Στοιχεία φωτιά για την Τρώυλος

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά στοιχεία για τις σχέσεις της κυπριακής "Τρώυλος Χρηματιστηριακή" με το Ταμείο Ασφάλισης των Δημοσιογράφων, σχετικά με το δομημένο ομόλογο αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ που αγοράστηκε τον Ιούλιο του 2006.

Η εταιρεία "Τρώυλος" (θυγατρική της "Ακρόπολις" Χρηματιστηριακή) συστήθηκε το 2005 και μέχρι σήμερα προέβη σε δύο μόνον μεγάλες πράξεις, στη μεσολάβηση για τα δύο ομόλογα ΤΣΕΠΕΑΘ, το 2006 και Ταμείου Φαρμακοϋπαλλήλων, το 2007.

Πρώτος πρόεδρος της "Τρώυλος" υπήρξε ο Γιώργος Κατσανεβάκης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΕΠΕΑΘ, γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά.

Την ίδια ώρα, βαρύτατα είναι και τα όσα καταγγέλλει πρώην νομικός σύμβουλος της χρηματιστηριακής, ο Νίκος Κληρίδης, που παραιτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2006.

Με μια επιστολή φωτιά εξηγεί τους λόγους: "παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και παραινέσεις μου για πραγματική και όχι εικονική συμμετοχή μου ο νυν πρόεδρος της Τρωύλος κ. Νικόλαος Μπερετάνος είχε τον ουσιαστικό έλεγχο της εταιρίας και επί προεδρίας του κυρίου Κατσανεβάκη ουδέποτε συγκάλεσε διοικητικό συμβούλιο για τις πράξεις και δοσοληψίες της Εταιρίας"

Επίσης, ο ίδιος καταγγέλλει και για το τι συνέβαινε σε ελέγχους της Κεφαλαιαγοράς: "ο κύριος Μπερετάνος αγνόησε κυριολεκτικά όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και σε ένα δωμάτιο και ο ίδιος μαζί με τον κύριο Κόμη του δικηγορικού γραφείου Τσιμπανούλλη μίλησαν με την Επιτροπή " και τονίζει ότι "γνώριζαν εκ των προτέρων για τους ελέγχους οι ιδιοκτήτες της Τρωύλος αλλά και ο κύριος Μπερετάνος"

Ο κύριος Μπερετάνος υπήρξε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπολου γενικός διευθυντής της Γενικής Τράπεζας Ελλάδας και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" το δικηγορικό Γραφείο του κυρίου Τσιμπανούλλη σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση αναμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο της κυπριακής κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2001-2003.

Σήμερα, νομικός σύμβουλος της "Τρώυλος" χρηματιστηριακής, η λειτουργία της οποίας έχει ήδη ανασταλεί, είναι ο γιος του προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Νικόλαος Παπαδόπουλος.
Πηγή: Άγγελος Καυκάς