Σχέδιο ελάφρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τρόπους για να απαλύνει την επιβάρυνση από τις επερχόμενες αυξήσεις στις εισφορές τους , αναζητεί για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο εργασίας.  

Κι όπως πρώτος μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, τη λύση φαίνεται να την έχει βρει στα λεγόμενα συνεισπραττόμενα των εισφορών. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας εκτός από την βασική του εισφορά - που καλύπτει κύρια σύνταξη και υγεία – πληρώνει ακόμη 2 εισφορές. Μια μικρή 2€ για τη στέγη υγειονομικών και μια αρκετά μεγαλύτερη 10€ υπέρ του ειδικού λογαριασμού ανεργίας. Αυτήν την τελευταία εισφορά έχει «βάλει στο μάτι» το υπουργείο εργασίας με τελικό σκοπό την κατάργηση της ώστε να μειωθεί στο μισό η τελική επιβάρυνση που θα προκύψει για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το νέο έτος.  

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πρώτη από τις 6 συνολικά ασφαλιστικές κατηγορίες την οποία και έχει επιλέξει για την ασφάλιση του το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών. Το  κόστος ασφάλισης ανέρχεται κάθε μήνα σε: 

210€ (κύρια σύνταξη και υγεία) +10€(ανεργία) = 220€ 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. Βρούτση η αύξηση στις εισφορές θα πρέπει από 1/1/2023 να είναι στο όριο του εθνικού δείκτη καταναλωτή ο οποίος σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται στο 9,9%. Με βάση αυτήν την παραδοχή το κόστος ασφάλισης ανεβαίνει κατά 20€, δηλαδή :  

230€(κύρια σύνταξη και υγεία)+10€(ανεργία) = 240€. 

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάποιος ότι τυχόν κατάργηση της εισφοράς των 10€ θα μείωνε την επιβάρυνση κατά 50% από τα 20€ στα 10€ μηνιαίως. Το υπουργείο εργασίας πάντως δεν μπορεί να νομοθετήσει μόνο του, χρειάζεται και την έγκριση του υπουργείου οικονομικών και ήδη έχουν αρχίσει οι σχετικές συζητήσεις. Το κόστος πάντως όπως τόνιζαν υπηρεσιακοί παράγοντές του υπουργείου εργασίας δεν είναι μεγάλο. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει έως το τέλος του έτους προκειμένου να ισχύσει από το 2023. Εφόσον δοθεί τελικά το πράσινο φως , πιθανότατα το μέτρο θα συμπεριληφθεί στο…καλάθι του πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις πρωτοβουλιών για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού 13-17 Δεκεμβρίου.  

Το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η αύξηση των εισφορών αυτή τη στιγμή αποκλείεται καθώς τίθεται σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας θέμα δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή η εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία είναι μόλις 20€ υψηλότερες από αυτές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό κι ενώ επίκειται μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο του 2023. Ο ίδιος ο κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει σχολιάσει χαρακτηριστικά ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο ο εργαζόμενος θα πληρώνει περισσότερες εισφορές από τον εργοδότη του». 

Πηγή: skai.gr