ΦΑΚΕΛΟΙ

Αποκλειστικά τα ελληνικά Wikileaks

20.03.2011 | 07:58 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:58 μμ 20.03.2011

Απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου Wikileaks, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί και αφορούν Έλληνες πολιτικούς αλλά και εθνικές υποθέσεις της χώρας, δημοσιεύει για πρώτη φορά αποκλειστικά η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τη νορβηγική εφημερίδα Άφτενποστεν.

Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στη δράση της 17 Νοέμβρη, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, το άνοιγμα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Μόσχα, και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, φέρεται να χαρακτήρισε την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων «γελοία» και εξέφρασε την άποψη ότι «οι Μακεδόνες πρέπει να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».

Επίσης, περιγράφονται οι κυπριακές αντιδράσεις μετά το διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το στέλεχος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης διευκρινίζει στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία άτι δεν ανήσυχη για το διορισμό της κ. Μπακογιάννη γιατί «κανένας Έλληνας δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί μας, αλλιώς θα το πληρώσει ακριβά στην Ελλάδα».

Τέλος, λεπτομερείς είναι οι αναφορές σε υπουργούς.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το Μάρτιο του 2000 ο τότε υπουργός Άμυνας υπογράφει την παραγγελία για 60 F-16
WikiLeaks: Τα «τυφλά» F-16 και οι πιέσεις για τα εξοπλιστικά27.03.2011
Ένα από τα θέματα που φαίνεται να απασχολεί την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας.
Μπορεί ο Βενιζέλος στην πραγματικότητα να ανατρέψει τον Παπανδρέου;
Wikileaks: «Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ»24.03.2011
«Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ» τιτλοφορείται το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που αποστείλει η πρεσβεία της Αθήνας στο State Department τον Οκτώβριο του 2007, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μεταξύ εθνικών εκλογών και επανεκλογής του σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος.
Wikileaks: Οι «βαρόνοι» και οι «τεχνοκράτες» του ΠΑΣΟΚ 24.03.2011
Στις 13 Νοεμβρίου του 2007, δύο ημέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τότε διεκδικητή του χρίσματος Ευάγγελου Βενιζέλου, ο ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προβαίνει σε διαπιστώσεις.
Παναγιώτης Χηνοφώτης
Wikileaks: «Ημικρανία στο Αιγαίο» 24.03.2011
Εμπιστευτικό τηλεγράφημα του 2007 με χαρακτηριστικό τίτλο «Ημικρανία στο Αιγαίο» που αποκαλύπτει το παρασκήνιο της απόφασης του ΝΑΤΟ να ματαιώσει την συμμετοχή του στην άσκηση Τολμηρός Τοξότης τον Φεβρουάριο του 2007 μετά από διαμαρτυρίες των Τούρκων για τον Αγ. Ευστράτιο, φέρνουν στο φως τα Wikileaks.
Wikileaks: Ο Μολυβιάτης είναι πιο κοντά στον Καραμανλή από την Μπακογιάννη 23.03.2011
Ως κοντινότερη χαρακτηρίζει την σχέση Καραμανλή-Μολυβιάτη από αυτή με την τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2007. Στο τηλεγράφημα περιγράφεται συνάντηση του «ανεπίσημου συμβούλου» Μολυβιάτη – όπως χαρακτηρίζεται στον έγγραφο – με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας.
Wikileaks: Ο Καραμανλής είναι ο Βούδας της ελληνικής πολιτικής σκηνής 23.03.2011
Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ χαρακτηρίζει τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή «Βούδα» της ελληνικής πολιτικής, γιατί δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του.
Wikileaks: Σίγουρος ο Γκρουέφσκι για το ελληνικό βέτο23.03.2011
Σε αποκαλυπτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, φέρεται σίγουρος ότι η Αθήνα θα εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και λέει ότι «αν ήμουν ο Καραμανλής και δεν ασκούσα βέτο στο Βουκουρέστι, θα υπέβαλα την παραίτησή μου».
Ο Άλεξ Ρόντος
WikiLeaks: Η μυστική διπλωματία του πρωθυπουργού 22.03.2011
Περιγραφή συνάντησης της Παυλίνας Λάμψα, γραμματέως του ΠΑΣΟΚ για διεθνείς σχέσεις και «άτυπης συμβούλου» του πρωθυπουργού με αξιωματούχους της Αμερικάνικης Πρεσβείας τον Δεκέμβριο του 2009.
WikiLeaks: Σύνδεση τρομοκρατίας- παράνομης μετανάστευσης 22.03.2011
Με τηλεγράφημα της 27ης Ιουλίου 2009, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρεται στην επιτυχημένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την σύλληψη και απέλαση του Ιρακινού Αμπού Σατζάντ.

Η αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέμπορα Μακάρθι
WikiLeaks: Η 17Ν δεν «τελείωσε» δηλώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ21.03.2011
Σε μυστικό τηλεγράφημα προς τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, το 2008, το «Νο2» της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέμπορα Μακάρθι πιστεύει ότι η «17 Νοέμβρη δεν έχει τελειώσει».
Ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις
WikiLeaks - Ρις: Αιμομικτικές οι σχέσεις στα ελληνικά ΜΜΕ 21.03.2011
Τον Ιούλιο του 2006 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις αποστέλλει στο State Separtment ένα αποκαλυπτικό τηλεγράφημα για την διαπλοκή στα Ελληνικά media.
Wikileaks: «Εξομολογήσεις» Πάγκαλου για Σκόπια 21.03.2011
Στις 15 Φεβρουαρίου 2008 ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντά τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο σημερινός Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά «αιχμηρά» και ανοιχτά στον πρέσβη Σπέκχαρντ για το θέμα των Σκοπίων λέγοντας ότι οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν.
Wikileaks: Πώς βλέπει η Κύπρος το διορισμό Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ21.03.2011
Στις 17 Φεβρουαρίου 2006, λίγο μετά τον διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, η αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία προβαίνει σε γύρο επαφών και τηλεφωνημάτων με στελέχη των κομμάτων στην Κύπρο και καταγράφει τις ενδιαφέρουσες αντιδράσεις.
Wikileaks: Π. Μολυβιάτης για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας21.03.2011
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2005 ο τότε ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης συναντά τον αμερικανό πρέσβη στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποστέλλει ακριβώς την επόμενη ημέρα τηλεγράφημα που περιγράφει λεπτομερώς την συνομιλία τους για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας.
Wikileaks: Σχόλια για τη διακυβέρνηση Παπανδρέου 20.03.2011
Το Νοέμβριο του 2009, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στέλνει στο State Department το εμπιστευτικό τηλεγράφημα, στο οποίο σχολιάζει τις πρώτες επτά εβδομάδες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σχολιάζεται ο μηχανισμός του πρωθυπουργικού γραφείου και η διχοτόμηση ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο ΠΑΣΟΚ. 
"Oι περισσότερες κυβερνητικές ανακοινώσεις αφέθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών Παυλόπουλο"
WikiLeaks - Δεκεμβριανά 2008: Απών ο Καραμανλής20.03.2011
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αποστέλλει στο State Department τηλεγράφημα που περιγράφει τι συνέβη στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Wikileaks: Εκτιμήσεις για εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ20.03.2011
Στο τέλος Ιουνίου του 2008 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στέλνει στο State Department την δική του εκτίμηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα πιθανά οφέλη της κατάστασης για την ΝΔ.
Καραμανλής: "H Ελλάδα χρειάζεται καλές σχέσεις με τη Ρωσία"
WikiLeaks – Καραμανλής: Ο Πούτιν δεν είναι κανένας δάσκαλος της δημοκρατίας20.03.2011
Η πρώτη συζήτηση του νεοδιορισθέντος αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ με τον Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ονομασία της ΠΓΔΜ, τα ενεργειακά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μερικά από τα θέματα που συζητούν οι δύο άνδρες.
Αποκλειστικά τα ελληνικά Wikileaks 20.03.2011
Απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου Wikileaks, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί και αφορούν Έλληνες πολιτικούς αλλά και εθνικές υποθέσεις της χώρας, δημοσιεύει για πρώτη φορά αποκλειστικά η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο ΣΚΑΪ.
Τα ελληνικά Wikileaks στην «Κ» και το ΣΚΑΪ 20.03.2011
Αποκαλυπτικά έγγραφα της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο για την Ελλάδα και τους πολιτικούς της.

Προηγούμενη

      Επόμενη
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ