Επίσκεψη Σι: Ο «πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ» για τα δίκτυα 5G μεταφέρεται στην Αθήνα

Σε ελληνικό έδαφος μοιάζει να μεταφέρεται η «επόμενη πράξη» του σινοαμερικανικού πολέμου που αφορά (και) τα «χρυσοφόρα» δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G). Tα υπερσύγχρονα δίκτυα  είναι ένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα που αναμένεται να θέσει η κινεζική πλευρά κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα. 

Οι διαδικτυακές υποδομές 5G αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις, να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να φέρουν πρόσθετο πλούτο τα επόμενα χρόνια. «Πρωταθλητές» αυτών των δικτύων είναι οι Κινέζοι, και συγκεκριμένα ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακού (και όχι μόνο) εξοπλισμού Huawei που το 2019 ξεπέρασε σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων την αμερικανική Apple και απειλεί με αξιώσεις για την πρωτιά τη νοτιοκορεατική Samsung, παρότι τέθηκε σε «μαύρη λίστα» από τις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι νέα έκθεση της GSMA (Global System for Mobile Communications) εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν σήμερα περίπου 160 δισ. δολάρια (146 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους, ενώ εκτιμάται ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να εισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ πρόσθετη αξία 2,2 τρισ. δολαρίων (2 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν σήμερα περίπου 160 δισ. δολάρια (146 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δισ. Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, οι προσπάθειες επέκτασης της Huawei γνωρίζουν εμπόδια σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, και ο πρόεδρος Τραμπ προσωπικά, επικαλούνται πρωτίστως ζητήματα εθνικής ασφάλειας προκειμένου οι Ευρωπαίοι να αποφύγουν να επιλέξουν κινεζικές λύσεις στα νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.  Μπορεί η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να είναι μικρή, εντούτοις, μια κινεζική «νίκη» σε ελληνικό έδαφος στον τομέα του 5G θα αποτελέσει νίκη γοήτρου, και μπορεί να εκπέμψει ανάλογα μηνύματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Επομένως το θέμα είναι διπλωματικό και όχι οικονομικό.

Ενδεικτικό ήταν το μήνυμα του κ. Σι προς πάσα κατεύθυνση στο Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. «Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία».


Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου θέματος των 5G δικτύων


Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Οκτωβρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για το ευαίσθητο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα μας σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια. Ο αμερικανός πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Μάιο σχετικά με την ανάγκη τα δίκτυα 5ης γενιάς «να διέπονται από τις αρχές ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού και διαφάνειας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ 30 χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ». Ιδιαίτερη σημασία όμως έδωσε ο κ. Πάιατ στον εξοπλισμό που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί κατά την ανάπτυξη του δικτύου επόμενης γενιάς.

Παρατήρησε μάλιστα με νόημα ότι «κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου θέματος των 5G δικτύων στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έθεσε εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη και την κατασκευή των δικτύων 5G στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο κ. Μάας επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η Huawei εξαρτάται από το κινεζικό κράτος, και συνεπώς είναι υποχρεωμένη να τηρεί την κινεζική νομοθεσία για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι διαβιβάζει πληροφορίες στις αρχές του Πεκίνου. 

skai.gr με πληροφορίες από Καθημερινή - ΑΜΠΕ