Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα μεταξύ των 4 πιο ευνοημένων χωρών στο πακέτο της Κομισιόν

H Ελλάδα δεν θα τύχει ειδική μεταχείρισης σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, αναφορικά με την διαδικασία στήριξης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Συγκεκριμένα ο κ. Ντομπρόβσκις, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν σχετικές διευκολύνσεις  αναφορικά με την παράλληλη απαίτηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, λέγοντας ότι μπορέι να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα,να μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος αυτών της από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ερώτηση  για το αν θα μπορούσε από αυτό το πακέτο να χρηματοδοτηθούν δημοσιονομικά μέτρα, όπως αυτό της  μείωσης των φόρων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε «Ας μην προτρέχουμε,  η Ελλάδα θα μεταχειριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε χώρα της Ε.Ε τη χρηματοδότηση στήριξης» . Όπως έχει δηλώσει η Κομισιόν και επανέλαβε ο αντιπρόεδρος θα υπάρξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη βάση του οποίου θα εκταμιεύονται κεφάλαια στήριξης.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την υπό έγκριση πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν , ανέφερε ότι με βάση την πρόταση, η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ όπως είπε, η Ελλάδα θα έχει και έξτρα στήριξη αναφορικά με τις «μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της».
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένες από την πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι τώρα χρειαζόμαστε τη λογική ανάκαμψης στην Ευρώπη.
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη χώρα. Υπεραπέδωσε όχι μόνο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές. «Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω».
 
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ενώ ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης των κεφαλαίων του ESM, επανέλαβε πως με τα σημερινά δεδομένα η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον δεδομένου ότι τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα έως το 2022.
 

Πηγή: skai.gr