ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τσαρλς Νταλάρα, o επικεφαλής του IΙF
Έκκληση προς Γερμανία και Γαλλία για το ‘ελληνικό κούρεμα’17.01.2012
Έκκληση προς Γερμανία και Γαλλία προτίθενται να απευθύνουν οι πιστωτές της Ελλάδας για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με πληροφορίες των FT.
Ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι δε θα πρέπει να κινδυνεύσει ο στόχος για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%
Νέος κύκλος συζητήσεων για το «κούρεμα» - Γρίφος ποσοστό και επιτόκιο16.01.2012
Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να επαναληφθούν οι συζητήσεις μετά το χάσμα που προέκυψε για το επιτόκιο. Ο Σόιμπλε άσκησε σκληρή κριτική στην επιδίωξη των πιστωτών για μεγαλύτερο επιτόκιο, ενώ η Moody’s προειδοποιεί για πιστωτικό γεγονός και σοβαρό τραπεζικό πλήγμα από ενδεχόμενο κούρεμα άνω του 50%.
"Κούρεμα άνω του 50% μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία την Ελλάδα προκαλώντας μαζική απώλεια καταθέσεων"
Moody's: Κούρεμα μεγαλύτερο του 50% μπορεί να πλήξει τις ελληνικές τράπεζες16.01.2012
Μεγαλύτερο του 50% κούρεμα στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πιστωτικό γεγονός αλλά και να πλήξει σοβαρά την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στο εβδομαδιαίο δελτίο του.
H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον έλληνα πρωθυπουργό
Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΙΙF ζητά το ΔΝΤ(upd)13.01.2012
Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και του IIF για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων ζήτησε την Παρασκευή το βράδυ το ΔΝΤ.
IIF: Aναστολή των διαπραγματεύσεων για το PSI με την Ελλάδα13.01.2012
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών που περιλαμβάνει μία άνευ προηγουμένου απομείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας (...) δεν έχει αποδώσει μία εποικοδομητική απάντηση απ' όλες τις πλευρές» αναφέρει το ΙΙF.
Ο Τσαρλς Νταλάρα
Αισιοδοξία Παπαδήμου Νταλάρα για το PSI12.01.2012
Νέο ραντεβού γι' αύριο έδωσαν ο πρωθυπουργος και ο υπουργός οικονομικών  με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Εν τω μεταξύ την επόμενη Τρίτη θα έρθει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου  Ρεν.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το PSI08.01.2012
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές ότι το κούρεμα κατά 50% δεν επαρκεί.

Για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI μέσα στο επόμενο 15νθημερο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ
Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI μέσα στο επόμενο 15νθημερο04.01.2012
Για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI μέσα στο επόμενο 15νθημερο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Κρίσιμες ημέρες για τους όρους του haircut03.01.2012
Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), ενώ αντιφατικές αναφορές για τους όρους του προγράμματος, ειδικά σε ό,τι αφορά το μέγεθος του κουρέματος, δημιουργούν αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, η ανάλυση που έγινε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν ισχύει πλέον
ΔΝΤ: Δεν είναι αρκετό το κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων30.12.2011
Δεν είναι αρκετό το κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων επισημαίνει αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal.
PSI: Το IIF, οι αντιφάσεις Βενιζέλου και τα πραγματικά ερώτηματα 23.12.2011
Ο Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει μέχρι και την τελευταία πληροφορία που καταγράφεται από κάθε κατεύθυνση, στον τομέα των πολύ κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Ο ΣΚΑΪ καταγράφει και αναδεικνύει τα ζητήματα για τα οποία ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μπορεί να "κωλύεται"- όπως δήλωσε- να μιλήσει...
«Κωλύομαι να μιλήσω δημόσια για το PSI που διαπραγματευόμαστε νυχθημερόν», είπε ο κ. Βενιζέλος
Ευ. Βενιζέλος: Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις για το PSI 22.12.2011
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να παραδέχεται στη Βουλή ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Πάντως, στέλεχος της Εθνικής Tράπεζας που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ότι οι συνομιλίες βαίνουν καλώς.
Αρνητικές εξελίξεις στην ανταλλαγή ομολόγων 21.12.2011
Επιβεβαιώνει η γαλλική εφημερίδα Les Echos τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει ο ΣΚΑΪ περί αποχώρησης της ισπανικής επενδυτικής εταιρείας Vega Asset Management από την επιτροπή των εκπροσώπων που διαπραγματεύονται με το ελληνικό δημόσιο για την ανταλλαγή ομολόγων. IIF: Κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.
PSI: Πρόοδος αλλά χωρίς εγγυήσεις για αποτέλεσμα 16.12.2011
Πρόοδο σημειώνουν οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI στο Παρίσι, αλλά χωρίς τη βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία για μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας τον οποίο επικαλείται το Reuters.
Η τρόικα επιθυμεί οριστικές αποφάσεις στα μέσα Ιανουαρίου16.12.2011
Δύο βασικές εντολές αφήνει στην ελληνική κυβέρνηση η τρόικα που αναχωρεί σήμερα και αύριο και επιστρέφει εκτός απροόπτου στις 16 Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της λήψης νέων μέτρων για το 2012, αλλά και το θέμα του «κουρέματος» κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων (PSI+)...
Αισιοδοξία για το PSI 15.12.2011
Tην αισιοδοξία της κυβέρνησης σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI) εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη της χρονιάς ή τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

H ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά
Περιμένοντας το PSI 15.12.2011
Αντικρουόμενες οι απόψεις στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για τις "ιαματικές" ιδιότητες της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση οι μεταρρυθμίσεις είναι πρωταρχικός στόχος.
Mέρκελ: Η κρίση χρέους θα διαρκέσει χρόνια14.12.2011
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει πολλά χρόνια δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) στο Γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. «Η Ευρώπη έχει εισέλθει σε πορεία προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους δεν υπάρχουν» δήλωσε ενώ αναφερόμενη στην περικοπή του χρέους της Ελλάδας η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι πρόκειται για μια ειδική περίπτωση.
Άκαρπη η προσπάθεια ανταλλαγής ομολόγων με ιδιώτες πιστωτές13.12.2011
Άκαρπη απέβη και η νέα συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και των ιδιωτών πιστωτών για την κατάρτιση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.
Oι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι είναι μικρές οι πιθανότητες εξόδου κάποιας χώρας από την ευρωζώνη
Νέο «κούρεμα» βλέπει για την Ελλάδα η JP Morgan12.12.2011
Ένα νέο «κούρεμα» βλέπει για την Ελλάδα η JP Morgan, μετά τις εθνικές εκλογές που ορίζονται για τον Φεβρουάριο του 2012. Σε σημείωμα που έστειλε στους πελάτες του, επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, από το οποίο έχει ήδη λάβει τα 65 δισ. ευρώ, μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αλληλεγγύη που απορρέει από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ