ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Επίσημη έναρξη των διερευνητικών συζητήσεων για το «κούρεμα»17.11.2011
Ξεκινούν σήμερα και επισήμως στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες κυβερνήσεις σε Ιταλία και Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα δημοσιονομικά τους προβλήματα
Σόιμπλε: Ανησυχία για διάχυση της κρίσης χρέους στην πραγματική οικονομία17.11.2011
Την ανησυχία του ότι οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης θα περάσουν στην πραγματική οικονομία εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του σήμερα σε ασφαλιστικό συνέδριο στο Βερολίνο, καλώντας τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Οι προτάσεις των τραπεζών για το «κούρεμα»16.11.2011
Πρόθυμοι να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν με νέα, τα οποία θα έχουν τη μισή αξία, αλλά μόνο αν αυτά συνοδεύονται από υψηλό επιτόκιο και πρόσθετα κίνητρα, έχουν δηλώσει οι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν τις τράπεζες στις συνομιλίες με την Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Ξεκινούν την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα»15.11.2011
Στη Φρανκφούρτη ξεκινούν την Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Τρόικας και των ιδιωτών επενδυτών για την απομείωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους.
Ο Γενς Βάιντμαν
Βάιντμαν: Το κούρεμα δεν λύνει τα θεμελιώδη προβλήματα της Ελλάδας 31.10.2011
«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα μειώσει το δανειακό βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν θα λύσει τα θεμελιώδη προβλήματά της», δηλώνει ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.
Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας
Σόιμπλε προς τράπεζες: Αποδεχτείτε το «κούρεμα» διαφορετικά...30.10.2011
Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας. Ο Σόιμπλε απευθύνει προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διαφορετικά δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος.
«Όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μην καταφύγουν σε μια τέτοια ενέργεια», διευκρινίζει ο Μπαρόζο
Μπαρόζο: Μοναδική η περίπτωση της Ελλάδας 29.10.2011
Η συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας είναι ένα μέτρο «εντελώς μοναδικό και κατ’ εξαίρεσιν», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και διευκρινίζει ότι «όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μην καταφύγουν σε μια τέτοια ενέργεια».
Ο Jacob Kirkegaard, οικονομολόγος του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον συνομιλώντας με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Θάνο Δημάδη
"Τώρα είναι σειρά της Ελλάδας για δράση" 28.10.2011
"Η αναδιάρθρωση του χρέους της είναι μία σημαντική ευκαιρία που δόθηκε στην Ελλάδα" υποστηρίζει ο Jacob Kirkegaard, επικεφαλής των ερευνητών για τις ευρωπαϊκές οικονομικές υποθέσεις ενός από τα μεγαλύτερα "think tanks" στην Αμερική, το Peterson Institute for International Economics.
O Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ
Στέλεχος CDU: Το κούρεμα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν είναι αρκετό 27.10.2011
«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν απαραίτητο, αλλά δεν είναι αρκετό» σχολιάζει για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ.
«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις22.10.2011
Βαθιά ανάσα δίνει στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ο Joachim Fels
Μorgan Stanley: Η αναδιάρθρωση 50% δεν είναι αρκετή 27.10.2011
«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 50% δεν είναι αρκετή, σύντομα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ το υψηλόβαθμο στέλεχος της Morgan Stanley Joachim Fels. «Οι Ευρωπαίοι (…) δεν έκαναν ένα άλμα, όπως αυτό που περιμέναμε» τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν
Επιφυλακτικοί οι Βρετανοί για τη συμφωνία των Βρυξελλών27.10.2011
Θετική μεν αλλά όχι αρκετή για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη θεωρούν οι περισσότεροι Βρετανοί αναλυτές τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Μπαρόζο & Ρομπέι: Ικανοποίηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους27.10.2011
Ικανοποίηση για την απόφαση της μείωσης του χρέους της Ελλάδας κατά 100 δισ. με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50 % εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ ύστερα από το χθεσινό μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά το 2020, όταν το χρέος της μειωθεί στο 50% του ΑΕΠ», προβλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαν Ρόμπεϊ
«Υπομονή μέχρι το 2020»27.10.2011
Υποσχέσεις, αλλά και προειδοποιήσεις για την Ελλάδα ακούστηκαν σήμερα στο Στρασβούργο, στη διάρκεια συζήτησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών.
Ποιά είναι όμως τα γενικά συμπεράσματα για τα οφέλη της Ελλάδας;
Τα γενικά συμπεράσματα για τα οφέλη της Ελλάδας 27.10.2011
Κούρεμα 50%, νέο δάνειο, και ενισχυμένη εποπτεία τα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα. Ποιά είναι όμως τα γενικά συμπεράσματα για τα οφέλη της Ελλάδας;
«Κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους27.10.2011
Η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για «κούρεμα» της τάξης του 50% του ελληνικού χρέους, που αντιστοιχεί σε 100 δις ευρώ, είναι  το σημαντικότερο αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.
Κριστίν Λαγκάρντ
Την εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα θα εισηγηθεί η Λαγκάρντ27.10.2011
Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και την ΕΕ, η οποία προβλέπει ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50%, «είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους».
Τα χρηματιστήρια «αγκάλιασαν» τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής 27.10.2011
Ανοδικό ράλι στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με πρωταγωνίστριες τις μετοχές των τραπεζών. Κέρδη άνω του 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ανοδικά κινείται το ευρώ. Η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνεται στο 1.3991, ενώ προς στιγμήν άγγιξε το 1,40.  Σημαντική αποκλιμάκωση των spreads.
Υπάρχουν δύο καλές ειδήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής χθες το βράδυ. Η πρώτη είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα και η δεύτερη ότι οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στη ‘διάσωση’ της Ελλάδας και του ευρώ.
SZ: Τώρα ξεκινά μια νέα εποχή για την Ελλάδα27.10.2011
«Οι τράπεζες μειώνουν στο μισό τα χρέη της Ελλάδας», «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει μόνο τα μισά», «Ο θρίαμβος της Μέρκελ και η συνεισφορά της Ευρώπης» είναι κάποιοι χαρακτηριστικοί τίτλοι των γερμανικών εφημερίδων.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινσιτούτου (IIF), Δρ. Τζόζεφ Άκερμαν
Δηλώσεις Άκερμαν και Νταλάρα για την εθελοντική συμφωνία 27.10.2011
Ο Δρ. Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινσιτούτου (IIF) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της Deutsche Bank AG, επιβεβαίωσε σήμερα την πλήρη υποστήριξή του στην εθελοντική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και του IIF σχετικά με το ελληνικό χρέος.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ