ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κουβέλης: Μόνο τεχνική βοήθεια και όχι βαριά εποπτεία 27.10.2011
«Στο βαθμό που δεν θα πρόκειται για τεχνική βοήθεια, αλλά για μία βαριά εποπτεία, αυτή θα πρέπει να αποκρουστεί», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης και τόνισε ότι «δεν έχει ανάγκη η χώρα από βαριά εποπτεία, ίσως έχει ανάγκη μόνο από παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας».
Ανάλυση: Πέντε απόψεις για την Ελλάδα27.10.2011
Παράλληλα με το θρίλερ των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Αμερική, Θάνος Δημάδης καταγράφει όλες τις απόψεις που εκφράζονταν για την Ελλάδα από οικονομικούς αναλυτές διεθνούς εμβέλειας στο πλάισιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Νέα Υόρκη.
Αλ. Παπαρήγα: Αποφασίστηκε η πτώχευση της Ελλάδας 27.10.2011
Για νέα επίθεση στους μισθούς, τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα. «Στην σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε η πτώχευση της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως μπορεί να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
DW: Θα υπερψηφίσει τη συμφωνία της Συνόδου η Ν.Δ.;27.10.2011
Πυκνώνουν οι επαφές υψηλόβαθμων στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη Ν.Δ. με στόχο μια ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας Μέρκελ και Σαρκοζί διέκοψαν επανειλημμένα τις διαπραγματεύσεις για να μιλήσουν απευθείας με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Τραπεζών, IIF
Ικανοποίηση Μέρκελ και Σαρκοζί για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων 27.10.2011
Η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για «κούρεμα» της τάξης του 50% του ελληνικού χρέους, που αντιστοιχεί σε 100 δισ. ευρώ, αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία των μαραθώνιων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.
Χρήστος Σταϊκούρας (Α)
ΝΔ: Δεν ψηφίζουμε την ίδια συνταγή27.10.2011
Το «κούρεμα» έγινε αναπόφευκτο εξαιτίας της αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει εάν η συνταγή είναι ίδια.
Τσάρλς Νταλάρα
Τσ. Νταλάρα: Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα27.10.2011
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) χαιρέτησε τη συμφωνία που επετεύχθη στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι «το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους».
Ξενογιαννοκοπούλου: Διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις27.10.2011
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι θετική και δημιουργεί καλύτερες προϋπόθεσης σε σχέση με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου», τόνισε στο ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως είπε, «η απόφαση θα ελαφρύνει τον έλληνα πολίτη και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα».
Βενιζέλος: Να πορευτούμε με ενότητα και συναίνεση 27.10.2011
"Αδυνατώ να πιστέψω πως υπάρχει έστω και ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή, έστω κι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που δεν θέλει κι αυτός να βάλει την υπογραφή του στην απαλλαγή του έθνους μας από ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού βάρους του δημοσίου χρέους" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Εθελοντικό «κούρεμα» 50% και μόνιμη εποπτεία της τρόικας27.10.2011
Σε συμφωνία για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% σε εθελοντική βάση κατέληξαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες της ευρωζώνης.
Παπανδρέου: Μία καινούρια ημέρα ξημερώνει 27.10.2011
«Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν, να φύγει το βάρος και να περάσουμε σε μία αναπτυξιακή εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής όπου επιτεύχθηκε κούρεμα το ελληνικού χρέους κατά 50%.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Μέρκελ: Μόνιμη παρουσία - ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα 27.10.2011
Για «μόνιμη παρουσία» και «ενισχυμένη εποπτεία» στην Ελλάδα έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής.
Κεντρικό πρόσωπο των διαπραγματεύσεων η Άνγκελα Μέρκελ
Συμφωνία για εθελοντικό «κούρεμα» 50% μετά από ολονύκτιο θρίλερ27.10.2011
Σε συμφωνία που αφορά «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50% κατέληξαν τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες με τους τραπεζίτες. H συμφωνία αφορά ομόλογα που λήγουν έως το 2035.
Λαγκάρντ, Σαρκοζί και Μέρκελ συναντώνται με τους τραπεζίτες
Διακόπηκε η συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης27.10.2011
Διακόπηκε η συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει κανένα σημείο συμφωνίας» για το κούρεμα του ελληνικού χρέους δηλώνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (IIF). Για επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα 106 δισ. ευρώ κάνει λόγο το IIF.
O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Κυβερνητικοί κύκλοι: Συμφωνία για «κούρεμα» 50% σε εθελοντική βάση27.10.2011
Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι το περίγραμμα της συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ περιλάμβάνει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κοντά στο 50% σε εθελοντική βάση. Οι εργασίες της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης, που άρχισαν περίπου στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Μιράντα Ξαφά
Μιράντα Ξαφά: Η ύφεση οφείλεται στην κυβέρνηση 26.10.2011
«Η ύφεση οφείλεται στην απροθυμία της κυβέρνησης να μειώσει το πελατειακό κράτος. Η Ελλάδα ουδέποτε εφήρμοσε το δημοσιονομικό πρόγραμμα που είχε εγκριθεί» δήλωσε η Μιράντα Ξαφά στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Θέμα».
Ο "γαλλογερμανικός άξονας" απέστειλε τελεσίγραφο στις τράπεζες
Τελεσίγραφο Μέρκελ – Σαρκοζί προς τράπεζες26.10.2011
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος διαμήνυσαν στους επικεφαλής των τραπεζών ότι αν δεν συμφωνήσουν στο ύψος της απομείωσης του ελληνικού χρέους θα προχωρήσουν μονομερώς στην αναδιάρθρωσή του. Πληροφορίες για "κούρεμα" χρέους ύψους 48%.
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας
Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα 26.10.2011
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η επιλογή αναδιάρθρωσης χρέους που εξετάζεται για την Ελλάδα, είναι «μία ψευδαίσθηση, μία πλαστή εικόνα» για την Πορτογαλία.
O εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει
Λευκός Οίκος προς ΕΕ: Δώστε αποφασιστική απάντηση στην κρίση 26.10.2011
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τετάρτη ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για τις συζητήσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ο γάλλος πρόεδρος με τον κινέζο ομόλογό του
Συζήτηση Σαρκοζί – Χου Ζιντάο για τη στήριξη των υπερχρεωμένων κρατών 26.10.2011
Ο πρόεδρος της Γαλλίας σχεδιάζει να ζητήσει από τον ομόλογό του της Κίνας τους τρόπους που το Πεκίνο θα μπορούσε να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ