ΦΑΚΕΛΟΙ

«Κούρεμα» ελληνικού χρέους: Κρίσιμες αποφάσεις

22.10.2011 | 05:02 μμΤελευταία Ενημέρωση 09:33 μμ 27.10.2011

Μέρος της ζωής μας έχει καταστεί ο θόρυβος για το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όμως, η απομείωση του χρέους αφορά την καθημερινότητα μας περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε.

Μετά και την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου, βαθιά ανάσα δίνει και στην Ελλάδα το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ εξασφαλίστηκε και η εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Συγκριτικά στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είχε αποφασιστεί κούρεμα σε ποσοστό 21%.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης, κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ και εκτιμήσεις αναλυτών για το ζήτημα αυτό που αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και το μέλλον των επομένων γενεών.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης
Στο 96,9% η τελική συμμετοχή στο PSI25.04.2012
Στο 96,9% διαμορφώθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μετά τη ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας ανταλλαγής ομολόγων την Τετάρτη. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει την ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων
Στη δημοσιότητα σήμερα η έκθεση Προβόπουλου για τη νομισματική πολιτική 19.03.2012
Στην έκθεση, σημεία της οποίας αποκαλύπτει η «Κ», ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι η επιτυχία του PSI και η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Σημειώνει επίσης την ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων, αλλά και την ανάδειξη νέου αναπτυξιακού προτύπου.
Α. Σπηλιωτόπουλος: Να σταματήσει ο φορολογούμενος να πληρώνει τη «μαύρη» τρύπα 19.03.2012
«Μόνο εάν κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του λαϊκισμού και την υποσχεολογία, θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί πλέον το Δημόσιο να λειτουργεί ως « το μεγάλο επιχειρηματία που βολεύει κόσμο».
ΔΝΤ: Κόψτε 14 δισ. μέχρι το 2014 17.03.2012
Εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και θα προκληθεί βαθύτερη ύφεση, προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, και -υπό προϋποθέσεις- περίπου το 20% της ρευστότητας θα μπορούσε να διοχετευθεί στην αγορά
Οξυγόνο 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 17.03.2012
Ανάσα ύψους 20-25 δισ. ευρώ δίνει στο τραπεζικό σύστημα η ανατιμολόγηση από την ΕΚΤ των εγγυήσεων που έχουν προσφέρει οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι -υπό προϋποθέσεις- περίπου το 20% της ρευστότητας που απελευθερώθηκε, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να διοχετευθεί στην αγορά.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς
Η αβεβαιότητα ενόψει εκλογών ανησυχεί ΕΕ και ΔΝΤ 17.03.2012
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, παρουσιάζοντας την έκθεση για το νέο Μνημόνιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ένας από τους κινδύνους για το νέο πρόγραμμα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και εάν η νέα κυβέρνηση θα το υιοθετήσει.
Ο Πολ Τόμσεν συνομιλεί με τον Θάνο Δημάδη
Π. Τόμσεν: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δε θα ανακάμψει εντός ευρώ 17.03.2012
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα καταλογίζει καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση το 2011, προαναγγέλλει «σκληρό χορό» απολύσεων στο Δημόσιο και κλείσιμο άχρηστων δημοσίων οργανισμών, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το νέο πρόγραμμα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα
Αμφιβολίες για το ελληνικό πρόγραμμα από στέλεχος του ΔΝΤ 16.03.2012
Σε δηλώσεις του προς τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εκπρόσωπος της Βραζιλίας Πάουλο Μπατίστα επιβεβαίωσε την αποχή του από την ψηφοφορία λέγοντας ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχος» σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Αποφασίζει το ΔΣ του ΔΝΤ για το νέο δάνειο15.03.2012
Το ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την παροχή 28 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, όπως εισηγήθηκε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, παρά τις ενστάσεις που θα εγείρουν συγκεκριμένες χώρες.
Γκίκας Χαρδούβελης
Γκ. Χαρδούβελης: Πρέπει οι πολιτικοί να γίνουν τεχνοκράτες και μάνατζερ 15.03.2012
«Παίζουμε άμυνα και προσπαθούμε να βάλουμε τάξη, ώστε η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει να μην παραλάβει ‘καμένη γη’» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβέλης, τονίζοντας ότι το PSI «δεν είναι κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος».
Πλησιάζουμε στο τέλος της μεγάλης προσπάθειας, τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση15.03.2012
«Πλησιάζουμε στο τέλος μίας μεγάλης προσπάθειας», ανέφερε στο υπουργικό ο Λουκάς Παπαδήμος. Χρονοδιάγραμμα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση. Σήμερα οι υπογραφές από Βενιζέλο – Προβόπουλο.
Πρόσθετα μέτρα 11,8δις.€ για τη διετία 2013-2014 πρέπει να λάβει τον Ιούνιο η κυβέρνηση
Νέα μέτρα προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν14.03.2012
Πρόσθετα μέτρα 11,8δις.€ για τη διετία 2013-2014 πρέπει να λάβει τον Ιούνιο η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές.
Ο Γιουνκέρ έκανε λόγο για μοναδική ευκαιρία
Eurogroup: Επίσημα εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα14.03.2012
Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι «όλες οι εθνικές και κοινοβουλευτικές διεργασίες έχουν ολοκληρωθεί», προσθέτοντας ότι τα κράτη – μέλη έχουν εξουσιοδοτήσει το EFSF να αποδεσμεύσει την πρώτη δόση από το συνολικό ποσό των 39,4 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκταμιευτεί σε αρκετές δόσεις.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης
Κουτρουμάνης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών σε συντάξεις εάν συνεχιστεί η ύφεση και μετά το 2013 14.03.2012
Για τις συντάξεις έως το 2013 ο υπουργός Εργασίας ήταν καθησυχαστικός. Ωστόσο τόνισε ότι εάν η ύφεση και η ανεργία συνεχιστούν και την περίοδο 2013-2015, τότε οι συντάξεις δεν μπορούν να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο. Με αφορμή τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ο υπουργός διεμήνυσε ότι το «φαγοπότι και το πάρτι στα ασφαλιστικά ταμεία τέλειωσε».
Mετά το κούρεμα τι;14.03.2012
Όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ότι η
Ελλάδα κερδίζει πολύτιμο χρόνο. Χρόνο για τί ακριβώς; Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος
του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας επιμένει στη δύσκολη συνταγή που λέγεται «διαρθρωτικές
μεταρρυθμίσεις».
Η νέα δανειακή σύμβαση στο υπουργικό της Τετάρτης13.03.2012
Την Τετάρτη περνά προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Ευάγγελος Βενιζέλο, στη διάθεση της Ελλάδας, πέρα των 130 δισ. ευρώ θα βρίσκονται αλλά 34,5 δισ. του παλαιού προγράμματος, ενώ αναμένεται να προσθέτουν άλλα 8,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την απόφαση του Eurogroup ανακοίνωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ωστόσο άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό
Πολιτική κόντρα για τους ιδιώτες ομολογιούχους 13.03.2012
Ο Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρξει οποιουδήποτε είδους προνομιακή μεταχείριση. Ο Ευ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό παράθυρο, ενώ ο Φ. Σαχινίδης διαβεβαίωσε στο ΣΚΑΪ ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Στη Βουλή το θέμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ.
Γκίκας Χαρδούβελης
Γ. Χαρδούβελης: Δεν ήταν πρώτη μου επιλογή το PSI και η αναδιάρθρωση του χρέους13.03.2012
«Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν η δεύτερη λύση για μένα», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, εξηγώντας ότι όταν βρίσκεσαι με το χέρι απλωμένο για δανεικά δεν έχεις και πολλές επιλογές.
Τρόικα: Στο 116,5% το χρέος το 2020, αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα13.03.2012
Έκθεση της τρόικας σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020, και στο 88% του ΑΕΠ το 2030 αποκαλύπτει το Reuters. Θέτει όμως προϋποθέσεις που αν δεν τηρηθούν θα οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
O επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
Ελ Εριάν: Απλό διάλειμμα στο ελληνικό δράμα13.03.2012
«Απλό διάλειμμα στο ελληνικό δράμα» χαρακτηρίζει τη συμφωνία απομείωσης του ελληνικού χρέους με άρθρο του στην ιστοσελίδα των Financial Times ο επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ