Οι αποφάσεις-κλειδιά για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

H απόφαση του ΣτΕ καθαρογράφηκε, δεν είναι όμως καθαρό ακόμη τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων οι οποίοι παραμένουν σε… ιδιότυπη ομηρία.

Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας που έχει από την Παρασκευή την απόφαση στα χέρια της θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα αναδρομικών. 

«Με την παρούσα απόφαση κλείνει οριστικά και αμετάκλητα οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών πριν τις 4 Οκτωβρίου, ημερομηνία έκδοσης της απόφασης», αναφέρει στον ΣΚΑΪ αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας.

Στον αντίποδα μεγάλη μερίδα νομικών θεωρεί ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επικυρώνει την καταβολή αναδρομικών τουλάχιστον για μια περίοδο 10 μηνών, από τον Ιούλιο του 2015 έως το Μάιο του 2016, τα οποία πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

«Τα αναδρομικά θα πρέπει να δοθούν. Από εκεί και πέρα για το διάστημα από τον Μάιο 2016 έως το τέλος του 2018 που αρχίζει ο επανυπολογισμος, υπάρχουν κάποιες αρνητικές σκέψεις αλλά το ζήτημα δεν έχει κριθεί ευθέως», είπε στον ΣΚΑΪ ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος.

« Η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε οι συνταξιούχοι. Ούτε καν να υποβάλλουν αίτηση», σημείωσε ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. 

Το κόστος μόνο για τους 10 επίμαχους μήνες ανέρχεται σε περίπου 4δισ. ευρώ και η κυβέρνηση εύλογα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς το ταμείο του ΕΦΚΑ είναι μείον παρά τα όσα υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση. 

«Υπάρχουν αποφάσεις στο ελεγκτικό συνέδριο κάποιες μπορεί να φτάσουν στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο, δεν έχει καθαρίσει η εικόνα», είπε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης.

«Οι νέες δικαστικές αποφάσεις αναμένονται στις αρχές του 2020. Θα γίνουν απόλυτα σεβαστές από την κυβέρνηση με πιθανότερο ορίζοντα καταβολής τυχόν αναδρομικών το Πάσχα και σε δόσεις ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού», σημείωσε στον ΣΚΑΪ αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας. 

Την ίδια στιγμή στο ΔΝΤ επιμένουν ότι οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν όμως η κυβέρνηση αποκλείει κάθε τέτοιο σενάριο. 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα διορθώσει το ασφαλιστικό, θα το κάνει πιο δίκαιο χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης.
 

Πηγή: skai.gr