Πρωτοβουλία Μητσοτάκη, Μακρόν, Κόντε και άλλων ηγετών στην ΕΕ για "κορωνοομόλογα"

Πρωτοβουλία για έκδοση "κορωνοομολόγων" στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν με επιστολή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Πέδρο Σάντσεθ και άλλοι πέντε ευρωπαίοι ηγέτες ώστε η Ένωση να κάνει ακόμα περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

H επιστολή αναλυτικά (αγγλικά)

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των ηγετών των κρατών μελών της Πέμπτης, όπου θα συζητηθούν περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, οι ηγέτες εννέα κρατών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάλεσαν σήμερα Τετάρτη την Ένωση να δημιουργήσει κορωνοομόλογα, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση, σε μια επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (...) προς όφελος όλων των Κρατών μελών (...) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορωνοϊό» επισημαίνεται στην επιστολή με ημερομηνία 25 Μαρτίου στον απόηχο του Eurogroup.

Την επιστολή υπογράφουν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου και καλούν την Ένωση να «εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορωνοϊό στον προϋπολογισμό της ΕΕ» για το 2020 και το 2021.

Βασικά σημεία της επιστολής

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επισημαίνεται ότι “τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να συνδυάζονται με δραστικές επιλογές και στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής. Όπως αυτές που έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε, στέλνοντας -ως ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- σαφή κι αποφασιστικά μηνύματα”. 

“Eίναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ.  Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Έτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία” επισημαίνεται στην επιστολή των “9”. "Αυτό το κοινό χρεόγραφο θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον".

Όπως επισημαίνεται, η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές.

Οι εννέα ηγέτες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών. Αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου. 

Πηγή: skai.gr