Ρυθμίσεις υπουργείου Εργασίας για επίδομα στέγασης, ΕΦΚΑ και ελάχιστο εισόδημα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το οποίο θεσπίζονται, πέραν του επιδόματος γέννας, το επίδομα στέγασης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΕΦΚΑ, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με ΕΦΚΑ και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης

   - Ομοίως, επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων φυσικά πρόσωπα καθίστανται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος στέγασης και τροποποιούνται τα κριτήρια διαμονής. Ειδικότερα, για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, απαιτείται εφεξής να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 12 έτη, πριν από την υποβολή της αίτησης, αντί της πενταετίας, που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού και στέγασης η επαρκής και τεκμηριωμένη φοίτηση του εξαρτώμενου τέκνου κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020- 2021.

Ποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ διαγράφονται

   - Εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, υπό τους οποίους η Κεντρική Υπηρεσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προβαίνει σε διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) υπέρ νομικών ή φυσικών προσώπων έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

   Συγκεκριμένα, οι εν λόγω οφειλές διαγράφονται: α) από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ δεν υπερβαίνει το ποσό των 200 ευρώ ανά οφειλέτη και δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της εν λόγω διαγραφής και, β) ανεξαρτήτως του χρόνου δημιουργίας της οφειλής ή του χρόνου βεβαίωσής της στο ΚΕΑΟ, εφόσον, στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, οι εν λόγω οφειλές δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10 ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη.

Δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ

   - Θεσπίζεται η δυνατότητα ανάπτυξης συναλλαγών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επιπέδου 4 και παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

   - Περιλαμβάνεται η τεκμηριωμένη επαρκής φοίτηση, κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση, κάθε ανήλικου μέλους-εξαρτώμενου τέκνου του νοικοκυριού στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη των νοικοκυριών στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που μετονομάζεται, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

   Επιπλέον, με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, προβλέπονται τα εξής:

   - Τίθεται ως προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την απόσπαση ή μετάταξη προσωπικού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, μέχρι την έκδοση των Οργανισμών Λειτουργίας των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και, σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

   - Θεσπίζεται το αφορολόγητο και ακατάσχετο του επιδόματος νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα. Εξαιρείται η εν λόγω ενίσχυση από τη δυνατότητα συμψηφισμού της με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και πιστωτικά ιδρύματα.

   - Προβλέπεται ο μη συνυπολογισμός της ανωτέρω ενίσχυσης στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, καθώς και στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγησή της.

   - Μειώνεται κατά τέσσερα ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) (επταμελές, αντί για ενδεκαμελές, που είναι σήμερα).

   - Καθιερώνεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα ως η ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων, παροχών, οικονομικών και εισοδηματικών ενισχύσεων, που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

   - Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης δήμων για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας.

   - Ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα λειτουργίας Διοικητικών Επιτροπών για την εξέταση ενδικοφανών και εν γένει διοικητικών προσφυγών.

   - Διατηρείται ο κλάδος ΔΕ Πρακτικών Εκπαιδευτών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έως την αποχώρηση των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, οπότε και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ 86 Πληροφορικής.

   - Επανακαθορίζεται ο τρόπος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από εργοδοτικές εισφορές που δημιουργήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με επέκταση της προβλεπόμενης στο άρθρο 4 του ν. 4611/2019 έκπτωσης και στα πάσης φύσεως πρόσθετα τέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ