Μηταράκης: Δεν δημιουργούν θέμα νέων αναδρομικών οι αποφάσεις του ΣτΕ

Δεν δημιουργούν υποχρέωση καταβολής νέων αναδρομικών οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ν. Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

«Οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ όπως έχουμε διαβάσει στην περίληψη δεν δημιουργούν θέμα νέων αναδρομικών», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «αυτές οι αποφάσεις κρίνουν ως νόμιμη τη βάση υπολογισμού 31-12-2014 και κρίνουν ότι τα θέματα τα οποία οι αποφάσεις θεωρούν πρέπει να αλλάξουν δεν έχουν αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου και μετά».

Σχετικά με τις παλαιότερες υποθέσεις, ο υφυπουργός τόνισε ότι επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί δικαστικά δεν μπορεί ακόμη το ελληνικό δημόσιο να έχει εικόνα της συνολικής οφειλής του.

«Διακεκριμένοι εργατολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους για το ποιο ακριβώς είναι το τελικό ύψος των αναδρομικών. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει και άλλες αποφάσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στόχος της κυβέρνησης είναι να να μη δημιουργηθεί «κενό» στο διάστημα μεταξύ της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με ημερομηνία 4 Οκτωβρίου και την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού που θα προωθήσει η κυβέρνηση εντός του 2019.

«Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπως διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, δεν θα οδηγήσει σε καμία περικοπή συντάξεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα, θα το κάνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται μείωση των συντάξεων».

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όπως γίνεται σε κάθε δημοκρατική χώρα.

«Αποτελούν (οι αποφάσεις του ΣτΕ) μία ιδεολογική δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας, που είχε καταγγείλει από την πρώτη ημέρα το νόμο Κατρούγκαλου ως τιμωρία της παραγωγικής Ελλάδας».

Δεν έχει καταθέσει ποτέ ισολογισμό ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ισολογισμό για κανένα έτος λειτουργίας του, δήλωσε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι την προσεχή Πέμπτη θα ψηφιστεί διάταξη για να καταθέσει αναδρομικά ισολογισμούς ο ΕΦΚΑ και από εδώ και πέρα να καταθέτει σταθερά τα οικονομικά στοιχεία του κάθε έτους.

«Με νόμο που θα ψηφίσει τώρα η κυβέρνηση, μπαίνουν συγκεκριμένες προθεσμίες για να καταθέσει αναδρομικά ισολογισμούς για τα παρελθόντα έτη και φυσικά από εδώ και πέρα κάθε έτος, στην ώρα του, να υπάρχει έκθεση ορκωτού λογιστή και τελικά στοιχεία», είπε ο κ. Μηταράκης.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο καθένας «να βγαίνει και να λέει για τον ΕΦΚΑ ότι νούμερα νομίζει ότι ισχύουν» αντίθετα, «πρέπει να υπάρχει μια επίσημη καταγραφή, αποτύπωση και επιβεβαίωση των στοιχείων».

Για τον αντικαπνιστικό: Πρώτα η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Σχετικά με τις αντιδράσεις για το νέο αντικαπνιστικό νόμο, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι πρώτη υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύσει εκείνους που εργάζονται σε κλειστούς χώρους.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος αφορά και τους εργαζόμενους. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως είναι δικαίωμά τους να καπνίζουν σε έναν κλειστό χώρο, στον κλειστό, όμως, αυτό χώρο υπάρχουν και εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι σε όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους να "καπνίζουν", χωρίς τη θέλησή τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την υγεία αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν την επιλογή να μην εργαστούν», σημείωσε.

 

Πηγή: skai.gr