Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο της Airbus

Δύσκολες μέρες διανύει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καθώς όπως φαίνεται ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρώτο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της θητείας του.

Έκθεση της χρηματιστηριακής αρχής, αντίγραφο της οποίας δημοσίευσε η Λε Φιγκαρό αναφέρει ότι περίπου 21 ένα στελέχη της γαλλικής αεροναυπηγικής EADS γνώριζαν εκ των προτέρων την κατακόρυφη πτώση της μετοχής εξαιτίας των καθυστερήσεων της Airbus στην παράδοση των Μπόιγκ Α 380.

Μεταξύ των ονομάτων είναι και ο επιστήθιος φίλος του γάλλου προέδρου Λαγκαρντέρ, πρόεδρος του ομώνυμου αεροναυπηγικού και εκδοτικού ομίλου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, στις 10 Οκτωβρίου 2005 οι μέτοχοι γνώριζαν για τις καθυστερήσεις και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών αξίας τριάντα ενός ευρώ η μία. Στις 2 Δεκεμβρίου ενημερώθηκε ο τότε υπουργός οικονομικών Μπρετόν.

Ωστόσο, αυτή η ενημέρωση δεν πρόσφερε τίποτα καινούριο όσον αφορά το λόγο των καθυστερήσεων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ομίλου για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η μετοχή έπεσε κατά 17%.

Οι συνδικαλιστές του αεροναυπηγικού ομίλου δηλώνουν αγανακτισμένοι μετά και την πρόταση Σαρκοζί να αποδεχθούν τη μείωση 10 χιλιάδων θέσεων εργασίας για να μην πτωχεύσει η Airbus.
Πηγή: skai.gr