Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ για μικροπιστώσεις: Πώς θα δίνονται δάνεια έως 25.000 ευρώ

Το νομοσχέδιο αναλυτικά 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το θεσμό των μικροπιστώσεων για το οποίο αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ ο συναρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

Πρόκειται για δάνεια έως 25.000 ευρώ που θα χορηγούνται χωρίς προσημείωση. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες για τέτοιου είδους ιδρύματα, θα υπάρξει πολύ ανταγωνιστική αγορά ανέφερε o κ. Γεωργιάδης.  

«Ο θεσμός των μικροπιστώσεων υπάρχει και σε άλλες χώρες, δεν είχε έρθει στην Ελλάδα, ο προκάτοχος  μου Γιάννης Δραγασάκης είχε ξεκινήσει τη σύνταξη ενός ν/σ είχε μείνει σοβαρή εκκρεμότητα για το μοντέλο εποπτείας της αγοράς, είχαμε διαπραγματεύσεις με την ΤτΕ, και χθες (Παρασκευή) υπογράψαμε το ν/σ με τον Χρήστο Σταϊκούρα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.  


«Το ν/σ δίνει τη δυνατότητα να ιδρύονται εταιρείες που θα δανείζουν τους υποψηφίους δανειολήπτες από το μετοχικό τους το κεφάλαιο, τα χρήματα δεν είναι από καταθέσεις, αλλά από χρήματα του ιδιώτη επιχειρηματία, και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν τραπεζικά κριτήρια, απαγορεύεται να έχουν εξασφαλίσεις δίνονται από τον ιδιώτη σε ιδιώτη έναντι τόκου» εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

«Ο θεσμός αντικαθιστά τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο, πολύ λογικότερα επιτόκια και καθαρές συναλλαγές. Έτσι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν πολύ γρήγορα να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει τραπεζικός δανεισμός. Ο τόκος θα είναι σε λογικά επίπεδα και θα είναι ελεγχόμενος από το κράτος» τόνισε ο υπουργός. 

Προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιταγές για τον τουρισμό και τα εποχικά καταστήματα. Για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι θα πάρουν πίσω ένα μέρος της απώλειάς τους από το κράτος λόγω του κορωνοϊού. 

Όσον αφορά την πλατφόρμα που ανοίγει από Δευτέρα για το δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσα από τον οποίο θα διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για διευρυμένα κριτήρια στους δικαιούχους. Στον πρώτο κύκλο πήραν χρήματα 56.000 επιχειρήσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι στο δεύτερο κύκλο με το διατιθέμενο ποσό να είναι μεγαλύτερο. 

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή ότι όσοι πολίτες  αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση του φόρου εισοδήματος σε ποσοστό 2% ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ότι «όχι μόνο επαναφέραμε αυτό που καταργήθηκε, αλλά το αυξήσαμε κιόλας από το 1,5% στο 2%».

Πηγή: skai.gr