πράσινο» φως στη νέα δανειακή σύμβαση 12.03.2012
Η τελευταία πράξη του θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Το Εurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις και ενέκρινε την εκταμίευση των πρώτων 5δις€ που θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ομολόγου των 4,7δις€ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στο Eurogroup
Eurogroup: Σε τελικό στάδιο για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης12.03.2012
Βέβαιος ότι η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας θα εγκριθεί στο σημερινό Eurogroup εμφανίστηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Όσα ομόλογα υπάγονται στο ξένο δίκαιο και εκείνα των ΔΕΚΟ θα ανταλλαγούν στις 11 Απριλίου.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων 12.03.2012
Η αξία των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν φθάνει τα 177,2 δισ. ευρώ και πρόκειται τα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Όσα υπάγονται στο ξένο δίκαιο και εκείνα των ΔΕΚΟ θα ανταλλαγούν στις 11 Απριλίου.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλά αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά και τους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στους Νέους Φακέλους 12.03.2012
Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, την ημέρα που στις Βρυξέλλες αναμένεται η τελική έγκριση του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλά αποκλειστικά στον Αλέξη Παπαχελά και τους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ.
Αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ
Μετά το PSI «έρχεται» το Eurogroup 11.03.2012
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Eurogroup, μετά την επιτυχή διαδικασία για τη συμμετοχή στο PSI. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα.
Τσάρλς Νταλάρα
Νταλάρα: Σημείο καμπής το PSI 11.03.2012
Σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε το PSI ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο τύπο. Σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Αρκεί όμως η εκταμίευση για να σωθεί η Ελλάδα; Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες πιστεύουν πως όχι
DW: Η Ελλάδα δεν θα σωθεί μόνο με χρήματα10.03.2012
Το πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων από το δεύτερο πακέτο στήριξης έδωσαν χθες οι χώρες της ευρωζώνης. Αρκεί όμως η εκταμίευση για να σωθεί η Ελλάδα; Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες πιστεύουν πως όχι.
Λ. Παπαδήμος: Έχουμε μία νέα ευκαιρία. Ας μη τη χάσουμε 09.03.2012
«Για πρώτη φορά πατάμε σε στέρεο έδαφος και αντί να προσθέτουμε χρέος, αφαιρούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση ως «έμπρακτη αναγνώριση των προοπτικών της Ελλάδας».
ISDA: Πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση χρέους09.03.2012
Πιστωτικό γεγονός χαρακτήρισε η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) την ελληνική αναδιάρθρωση χρέους. Παράλληλα απεφάνθη ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας από τους εκδότες τους.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα τονίσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες
Αποδεσμεύονται τα πρώτα 35,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα09.03.2012
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των πιστωτών ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες. Ενεργοποιούνται οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
PSI: Στο 85,8% η ανταλλαγή ομολόγων - Στο 95,7% με τα CACs 09.03.2012
Στα 197 δισεκατομμύρια ευρώ απο 206 συνολικού χρέους αναμένεται να  φθάσει το ποσοστό ανταλλαγής ομολόγων. Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για προσφορές 152 δισ. και δίνει παράταση μέχρι τις  23 Μαρτίου σε κατόχους ομολόγων που υπάγονται σε δίκαιο ξένης χώρας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αναλυτικά η ανακοίνωση.
Fitch: Σε καθεστώς "restricted default" η ελληνική οικονομία.
Fitch: Yποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από «C» σε «RD»09.03.2012
Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας -«RD»- από «C», υποβάθμισε η Fitch Ratings την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, μετά την ενεργοποίηση των ρήτρων συλλογικής δράσης.
Μετατίθεται η απόφαση του ISDA για το ελληνικό PSI 09.03.2012
Δεν αποφάνθηκε τελικά απόψε η Διεθνής Ένωσης Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) για το εάν το ελληνικό PSI συνιστά ή όχι πιστωτικό γεγονός και εάν ενεργοποιούνται τα ελληνικά CDS. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αναφερόμενος στο PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία
Λ. Παπαδήμος: Όχι στη θριαμβολογία 09.03.2012
Να αποφύγουν τις θριαμβολογίες προέτρεψε τους υπουργούς ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το οποίο αποφάσισε την ενεργοποίηση των CACs. Αναφερόμενος στο PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και σημείωσε ότι εκτός από στιγμή ικανοποίησης, είναι και στιγμή περισυλλογής.
Το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους ενός κράτους στην ιστορία θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας
Ικανοποιημένη από το PSI η Άγκελα Μέρκελ09.03.2012
Ικανοποιημένη είναι η Άγκελα Μέρκελ με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.  «Το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους ενός κράτους στην ιστορία θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας».
Αντιδράσεις κομμάτων για το «κούρεμα» 09.03.2012
Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες, ενώ η ΝΔ έκανε λόγο για θετική εξέλιξη που δικαιώνει το κόμμα. «Πρόκληση» οι πανηγυρισμοί, σχολίασε το ΚΚΕ, ενώ ο ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για 10-20 χρόνια.
Ν. Σαρκοζί: "Σήμερα λύθηκε το ελληνικό πρόβλημα".
Σαρκοζί: Λύση στο ελληνικό πρόβλημα και αλλαγή σελίδας09.03.2012
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, χαιρέτισε τη μεγάλη αποδοχή του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα λύθηκε το πρόβλημα».
Ο γγ της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης
«Πόλεμος» Βενιζέλου – διαφωνούντων ταμείων 09.03.2012
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των διοικήσεων των ταμείων που είπαν «όχι» στο κούρεμα, ενώ ο γγ της ΓΣΕΕ κάλεσε τον υπουργό «να σταματήσει να κουνά το δάκτυλο» και να προχωρήσει σε αυτοκριτική και καταλογισμό ευθυνών για την καταλήστευση των ταμείων.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ