«Μάχη» με τον χρόνο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - Τα ποσοστά ανά την Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας

Πόσο έχουν καταφέρει τα ευρωπαϊκά κράτη να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού αερίου - Προλαβαίνει η Ευρώπη να γεμίσει τις ενεργειακές αποθήκες τις ενόψει του δύσκολου χειμώνα;

Μεγάλη είναι η προσπάθεια απαγκίστρωσης της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο δεδομένων και των παιχνιδιών της Gazprom με τη στρόφιγγα του Nord Stream.

Κι ενώ ο ρωσικός αγωγός παραμένει κλειστός μέχρι νεωτέρας, τα ευρωπαϊκά κράτη γεμίζουν τις ενεργειακές αποθήκες τους ενόψει του δύσκολου χειμώνα μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο .

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας που κατάφερε να μειώσει το ποσοστό του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγει από το 55% στο 30%

Η Αυστρία ήταν και είναι μια από τις πιο εξαρτημένες χώρες  ωστόσο και αυτή κατάφερε να ρίξει το αντίστοιχο ποσοστό από το 80%  στο 50%.

Στον ίδιο άξονα και η Ιταλία με την εξάρτηση να μειώνεται από 40% σε 25%.

Η Γαλλία που κάλυπτε κατά 1/4 τα ενεργειακά της αποθέματα από τη Ρωσία τώρα βρίσκεται στο 17%. Ωστόσο πρόκειται περίπτωση λόγω των πυρηνικών εργοστασίων που διαθέτει

Μηδαμινή είναι παράλληλα η εξάρτηση της Ελλάδας μόλις στο 4% , καθώς η προμήθεια αερίου γίνεται μέσω υγροποιημένου LNG και μέσω ΤΑΠ (το αζέρικο φυσικό αέριο)

Η συνολική αυτή προσπάθεια δείχνει ότι έως τώρα η Ε.Ε έχει καλύψει τις δεξαμενές κατά μέσο όρο κατά 80%. Χαρακτηρίζεται ως ένας καλός στόχος που επετεύχθη νωρίτερα από το αναμενόμενο (Μέσα στον Αύγουστο αντί για τον Νοέμβριο). Ωστόσο το ποσοστό αυτό πρακτικά  σημαίνει ότι αυτά τα αποθέματα θα καλύψουν τις ανάγκες στο σύνολο της Ε.Ε μόλις κατά 25-30%.

Όπως είναι προφανές ο χειμώνας θα είναι δύσκολο να «βγει», αν δεν έρθει νέο φυσικό αέριο στους αγωγούς ή δεν βρεθούν νέες πηγές.

Έτσι η Ε.Ε έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 15% από πολίτες και επιχειρήσεις.
 

Πηγή: skai.gr