Ξεκινάει η 5η αξιολόγηση - Στο επίκεντρο η κατάργηση προστασίας της 1ης κατοικίας

Mε το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο και γενικότερα τα χρηματοπιστωτικά θέματα να κυριαρχούν στην ατζέντα, αρχίζει σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Πρόκειται για μια αξιολόγηση που δεν συνδέεται με εκταμίευση από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) και υπ’ αυτήν την έννοια είναι αποφορτισμένη, αλλά δεν παύει να έχει σημασία, καθώς θα προετοιμάσει τις μεγάλες αποφάσεις του προσεχούς διαστήματος: την αλλαγή της χρήσης των πόρων των SMPs και ΑΝFAs για επενδύσεις, αλλά και τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Χωρίς θετική έκβασή της, είναι προφανές ότι θα επηρεαστούν αρνητικά οι παραπάνω αποφάσεις, που συνδέονται και με τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας.

Το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο έχει προφανώς μεγάλη σημασία και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς είναι ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα, που συνδέεται με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου. Το νέο πλαίσιο θα ενοποιεί όλες τις πλατφόρμες για τη ρύθμιση οφειλών. Επιπλέον, όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα προβλέπει ρευστοποίηση της περιουσίας των προσώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία για ρύθμισή τους ή απαλλαγή από αυτές. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρξει και δίχτυ ασφαλείας, με άλλη νομική μορφή από τη σημερινή.

Οι πλειστηριασμοί

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα χρηματοπιστωτικά θέματα, θα αναλυθεί και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει καθυστέρηση. Η κυβέρνηση εκτιμά πως μετά την κατάργηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά προχθές, για την περίοδο έως το τέλος Ιουλίου έχουν προγραμματισθεί 4.238 πλειστηριασμοί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, παραμένει η εκκρεμότητα της αναγνώρισης εκ μέρους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της μη ύπαρξης ρίσκου για τις τράπεζες, μετά την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η μείωση του στοκ των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια στο πλαίσιο του ν. Κατσέλη είναι επίσης μεταξύ των σοβαρών εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης.

Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των καταπτώσεων δανείων ιδιωτών με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για ποσό 2,1 δισ. ευρώ, για το οποίο το ελληνικό Δημόσιο έχει καταρτίσει ένα επταετές πλάνο εξόφλησής τους. Οι θεσμοί και ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζουν για ταχύτερη εξόφληση, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά ίσως χρειαστεί να πάρουν προβλέψεις οι τράπεζες.

Τα χρέη του Δημοσίου

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, για την οποία η κυβέρνηση έχει επίσης καταρτίσει πλάνο έως τα μέσα του 2021.

Εκτός ατζέντας πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα της αλλαγής χρήσης των SMPs και ANFAs για το οποίο έδωσε εντολή διερεύνησης τον περασμένο μήνα το Eurogroup. H κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη πακέτο προτάσεων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν.

Ανέφελη αναμένεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, καθώς οι θεσμοί δεν βλέπουν κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο στόχος του 2020.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, μετά το Ecofin στις Βρυξέλλες, και οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή, οπότε και θα αποχωρήσουν.

Έντυπη