Οι φυσικές καταστροφές κοστίζουν

Σε περισσότερα από 70 δισ. δολάρια ανέρχονται οι οικονομικές απώλειες το 2007 στον κόσμο από τις φυσικές καταστροφές καθώς και τις καταστροφές που οφείλονται στον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας αντασφάλισης, Swiss Re.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των καταστροφών, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν συνολικά 28 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις.

Επιπλέον, συνολικά 142 φυσικές καταστροφές και 193 καταστροφές που οφείλονται στον άνθρωπο προκλήθηκαν στον κόσμο πέρυσι, με ιδιαίτερα φονικές αυτές στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Κίνα και το Πακιστάν.

Η πιο φονική καταστροφή της περσινής χρονιάς ήταν ο κυκλώνας "Σιντρ" που έπληξε το Νοέμβριο το Μπαγκλαντές, προκαλώντας το θάνατο 4.234 ανθρώπων.

Ωστόσο "ασυνήθιστο" χαρακτηρίστηκε από την Swiss Re και το πλήγμα που δέχθηκε η Ευρώπη από τις φυσικές καταστροφές το 2007, οι οποίες στοίχισαν συνολικά 23 δισεκατομμύρια δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ενδεικτικά, η χειμερινή καταιγίδα "Κύριλλος" στοίχισε 6,1 δισ. δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρείες στη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Επίσης, οι πλημμύρες και οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν δύο φορές το περσινό καλοκαίρι στη Βρετανία στοίχισαν 4,8 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ βγήκαν πέρυσι αλώβητες από μεγάλους τυφώνες. Η πιο δαπανηρή καταστροφή που υπέστησαν ήταν από ανεμοθύελλα τον Απρίλιο, η οποία στοίχισε 1,6 δισ. δολάρια, καταλήγει η Swiss Re.
Πηγή: skai.gr