ΦΑΚΕΛΟΙ

Δηλώσεις Αξιωματούχων στο δρόμο προς την 6η δόση

12.09.2011 | 03:56 μμΤελευταία Ενημέρωση 04:20 μμ 12.09.2011

Στον ιδιαίτερα ακανθώδη δρόμο της "δημοσιονομικής αρετής" καλείται να πορευτεί η κυβέρνηση στις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να πείσει την τριμερή, και τους ευρωπαίους εταίρους γενικότερα, ότι αυτή τη φορά θα υλοποιήσει τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις.

Από τη στάση της Αθήνας θα εξαρτηθεί αν θα λάβουμε την έκτη δόση του δανείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή θα υλοποιηθούν τα απευκταία σενάερια περί στάσης πληρωμών.

Στο φάκελο του skai.gr φιλοξενούνται οι τοποθετήσεις των ηγετών της Ευρώπης και κορυφαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

O πρόεδρος του Συνδέσμου των Γερμανικών Τραπεζών Αντρέας Σμιτς
Αντρέας Σμιτς: Οι γερμανικές τράπεζες απορρίπτουν μεγαλύτερο «κούρεμα»12.10.2011
Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Γερμανικών Τραπεζών Αντρέας Σμιτς, υπογράμμισε ότι «το συμφωνηθέν από τους ευρωπαίους ηγέτες πακέτο βοήθειας προβλέπει την ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, την οποία δεν μπορούν εύκολα να επωμισθούν οι τράπεζες».
Άνσγκαρ Μπέλκε, διευθυντής του τμήματος ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (DIW).
Μπέλκε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν επιλύεται χωρίς «κούρεμα» του χρέους12.10.2011
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς «κούρεμα» του χρέους, εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος Άνσγκαρ Μπέλκε (DIW), διαχωρίζοντας την ελληνική περίπτωση από άλλες υπερχρεωμένες χώρες.
Ο Mark Weisbrot μιλώντας με τον Θάνο Δημάδη
Μετά την αναδιάρθρωση, η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα 12.10.2011
O Mark Weisbrot μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ για την "λύση" που λέγεται και γράφεται ότι προωθούν οι Ευρωπαίου για ένα πολύ εκτεταμένο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά- όπως λέει- την Ελλάδα, χωρίς όμως να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι και αυτή τελικά θα αποδειχθεί αρκετή.
Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα
Σλοβακία: Λύσεις για το EFSF ψάχνει η πρωθυπουργός12.10.2011
Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, ζήτησε από τους συνεργάτες της να της δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το αριστερό αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD, μετά την απόρριψη της διεύρυνσης του EFSF.
Οι "αντίπαλοι" Ιβέτα Ραντίτσοβα και Ρίχαρντ Σούλικ
Σλοβακία: Απορρίφθηκε το σχέδιο για τη διεύρυνση του EFSF11.10.2011
Απορρίφθηκε τελικά το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του EFSF από το σλοβακικό κοινοβούλιο. Η Σλοβακία ήταν το τελευταίο κράτος - μέλος από τους "17" της ευρωζώνης που δεν είχε κυρώσει τη συμφωνία όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Eυρωζώνης στις 21 Ιουλίου.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον γερμανό ομόλογό του
Βερολίνο: Ανοικτό ζήτημα η 6η δόση παρά το «ΟΚ» της τρόικας 11.10.2011
Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου στην Ελλάδα παραμένει ανοικτή, παρά την θετική εισήγηση της τρόικας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Πρέπει να προλαβαίνουμε τα γεγονότα»
Τελικά έρχεται ή δεν έρχεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;11.10.2011
Έρχεται ή δεν έρχεται το ‘κούρεμα του ελληνικού χρέους; Με το ερώτημα αυτό ασχολούνται σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην ORF.
Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι συζητείται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Σενάρια για το ελληνικό κούρεμα11.10.2011
Αντίθετος με τα σενάρια μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δηλώνει ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών τραπεζών Μίχαελ Κέμερ. Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι συζητείται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζουν από κοινού – χωρίς τη συνδρομή της Ελλάδας και των άλλων εταίρων - ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ο κ. Γιούνκερ δεν εννοούσε ότι θα υπάρξει κούρεμα μεγαλύτερο του 60%
Σούλερ: Ο Γιούνκερ δεν εννοούσε ότι θα υπάρξει κούρεμα μεγαλύτερο του 60%11.10.2011
Ο κ. Γιούνκερ δεν εννοούσε ότι θα υπάρξει κούρεμα μεγαλύτερο του 60%, δήλωσε νωρίτερα ο Γκι Σούλερ εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Υπό πίεση η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσαβο
Θα πει η Σλοβακία «όχι»;11.10.2011
Στη Σλοβακία στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της Ευρώπης, την τελευταία χώρα που καλείται να εγκρίνει τη διεύρυνση του EFSF, με ορατό τον κίνδυνο του πρώτου "όχι" και την κατάρρευση της εκεί κυβέρνησης.
Φρατίνι: Χάνεται χρόνος για την Ελλάδα 10.10.2011
Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας καυτηρίασε τη χρονική μετάθεση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις 23 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «χάνεται χρόνος με κίνδυνο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα».
Ο Γεργκ Άσμουσεν
Άσμουσεν: Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μόνο ένα βήμα 10.10.2011
Εκτός από την κάλυψη των αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων, ένα ευρύτερο πακέτο νέων μέτρων για την Ευρωζώνη και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια "αξιόπιστη" λύση για την Ελλάδα, την ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση αλλά και βελτιώσεις στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, δήλωσε ο Άσμουσεν.
Μπαρόζο: Τεράστιες πολιτικές πιέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στην νομισματική ένωση10.10.2011
Η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη, τονίζει ο Μπαρόζο. Κατηγορεί επίσης τις αγορές ότι «καλλιεργούν τον πανικό» κατά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Μπαρόζο: Η Ευρωζώνη δεν έχει εμπειρία στη χρεοκοπία κράτους - μέλους09.10.2011
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο κ. Μπαρόζο τονίζει ότι συζητούμε λύσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί άλλη φορά και εκφράζει φόβους ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες.
Μόνον μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση
Γκέρχαρντ Σρέντερ: Ατζέντα 2012 για την Ευρώπη10.10.2011
Μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί ο πρ. καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στηρίζει τις προτάσεις Σαρκοζί - Μέρκελ και προτείνει μία Ατζέντα 2012 με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση της Ευρώπης.
«Δεν είναι στις επιδιώξεις μας να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη»
ΔΝΤ: Στηρίζουμε την Ελλάδα, αλλά η ανοχή έχει όρια10.10.2011
«Δεν είναι στις επιδιώξεις μας να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη. Αυτό δε σημαίνει ότι η ανοχή απέναντι στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητη» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ το καθεστώς της ανωνυμίας.
Ίσως δεν είναι αρκετό το haircut του ελληνικού χρέους κατά 21%
Σκέψεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από Σόιμπλε 10.10.2011
Ίσως δεν είναι αρκετό το ποσοστό μείωσης (κουρέματος) του ελληνικού χρέους, κατά 21% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι αναλαμβάνει δράσεις, τόνισε ο Ρεν (Δ)
Νέο «καμπανάκι» Ρεν για την 6η δόση 09.10.2011
Ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η δόση προς την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυστηρές προειδοποιήσεις από την τρόικα για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Νέος γύρος διαβουλεύσεων Βενιζέλου για τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2013 - 2014.
Μέρκελ – Σαρκοζί: Σφαιρική λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής 09.10.2011
«Στόχος μας είναι η σταθερότητα του ευρώ και αναζητούμε μία σφαιρική λύση, καθώς επιδίωξή μας είναι μία επιτυχημένη σύνοδος κορυφής», δήλωσαν οι δύο ηγέτες, ενώ για την Ελλάδα είπαν ότι θα περιμένουν την έκθεση της τρόικας. Πλήρης ταύτιση στο θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
O J. Sachs συνομιλεί με το Θάνο Δημάδη
J. Sachs: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει09.10.2011
Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στην κάμερα του ΣΚΑΪ ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, Jeffrey Sachs. Δηλώνει θαυμαστής του έλληνα πρωθυπουργού, ενώ ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους, καλώντας τους να βιαστούν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ