EastMed: Πέφτουν οι υπογραφές- Ποιά τα οφέλη του έργου για Ελλάδα και Ευρώπη (vid)

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις υπογραφές Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό Φυσικού Αερίου Εast-Med στην Αθήνα.

Με την «διπλωματία των αγωγών» να είναι γεγονός, η πρώτη, για τη χρονιά, κίνηση στην « διπλωματική σκακιέρα» όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει αύριο 2-1. Το τεράστιο έργο αυτό να αναμένεται να αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα, γεγονός που προκαλεί την... ενόχληση της Άγκυρας.

 Τί συνεπάγεται ωστόσο το σημαντικό αυτό έργο και ποια είναι πιο συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα του;

Ο Εast Med δίνει, καταρχάς, την δυνατότητα «ανοίγματος» σε ενεργειακούς διαδρόμους για τα ελληνικά κοιτάσματα εφόσον αυτά εντοπιστούν και αφού ξεπεραστούν τα ζητήματα όσον αφορά τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών.

Ειδικότερα αναβαθμίζει ενεργειακά την Ελλάδα η οποία θα αποτελέσει το κομμάτι αυτού του μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου ενέργειας σε όλη την νοτιανατολική Μεσόγειο.

Περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, γεγονός που προσφέρει πεδίο ευκαιριών όσον αφορά πιθανή χρηματοδότηση.

Μάλιστα εξασφαλίζει την Ευρώπη στο θέμα της ενέργειας, λειτουργώντας ως σημαντικός πάροχος και δίνοντας της έτσι την δυνατότητα «διαφοροποίησης» από την Ρωσία η οποία εντούτοις σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθεί να έχει την «πρωτοκαθεδρία» στην παροχή ενέργειας.

Η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από τους Υπουργούς Ενέργειας, παρουσία Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου, αναμένεται να λάβει χώρα αύριο το απόγευμα.

Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της συμφωνίας είναι, σε πρώτη φάση, πολύ σημαντική για την υλοποίηση.

Εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής το έργο θα είναι έτοιμο το 2025.

Το κόστος του είναι αναμφισβήτητα υψηλό και υπολογίζεται περίπου στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ αρκετές είναι και οι τεχνικές του δυσκολίες.

Ο Αγωγός θα ξεκινά από το Ισραήλ και συγκεκριμένα από το κοίτασμα « Λεβιάθαν», θα περνά από την Κύπρο και με υποθαλάσσιο καλώδιο θα συνεχίζει σε Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα.

Θα φτάνει κοντά στην Κέρκυρα κι από εκεί στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να έχει διαστάσεις μεγαλύτερες των 1800 χιλιομέτρων με το μεγαλύτερο κομμάτι του να είναι υποθαλάσσιο.

Η Τουρκία την ίδια ώρα εμμένει στην προκλητική ρητορική, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση χωρίς την Τουρκία και τον υπουργό Άμυνας του Ερντογάν να επιβεβαιώνει επιπροσθέτως την ετοιμότητα της Άγκυρας για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. 

Ηχηρό μήνυμα ειρήνης, αλλά και πρ-άσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έστειλε ως απάντηση στην Άγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως πριν από λίγο, ο Αντιπρόεδρος Οκτάι, είπε πως η Τουρκία πιθανόν να μην στείλει στρατιώτες στη Λιβύη, εάν οι δυνάμεις του Χαφτάρ οπισθοχωρήσουν.  

Πηγή: skai.gr