ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν
Reuters: Eνίσχυση της εποπτείας της Κομισιόν στην Ελλάδα 26.10.2011
Σε προσχέδιο ανακοίνωσης των ηγετών της Ευρωζώνης τονίζεται ότι στις ελληνικές τράπεζες θα παρασχεθεί επαρκής στήριξη με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση αλλά και για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που θα υποστούν στο πλαίσιο του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Επί τάπητος το ποσοστό κουρέματος και η διαρκής επίβλεψη της Ελλάδας 26.10.2011
Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Σύνοδος των 27 ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ακολουθεί η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης. Αυστηρότερη επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος πέραν των περιοδικών ελέγχων της τρόικας, θα προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ευρωπαίων ηγετών της σημερινής Συνόδου Kορυφής. 
Η Ιβέτα Ραντιτσόβα
Σλοβακία: Ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία για το «κούρεμα» 26.10.2011
«Φαίνεται ότι πρέπει να μειωθεί περισσότερο το ελληνικό χρέος. Η Σλοβακία θεωρεί ότι το ‘κούρεμα’ πρέπει να υπερβεί το 50%», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ
Ράιχενμπαχ: Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας 26.10.2011
«Υπεραισιόδοξες» χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης στην Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ. Τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις.
Διαπραγματεύσεις «θρίλερ» για το κούρεμα 26.10.2011
Αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις εκπροσώπων της ΕΕ και τραπεζιτών που είχαν διακοπεί, για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο Γιούνκερ τόνισε ότι στη Σύνοδο δε θα ληφθούν λεπτομερείς αποφάσεις, αλλά θα δοθούν γενικές κατευθύνσεις.
Στο "σκοτάδι" ακόμη η Ευρώπη σε σχέση με την κρίση χρέους
Γιούνκερ: Οφείλουμε να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις26.10.2011
Η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει τη «γενική κατεύθυνση και όχι αναλυτικές λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οφείλουμε να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις πρόσθεσε όμως.
Το πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της ΕΕ κάνει λόγο για διακοπή των συζητήσεων
Αδιέξοδο στις συζητήσεις για το κούρεμα; 26.10.2011
Σε αδιέξοδο βρέθηκαν οι συζητήσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Τηλεδιάσκεψη θα έχει στις 6:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός με τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Γερμανικό ναι στη διεύρυνση του EFSF26.10.2011
Υπερψηφίστηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ναι ψήφισαν 503 βουλευτές, όχι 89, ενώ τέσσερις ήταν οι αποχές.
DW: Διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή26.10.2011
Η Γερμανία επιμένει σε ένα «κούρεμα»  της τάξης του 60%, θεωρώντας το ύψος αυτό της απομείωσης αναγκαίο προκειμένου να καταστεί διαχειρήσιμο το χρέος. Από την άλλη οι ιδιώτες δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένοι να δεχθούν ένα ποσοστό που θα ξεπερνάει το 40%. Ο κοινός τόπος αναζητείται σε μια μείωση πλησίον του 50%.
Παναγιώτης Θωμόπουλος
Διαβεβαιώσεις για ασφαλείς καταθέσεις26.10.2011
Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα πληγούν από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Χαμηλώνει σημαντικά ο πήχης των προσδοκιών λίγες ώρες πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής
Σύνοδος Κορυφής: Δεν αναμένεται συνολική απάντηση στην κρίση χρέους26.10.2011
Χαμηλώνει σημαντικά ο πήχης των προσδοκιών λίγες ώρες πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής. Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις σήμερα βέβαιο θεωρείται ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται η προσδοκώμενη συνολική απάντηση στην κρίση χρέους
Στη γερμανική Βουλή η διάσωση της ευρωζώνης26.10.2011
Oι βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου καλούνται σήμερα να εγκρίνουν τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το κείμενο αναμένεται να αποτελέσει τη λεγόμενη «εντολή» της καγκελαρίου Μέρκελ, με την οποία θα διαπραγματευτεί στη διάρκεια της Συνόδου στις Βρυξέλλες το θέμα της διάσωσης της Ευρωζώνης.
Σαρκοζί: Ποτέ η Ευρώπη δε βρέθηκε τόσο κοντά στην κατάρρευση 26.10.2011
«Η Ευρώπη δεν βρέθηκε ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση», φέρεται να δήλωσε σε στενούς συνεργάτες, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με πληροφορίες της Γαλλικής εφημερίδας Les Echos. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυποπυργός Φρανσούα Φιγιόν, ζήτησε από την κεντροδεξιά πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή να διατηρήσει την ψυχραιμία της.
Σύμφωνα με το Reuters, ενδεχομένως να μην υπάρξει απόφαση για το ελληνικό χρέος
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στην αποψινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής 26.10.2011
Θρίλερ με το ελληνικό ζήτημα και την κρίση χρέους, καθώς στο παρά πέντε της συνόδου οι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει σε κοινή γραμμή. Το «κούρεμα» φαίνεται να έχει «κλειδώσει» στο 50-60%, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters, ενδεχομένως να μην υπάρξει σήμερα απόφαση.
Είπε ότι το ποσοστό κουρέματος θα κυμαίνεται από 50% έως 60%
Γιούνκερ: Με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας 25.10.2011
Με κάθε τρόπο πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη Ζυρίχη είπε ότι το ποσοστό κουρέματος θα κυμαίνεται από 50% έως 60% και επανέλαβε ότι δεν συζητείται η έξοδο κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μη ύπαρξης συμφωνίας;
Έντονες διεργασίες για το ποσοστό του κουρέματος 25.10.2011
Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. Το σχέδιο απόφασης της Συνόδου θα περιλαμβάνει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60%, αποκάλυψε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ.
Πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι το Ecofin ακυρώνεται καθώς δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες των θεμάτων που θα συζητούνταν
Σύνοδος Κορυφής χωρίς Ecofin 25.10.2011
Ακυρώνεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τετάρτη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ δεν αποκλείεται το Ecofin να διεξαχθεί τις επόμενες μέρες.
O επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων του Κοιοβουίου Γκυ Φέρχοφσταντ.
Φέρχοφσταντ: Στο 60% του χρέους «κλείδωσε» το κούρεμα 25.10.2011
Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60%.
Σύμφωνα με το σχέδιο, που αποκαλύπτει το BBC, τα hedge fund θα αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτό το κούρεμα
Σχέδιο επενδυτών να επωφεληθούν από το κούρεμα αποκαλύπτει το BBC 25.10.2011
Ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του BBC αποκαλύπτει ότι αρκετά hedge fund (κεφάλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) σχεδιάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα βραχείας ωρίμανσης εφόσον προχωρήσει το εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.
Η  Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής
Βενιζέλος: Πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων 25.10.2011
«Η  Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Άρα, με τον τρόπο αυτό δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων...», ανακοίνωσε πριν αό λίγο από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών 
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ