Σταϊκούρας: Σε ώριμα έργα μέρος των 5,1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε ώριμα έργα και πολιτικές προτεραιότητες, τις οποίες όπως επισήμανε η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη «μεθοδικά και υπεύθυνα» μέσω τεχνικής επεξεργασίας, θα κατευθυνθούν τα 5,1 δις ευρώ που αναμένονται έως το Μάιο του 2022 από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες (SNPs/ ANFAs), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη, ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι για πρώτη φορά το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά σε επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς έναντι της αποπληρωμής του χρέους, κάνοντας λόγο για μία πολύ σημαντική αλλαγή στάσης που δείχνει την εμπιστοσύνη στη σημερινή κυβέρνηση.  

«Στο πρόσφατο Eurogroup ετέθη και αποφασίστηκε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ. Το σύνολο των κερδών από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι το εν λόγο ποσό έχει συμφωνηθεί να αποδεσμεύεται σε ισόποσες δόσεις ανά 6 μήνες από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το πέρας της ενισχυμένης εποπτείας τον Μάιο του 2022 δηλαδή σε 8 δόσεις.

Στα ώριμα έργα υποδομής ο ίδιος ενέταξε τον Βασικό Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), εξαπολύοντας πυρά περί ατελούς και πρόχειρου σχεδίου της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς στα χρήματα από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, βασίζει τη διασφάλιση μέρους των απαραίτητων κονδυλίων για την κατασκευή του ΒΟΑΚ και ο Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, που απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου ισχύει στο ακέραιο, υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις.

Ο ίδιος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι 4,5 χρόνια λειτουργούσε υπό τη λογική «της στάχτης στα μάτια και των παραμυθιών», υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη ήδη όλες οι γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα εξασφαλιστούν με τη συνδρομή και ιδιωτών τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή του δρόμου.

Ο κ. Καραμανλής σχολίασε, ωστόσο, δηκτικά ότι: «Έχουμε δεσμευτεί ότι ο δρόμος θα γίνει. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη λύση, αλλά τα χρήματα δεν φυτρώνουν σε δέντρα».