Κορωνοϊός: Να λειτουργούν 10 - 5 τα καταστήματα προτείνει η ΕΣΕΕ

Στο πλαίσιο των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνονται από την Πολιτεία για την ανάσχεση της επιδημίας, οι έμποροι προτείνουν να εξεταστεί και ο δραστικός περιορισμός του επιτρεπόμενου ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με αντίστοιχη αναστολή του εθνικού πλαισίου ωρών λειτουργίας καταστημάτων.

Αυτό προτείνει με επιστολή της στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η ΕΣΕΕ προτείνει επιτρεπόμενο ωράριο ανοίγματος των καταστημάτων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή:

«...αυτονόητα έχει προκύψει ως αποτέλεσμα η δραματική περιστολή του κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων και συνακόλουθα η εγγενής τους δυσκολία να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις της εποχής. Ένα δε από τα σημαντικότερα προβλήματα που ειδικά το λιανικό εμπόριο αντιμετωπίζει, είναι η καταβολή των μισθολογικών και μη μισθολογικών υποχρεώσεων των εργαζομένων του.

Θεωρούμε ότι, με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, όλοι οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, με την εξαίρεση αυτού των τροφίμων, θα αντιμετωπίσουν δραστική μείωση των εσόδων τους και επακόλουθο οικονομικό αδιέξοδο, που θα θέσει σε κίνδυνο τόσο την διατήρηση των θέσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολούν όσο και την ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάγκη για τον περιορισμό των συναθροίσεων των καταναλωτών, που είναι σύμφυτη με την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων, ώστε να προστατευθεί αντίστοιχα και το πελατειακό μας κοινό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ήδη επιβαρυμένες και εξαντλημένες από την μακροχρόνια κρίση, δεν έχουν αυξημένες αντοχές και πολλές από αυτές λειτουργούν σε οριακά επίπεδα.

Κατά συνέπεια, εφόσον το ως άνω προτεινόμενο μέτρο εφαρμοστεί υποχρεωτικά και με καθολικό τρόπο, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού, θα προστατεύσει ουσιαστικά την δημόσια υγεία και θα δώσει μία διέξοδο στις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και αντίστοιχες δαπάνες. Αντίστοιχα θεωρούμε ότι, το ωράριο που προτείνεται θα αποδειχτεί παραπάνω από αρκετό και θα ανταποκριθεί πλήρως στην μειωμένη ζήτηση της εποχής εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ