ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και σύμβουλος επενδύσεων
Μ. Ξαφά: Η Ελλάδα δεν θα φτάσει στην χρεοκοπία25.01.2012
Δυσκολίες στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων διαπιστώνει η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Λαγκάρντ: Η Γερμανία περιμένει πραγματικές προσπάθειες από την Ελλάδα 25.01.2012
Η Κριστίν Λαγκάρντ διαμηνύει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία «τείχους προστασίας» για να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην περιοχή. Διαβάστε τι είπε για την Ελλάδα...
Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα
Παρίσι: Οι πιστωτές αποφασίζουν για το «βαθύ κούρεμα»25.01.2012
Η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών θα αποφασίσει στο Παρίσι αν θα επιμείνει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και στον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας. Στην Αθήνα φτάνει στο μεταξύ την Πέμπτη ο επικεφαλής του IIF.
O Μάριο Ντράγκι με την Κριστίν Λαγκάρντ
ΔΝΤ: Διαψεύδει πιέσεις για συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI25.01.2012
Διέψευσε το ΔΝΤ δημοσίευμα βρετανικής οικονομικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ για να δεχθεί απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων.
Ο José Viñals του ΔΝΤ μιλώντας στον Θάνο Δημάδη
Διευθυντής ΔΝΤ: Εφαρμόστε επιτέλους το Μνημόνιο!25.01.2012
«Πρώτα το PSI και μετά θα σκεφτούμε για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας», λεει το νούμερο «2» του ΔΝΤ, José Viñals μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΪ και τον Θάνο Δημάδη. Ζητά από τις ελληνικές αρχές «να βελτιώσουν ‘εδώ και τώρα’ τις μεταρρυθμιστικές τους επιδόσεις».
Ρεν και Σόιμπλε ζήτησαν εκ νέου από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων
Γραπτές δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι – Νέες διαπραγματεύσεις για PSI 24.01.2012
Aσφυκτικές πιέσεις για νέες γραπτές δεσμεύσεις από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις απευθύνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη σύναψη της νέας δανειακής δέσμευσης. Την ίδια ώρα, σε τεντωμένο σκοινί προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων. Αισιόδοξος ο Λουκάς Παπαδήμος.
Συνάντηση Βενιζέλου με τρόικα 24.01.2012
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Λίγο μετά τη λήξη του Ecofin ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων μπαίνουν στην τελική ευθεία, τονίζοντας ότι στόχος είναι το σχήμα να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες.
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του IIF, Philip Suttle με τον Θάνο Δημάδη
IIF: Ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αν δεν υπάρξει συμφωνία 24.01.2012
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του IIF Philip Suttle μιλάει αποκλειστικά στο ΣΚΑΪ για τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Την ίδια ώρα ο Τσαρλς Νταλάρα επιμένει ότι "οι Ευρωπαίοι πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία της 28ης Οκτωβρίου με κούρεμα ονομαστικής αξίας στο 50%, όπως είχε συμφωνηθεί".
Τσ. Νταλάρα: Απαιτείται συνεργασία για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος 24.01.2012
«Ο χρόνος τελειώνει» προειδοποίησε ο επικεφαλής του IIF στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, Τσάρλς Νταλάρα, και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα στις συνομιλίες μέλη να τιμήσουν τη συμφωνία του Οκτωβρίου.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ
Αισιοδοξία στην Αθήνα για ολοκλήρωση του PSI24.01.2012
Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες για την στάση που τελικώς θα τηρήσουν οι ιδιώτες πιστωτές, οι ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκούνται από το ΔΝΤ και την Γερμανία αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν ζήτησαν Γιουνκέρ - Ρεν24.01.2012
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετα το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο  Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Το συμβούλιο συζήτησε επίσης την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
PSI: Προαπαιτούμενο οι δεσμεύσεις των κομμάτων της κυβέρνησης23.01.2012
Νέες σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις ζητά από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση το Eurogroup, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Μπαρουάν - Σόιμπλε: Μορφοποιείται συμφωνία για το PSI23.01.2012
«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα» τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μορφοποιείται συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας.
Ευάγγελος Βενιζέλος, Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ
ΥΠΟΙΚ: Ώς τις 13 Φεβρουαρίου η επίσημη προσφορά για το PSI23.01.2012
«Θα συνεχισθούν εντατικά οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, με στόχο η επίσημη προσφορά να γίνει ώς τις 13 Φεβρουαρίου» δηλώνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.
Η Άνγκελα Μέρκελ
Μέρκελ: Διαψεύδει τη φημολογία για νέο δάνειο στην Ελλάδα 23.01.2012
Η Άνγκελα Μέρκελ διαψεύδει τη φημολογία για νέα βοήθεια στην Ελλάδα. «Στο θέμα του PSI ενεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους. Έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εγκαίρως» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 
«Τα βασικά κομμάτια μπήκαν στο παζλ»
PSI: Bέβαιος για συμφωνία ο Τσαρλς Νταλάρα22.01.2012
Βέβαιος ότι η πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα θα μετατραπεί σε συμφωνία, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει πτυχές της συμφωνίας για το PSI
PSI: Η Ελλάδα στο επίκεντρο σε Eurogroup και Ecofin 22.01.2012
Oι εξελίξεις όσον αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και τις ΕΕ στις Βρυξέλλες.Κοντά σε τελική συμφωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Oι επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λιμιέρ
Επιφυλάξεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους 22.01.2012
Πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους. Δεν λείπουν μάλιστα οι εκτιμήσεις ότι θα χρειαστεί και νέο κούρεμα για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Το ελληνικό PSI στο Eurogroup 22.01.2012
Το ελληνικό χρέος και η ανταλλαγή ομολόγων (PSI) θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα το μεσημέρι. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει τα σημεία συμφωνίας, αλλά και τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το ελληνικό PSI.
Oι επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λιμιέρ
Συνεχίζεται η διελκυστίνδα για το PSI 21.01.2012
ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρούν στην κατ' αρχήν συμφωνία Αθήνας – IIF, καθώς θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. "Δεν διακόπηκαν αναπάντεχα οι συνομιλίες, oι συνομιλίες συνεχίζονται" επισημαίνει το IIF.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ