«Κέρδη» 130-5.001 ευρώ για τους μη μισθωτούς

Σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά τους, που ξεκινάει από 130 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως και τις 5.001 ευρώ ετησίως, μπορούν να έχουν από τον επόμενο χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές κλίμακες που ήδη ισχύουν.

Για το 2020 η ελάφρυνση μετατρέπεται σε επιβάρυνση για τουλάχιστον το 80% των μη μισθωτών, που εκτιμάται ότι θα επιλέξουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, καθώς μαζί με την εισφορά υγείας και ανεργίας θα κληθούν να καταβάλλουν 220 ευρώ τον μήνα, αύξηση δηλαδή κατά 35 ευρώ σε σχέση με τα 185 ευρώ που κατέβαλλαν μέχρι πρότινος, σύμφωνα με τα χαμηλά εισοδήματα που δήλωναν. 

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε στη Βουλή αναλυτικά παραδείγματα που δείχνουν πως η ετήσια θετική διαφορά καλύπτει τους πάντες, είτε επιλέξουν την πρώτη χαμηλή κατηγορία εισφορών είτε ακόμη και την ειδική κατηγορία για τους νέους επαγγελματίες με έως 5 έτη δραστηριοποίησης. Ερχεται βέβαια σε συνδυασμό με τις νέες ευεργετικές διατάξεις στη φορολογία καθώς, για ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και πάνω, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν όφελος κατ’ ελάχιστον της τάξης των 1.300 ευρώ.

Για φέτος, η επιβάρυνση έρχεται γιατί ο φόρος που επιβάλλεται αφορά τα εισοδήματα του 2019 με την παλαιά φορολογική κλίμακα του 22% και όχι το 9%.

Αναλυτικά, κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας που θα δηλώσει φέτος εισόδημα 7.800 ευρώ και επιλέξει να πληρώνει τον μήνα για ασφαλιστικές εισφορές 210 ευρώ (2.516 ευρώ τον χρόνο), μετά την αφαίρεση του φόρου της τάξης των 476 ευρώ, θα έχει καθαρό ετήσιο εισόδημα της τάξης των 4.809 ευρώ, αυξημένο κατά 364 ευρώ σε σχέση με αυτό που θα είχε εάν ίσχυαν ο νόμος Κατρούγκαλου και το φορολογικό καθεστώς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και ένας νέος αυτοαπασχολούμενος (κάτω της 5ετίας) που θα δηλώσει για το 2020 εισόδημα 9.000 ευρώ τον χρόνο, θα πληρώσει για εισφορές 1.512 ευρώ ετησίως (126x12) και, με την αφαίρεση των φόρων, το καθαρό του εισόδημα θα διαμορφωθεί στις 6.814 ευρώ και το όφελος σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι της τάξης των 1.499 ευρώ.

Σημαντικότερες είναι οι ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που δηλώνουν υψηλότερο φορολογητέο εισόδημα. Για παράδειγμα, μη μισθωτός με εισόδημα 35.032 ευρώ που θα επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, με μηνιαίες εισφορές 252 ευρώ έναντι 592 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα έχει τελικά ελάφρυνση από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ν.Δ. της τάξης των 4.160 ευρώ.

Η προθεσμία

Η διαδικασία επιλογής της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα ισχύει για όλο το 2020 από 1,44 εκατ. μη μισθωτούς αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Η επιλογή θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στον ψηφιακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ – www.efka.gov.gr. Αμέσως μετά, θα εκδοθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια και οι ασφαλισμένοι θα έχουν προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 20 Μαρτίου και όχι τις 12 Μαρτίου που αρχικά προβλεπόταν. Προσοχή. Οσοι δεν επιλέξουν μόνοι τους ασφαλιστική κατηγορία, θα εντάσσονται αυτόματα στην πρώτη κατηγορία των 220 ευρώ τον μήνα. Στη συνέχεια, οι εισφορές θα πρέπει να καταβάλλονται έως τα τέλη του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορούν. Οι εισφορές Φεβρουαρίου θα είναι κανονικά πληρωτέες έως τέλη Μαρτίου, ενώ οι εισφορές Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου. Δεν αποκλείεται βέβαια να δοθεί παράταση και στην αποπληρωμή των εισφορών Φεβρουαρίου, καθώς οι εισφορές Ιανουαρίου δεν πληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου αλλά έως τις 20 Μαρτίου.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι όσο υψηλότερες εισφορές επιλέξει κάποιος τόσο καλύτερη σύνταξη θα λάβει στο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι τα ειδοποιητήρια για εισφορές επικούρησης ή/και εφάπαξ, που ήδη έχουν εκδοθεί από το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα επιλογής εισφορών, μεταξύ 3 κατηγοριών, θα ισχύσει από τον Ιούλιο. 

Τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις συντάξεις

Αυξήσεις στο χέρι, έως και 252 ευρώ τον μήνα, ενδέχεται να λάβουν σημερινοί –όπως και μελλοντικοί–  συνταξιούχοι, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Μάλιστα, βάσει των παραδειγμάτων που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, χρυσή 7ετία είναι το διάστημα μεταξύ 34 και 40 ετών ασφάλισης. Η ενίσχυση των συντελεστών της ανταποδοτικής σύνταξης από τα 30,1 έτη ασφάλισης και έως τα 44, αφορά τόσο τους ήδη συνταξιούχους όσο και τους μελλοντικούς. Αυτοί που έλαβαν σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι τον Μάιο του 2016 θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά (από 1η Οκτωβρίου) πιθανότατα με τη σύνταξη Ιουνίου, στο τέλος Μαΐου. Μέρος της αύξησης θα λάβουν και παλαιοί συνταξιούχοι, κυρίως όσοι μετά τον επανυπολογισμό είχαν αρνητική ή μικρή θετική προσωπική διαφορά. Στον αντίποδα, δεν αλλάζει τίποτα για όσους (παλαιούς και νέους) η σύνταξη υπολογίστηκε με έως 30 έτη ασφάλισης. Τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν και όλους τους νέους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, έπειτα από 33 έτη ασφάλισης, ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα λάβει σύνταξη 610, αυξημένη κατά 12 ευρώ σε σχέση με τα 598 ευρώ που θα έπαιρνε εάν ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου. Με τα ίδια έτη ασφάλισης και 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, ο ασφαλισμένος σήμερα έχει κύρια σύνταξη 843 ευρώ και θα λάβει 869 ευρώ, ήτοι, αύξηση 25 ευρώ. Επειτα από 38 έτη ασφάλισης και 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.282 ευρώ (+118 ευρώ).