ΦΑΚΕΛΟΙ

Αποκλειστικά τα ελληνικά Wikileaks

20.03.2011 | 07:58 μμΤελευταία Ενημέρωση 07:58 μμ 20.03.2011

Απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου Wikileaks, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί και αφορούν Έλληνες πολιτικούς αλλά και εθνικές υποθέσεις της χώρας, δημοσιεύει για πρώτη φορά αποκλειστικά η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τη νορβηγική εφημερίδα Άφτενποστεν.

Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στη δράση της 17 Νοέμβρη, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, το άνοιγμα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Μόσχα, και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, φέρεται να χαρακτήρισε την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων «γελοία» και εξέφρασε την άποψη ότι «οι Μακεδόνες πρέπει να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».

Επίσης, περιγράφονται οι κυπριακές αντιδράσεις μετά το διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το στέλεχος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης διευκρινίζει στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία άτι δεν ανήσυχη για το διορισμό της κ. Μπακογιάννη γιατί «κανένας Έλληνας δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί μας, αλλιώς θα το πληρώσει ακριβά στην Ελλάδα».

Τέλος, λεπτομερείς είναι οι αναφορές σε υπουργούς.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Matt Bryza (φωτό) συναντάται το 2006 με τον Δημήτρη Σιούφα
WikiLeaks: Νέες αποκαλύψεις για την Ελλάδα25.05.2011
Για πρώτη φορά οι αναγνώστες του SKAI.gr θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γραπτές πηγές που διέρρευσαν μέσω του ιστότοπου WikiLeaks να παρακολουθήσουν με σπάνια διαύγεια το νήμα που συνδέει τις ελληνικές αποφάσεις για θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή την τρομοκρατία.
Νέες σημαντικές αποκαλύψεις από τα έγγραφα του Wikileaks 23.05.2011
Για πρώτη φορά οι αναγνώστες της «Κ» θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γραπτές πηγές να παρακολουθήσουν με σπάνια διαύγεια το νήμα που συνδέει τις ελληνικές αποφάσεις για θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή την τρομοκρατία με τις αμερικανικές σκέψεις, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν. Πάνω από όλα, τα έγγραφα αυτά -αδιαβάθμητα, εμπιστευτικά ή απόρρητα- καθρεφτίζουν την άγνωστη εικόνα που έχει για μας ο πιο υπολογίσιμος παίκτης της διεθνούς διπλωματικής σκηνής.
Γιάννης Παπαθανασίου
Wikileaks: Μη ρεαλιστική η προσέγγιση Παπαθανασίου04.04.2011
Στο τηλεγράφημα 09ATHENS216, που εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου 2009 αφορά στην παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από τον κ. Παπαθανασίου, την εποχή που είχε μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα σαν Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή.
Wikileaks: Άρνηση από ΕΚΤ και DT για την κρίση, προφητική η Goldman Sachs04.04.2011
Τον Μάρτιο του 2009 αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συναντούν αντιπροσωπεία στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο τηλεγράφημα 09FRANKFURT687 το πλησίον αμερικανικό προξενείο της Φρανκφούρτης, όπου εδρεύει η ΕΚΤ, παραθέτει αναλυτικά το τι διημείφθη στην συνάντηση, που σαν κεντρικό της θέμα είχε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο Κ. Καραμανλής με τον αμερικανό πρέσβη
Τα ελληνικά WikiLeaks αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ20.03.2011
Ο SKAI.gr και η "Κ" παρουσιάζουν απόρρητα τηλεγραφήματα για τη «17Ν», τα Σκόπια, το άνοιγμα Καραμανλή σε Μόσχα και τις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
«Αν θέλετε τα νησιά μας δε θα λύσουμε ποτέ το ζήτημα» ανέφερε ο Παπανδρέου στον Ερντογάν
Wikileaks: Στη Χάγη τα ελληνοτουρκικά;01.04.2011
Ανοιχτό περιγράφεται να αφήνει το ενδεχόμενο για επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη μία εβδομάδα μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και τον Πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Brookings.
Ο κ. Δρούτσας επιρρίπτει ευθύνες στον διαμεσολαβητή Νίμιτς για κακούς χειρισμούς τους σε αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Βασσιλάκη
Wikileaks: Εκνευρισμός Δρούτσα για τους χειρισμούς του Νίμιτς 01.04.2011
«Εμφανώς εκνευρισμένος» περιγράφεται ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο τηλεγράφημα του Νοεμβρίου του 2009 όπου καταγράφεται εφ όλης της ύλης συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Ο Τζέιμς Τζέφρι (φωτό) συναντήθηκε με τον τούρκο υφΥΠΕΞ Απακάν για το Αιγαίο
WikiLeaks: Η οπτική γωνία της Άγκυρας για τις υπερπτήσεις 31.03.2011
Τηλεγράφημα του 2009 που περιγράφει τη συνάντηση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα με αντικείμενο τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
"Η Ντόρα δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει νέες ευκαιρίες για συνεργασία με τον Νταβούτογλου"
WikiLeaks: Συνάντηση Μπακογιάννη – Σπέκχαρντ για Αιγαίο 31.03.2011
Στο τηλεγράφημα του Ιουνίου του 2009 περιγράφεται συνάντηση του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ με την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
"Στόχος να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για ένα παραγωγικό γύρο διαπραγματεύσεων υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Νίμιτς"
WikiLeaks: Σκόπια και Αθήνα ψάχνουν έναν «Αμερικανικό από μηχανής Θεό» 31.03.2011
Στις 8 Αυγούστου 2007 o επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα συντάσσει έκθεση για την στάση που θα κρατήσει η Ελληνική κυβέρνηση στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Ο πρέσβης σχολιάζει τον Βενιζέλο σαν εύγλωττο ομιλητή, καυστικό και χωρίς στρατιωτική εμπειρία
WikiLeaks: Μεγαλόστομη αντιαμερικανική ρητορική από Βενιζέλο30.03.2011
Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ στέλνει το τηλεγράφημα με διαβάθμιση εμπιστευτικό, στο οποίο αναφέρεται στην ομιλία του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Βουλή.
"Η υπουργός έχασε αξιοπιστία και ειδικό βάρος όταν δεν μπόρεσε να λύσει την απεργία των ναυτεργατών"
WikiLeaks: Συνδεδεμένη με την πολιτική του άντρα της η Κατσέλη 30.03.2011
Ο Αμερικανός πρέσβης περιγράφει την συζήτηση με την τότε υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις.

"Παλαιά φρουρά και με νέα πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ"
WikiLeaks: Το προφίλ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από την πρεσβεία των ΗΠΑ30.03.2011
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στέλνει ένα τηλεγράφημα στο οποίο παρουσιάζει τα στελέχη της νέας κυβέρνησης.
WikiLeaks: Οι ΗΠΑ για Σαμαρά, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλο και Ψωμιάδη 29.03.2011
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα παρουσιάζει βιογραφικά στοιχεία και σχολιάζει τον Αντώνη Σαμαρά, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η ένταση στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσει σε "τραγωδία"
WikiLeaks: Aνησυχία Ουάσιγκτον για την ένταση στο Αιγαίο 29.03.2011
Τηλεγράφημα του State Department τον Ιούνιο του 2006 ζητά από τις πρεσβείας των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα να προβούν σε διαβήματα προς τις αντίστοιχες αρχές Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Αθήνα ζητά το άτομο που θα σταλεί από το Γκουαντάναμο "να έχει παρουσιαστικό που θα δικαιολογούνταν στην Ελλάδα"
WikiLeaks: Αισθητικά κριτήρια της Αθήνας για τον κρατούμενο από το Γκουαντάναμο28.03.2011
Το ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά το άτομο, που θα σταλεί από το Γκουαντάναμο "να έχει παρουσιαστικό που θα δικαιολογούνταν στην Ελλάδα".
Wikileaks: Ο Σπέκχαρντ «συμβουλεύει» τον Δρούτσα28.03.2011
Δύο μέρες πριν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του τότε Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αμερική, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού συναντιέται με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στις 30 Ιανουαρίου, για να τον προετοιμάσει για την συνάντηση του με την ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.
O Mατ Μπράιζα πιέζει την Αθήνα για να καταστήσει τον TGI προτεραιότητα έναντι του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
WikiLeaks: Ο «ψυχρός πόλεμος» για τους αγωγούς 27.03.2011
«Η Ελλάδα έχει αναπάντεχα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών θεμάτων, εξαιτίας των αγωγών TGI και Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», σημειώνει τον Μάρτιο του 2006 o Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα ενόψει της επίσκεψης Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.
Ο αγωγός ΤGI στο επίκεντρο της συνάντησης των πρέσβεων ΗΠΑ και Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα
WikiLeaks: Ο «απαγορευμένος» πρέσβης, η Κύπρος και το αέριο 27.03.2011
Στις αρχές Ιουνίου του 2006 ο αμερικάνος πρέσβης συναντάται με τον τότε πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα με αντικείμενο τον αγωγό φυσικού αερίου ΤGI.
Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Αθήνα να δεχθεί φυλακισμένο του Γκουαντάναμο
WikiLeaks: Από το Γκουαντάναμο στην Αθήνα 27.03.2011
Η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είχε ζητήσει τον Ιανουάριο του 2007από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να δεχθεί έναν φυλακισμένο από το Γκουαντάναμο.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ