ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O Tσαρλς Νταλάρα
Αποχώρησε από την Αθήνα ο Νταλάρα21.01.2012
Πηγές αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αναφορικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά η όποια συμφωνία χρειάζεται την έγκριση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου - Dallara20.01.2012
Ολοκληρώθηκε συνάντηση του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιστούτου Τσαρλς Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ το "κούρεμα" του χρέους θα είναι κοντά στο...
Βρετανικά ΜΜΕ: Εμπόδια πριν και μετά το PSI20.01.2012
Οι βρετανικές εφημερίδες μεταφέρουν κλίμα αισιοδοξίας από τις διαπραγματεύσεις για το PSI στην Αθήνα, βασιζόμενες κυρίως στη δήλωση περί προόδου από το IIF.
Οι επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λιμιέρ
Διαπραγματεύσεις Αθήνας – IIF για τελική συμφωνία20.01.2012
Οι διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει πρόοδο, επιβεβαιώνει το IIF με τις εντατικές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή. Πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο από 3% έως 4,5% με ρήτρα ανάπτυξης.
Λ. Παπαδήμος: Οι τρεις αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση19.01.2012
«Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος συναντήθηκε με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.
Κορυφώνεται η αγωνία για το PSI19.01.2012
Στο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ενόψει PSI. Τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου - Μέρκελ και νέα συνάντηση με Νταλάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
PSI: Κοντά σε συμφωνία - ασαφές το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών19.01.2012
Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τους διεθνείς πιστωτές της όσον αφορά την αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου κομματιού του χρέους της Ελλάδος, που κρατούν στα χέρια τους,υπο μορφή ομολόγων,ιδιώτες επενδυτές. Συμφωνα με τον βρετανικό τύπο, ενδέχεται η συμφωνία να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδος.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Τσάρλς Νταλάρα
PSI: Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι την Παρασκευή19.01.2012
Νέες επαφές Νταλάρα σήμερα με Παπαδήμο και Βενιζέλο για το κούρεμα. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για την πιο κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης και υπογράμμισε την ανάγκη να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μέχρι την Παρασκευή, με σκοπό μέχρι τη Δευτέρα που θα προσέλθει στο Eurogroup, να έχουν επισημοποιηθεί πολλά.
Επικεφαλής κορυφαίου hedge fund στον ΣΚΑΪ 19.01.2012
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ ο Hans Humes είπε ότι "περιμένει να δει- όπως και άλλοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων- τους τελικούς όρους της συμφωνίας για το PSI". "Με βάση αυτούς τους όρους, και κυρίως το ύψος του επιτοκίου, θα καθοριστεί η στάση πολλών κατόχων ομολόγων είτε προς την συμμετοχή τους στη συμφωνία είτε προς την απόρριψή της".
O πρωθυπουργός συναντάται με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη
Συμβούλιο των τριών πολιτικών αρχηγών με Παπαδήμο για το PSI19.01.2012
Κοινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη. Αιφνιδιαστική άφιξη του εκπροσώπου του IIF στην Αθήνα Φρανκ Βογκλ για να διαχειριστεί επικοινωνιακά την όποια εξέλιξη.
Ο Τσαρλς Νταλάρα
PSI: Το σκηνικό που διαμορφώνεται για την Ελλάδα19.01.2012
Η εικόνα που δίνεται για τις διαπραγματεύσεις, ότι δηλαδή βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν, επιβεβαιώνεται και από πληροφορίες προερχόμενες από την Ουάσινγκτον, όπου εδρεύει του IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο).
Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας τα hedge funds!19.01.2012
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζουν να προσφύγουν τα hedge funds σε περίπτωση που ο Λουκάς Παπαδήμος υλοποιήσει την προειδοποίησή του για νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά το PSI.
"Ξαναχτύπησε" ο οίκος Fitch
Fitch: Σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» η Ελλάδα ακόμη και με PSI19.01.2012
Το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI δηλώνει η Fitch. Kαθ’ ύλην αρμόδιος οργανισμός για την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος επισήμως είναι αποκλειστικά η ISDA.
Αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων του PSI18.01.2012
Με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να βρεθεί λύση για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και το PSI.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα
Στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα επιδιώκοντας συμφωνία για το PSI18.01.2012
Στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα  και o ειδικός σύμβουλος, Ζαν Λεμιέρ, επιβεβαιώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και στις 17:00 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον Λουκά Παπαδήμο, σύμφωνα με το bloomberg

Daily Telegraph: Συμφωνία για το PSI εντός της εβδομάδας(;)18.01.2012
Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph «βλέπουν» την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
«Το μεγάλο ελληνικό πόκερ»18.01.2012
Στη δίνη των σεναρίων το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, σκέψεις για την επίλυσή του, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το πολυσυζητημένο κούρεμα, και οι επιπτώσεις μίας πιθανής χρεοκοπίας.
Ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος
Νομοθετική ρύθμιση για τo PSI εξετάζει ο Λ. Παπαδήμος18.01.2012
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αποδοχή εκ μέρους των πιστωτών των απωλειών στα ομόλογα από την απομείωση του χρέους, εφόσον δεν καταλήξουν οι συνομιλίες που ξαναρχίζουν την Τετάρτη με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.
Fitch: Η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να εξοφλήσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ17.01.2012
Η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα και δεν θα αποτελεί έκπληξη, τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος της Fitch Ratings, Εντουαρντ Πάρκερ.
Στις 18 Ιανουαρίου έρχονται και πάλι στην Αθήνα τα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF)
Στην κόψη του ξυραφιού το PSI17.01.2012
Στην πιο κομβική στιγμή τόσο για τις διαπραγματεύσεις για το PSI όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση βρίσκεται η κυβέρνηση με την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναζητούν μέχρι την ύστατη στιγμή τη «χρυσή» τομή στο επιτόκιο ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αποφευχθεί χρεοκοπία της Ελλάδας.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ